Нов живот очаква български мебели от миналия век

| от MamaMia |


KRESLO.STUDIO e нова дизайнерска комбина, която преоткрива красотата на класически български мебели от началото на века и такива, които със соц дизайна си са били въпрос на престиж. Павлина Дешева и Мила Григорова откриват своите съкровища, връщат ги към живот и разказват тяхната често необикновена история.

Част от първата колекция на KRESLO.STUDIO е моделът ‘LUX’, иконичен фотьойл, популярен в периода на зрелия социализъм, за пръв път създаден в Сърбия, но припознат у нас като символ на социален статус.

Двата фотьойла, част от колекцията, са дълго търсени екземпляри, създадени от известния по онова време Боби Мацата. Спасени са дървените компоненти, включително орнаментацията, а останалата част е изградена наново и завършена с модерен туист.

Bulgarian_Rose

Друго съкровище е така наречената „Българска роза“, стол, изживял последните няколко десетилетия в подземието на църквата „Света Параскева“. Павлина и Мила го извличат оттам, уверени в неговата стойност и потенциал. Проследявайки неговата история се оказва, че „Българска роза“ е произведен през 20те години в казанлъшка фабрика, която вече не съществува.

Lux_pattern

Орнаментацията е изключително впечатляваща, както и цялостното състояние на конструкцията на този близо стогодишен стол. Седмици отнема на KRESLO.STUDIO да премахне старите напластявания на боя, за да „излезе“ отново на яве красотата на дървото, от което е изработен. Накрая го обличат в така нареченото millennial розово, за да носи романтиката на 20те, но и да прави връзката със сегашния момент.

Първата колекция на KRESLO.STUDIO можеш да видите наживо на 7 декември от 19.30 часа в cosmos coworking camp (ул. Ангел Кънчев 1), както и онлайн.


Повече информация Виж всички