Научете ги да бягат от час сами, а не когато бяга целият клас!

| от Лора Младенова |


Честит първи учебен ден, родители и учители, защото истината е, че образованието за децата е приоритет и приключение, а за вас – задължение и отговорност!

Учете ги, че да бъдеш отличник в класната стая не означава нищо, ако не умееш да бъдеш човек извън нея.

Вижте още: „Тормозът в училище е нормален етап от детството.“ От създателите на „Боят изгражда“

Изпратете ги на футбол, на плуване, на танци, на китара, на рисуване. На всичко, което им душа иска, но не на всичко, което вие не сте успели някога и виждате в децата втори шанс. Не им се сърдете, ако пропуснат някое класно заради състезанията си. Най-щастливите хора са онези, които са открили кое ги прави уникални.

Не ги наказвайте за двойки по химия и не ги сравнявайте с отличника на класа. Стремежът да си най-добър във всичко прикрива дълбоки емоционални липси.

Научете ги, че за да избягат от час, не е нужно да карат целия клас да бяга с тях, и че, ако целият клас бяга от час, не са длъжни да отиват с него. Човек трябва да умее да стои сам зад постъпките си.

Когато поискат последния айфон и се разкрещят, че вечно те нямат нищо, заведете ги в дом за сираци, в бежански център, в болнично отделение и занесете по един шоколад и едно цвете на хората там, за да видят как нищо за един е всичко за друг. И ако имате тази възможност, купете им глупавия айфон. Когато го заслужат с това, че помагат на бездомни котки, че са защитили аутсайдера на класа, или че са се научили сами да си перат чорапите.

Вижте още: Трябва ли да се подаряват цветя на учителите за 15 септември?

Никога не ги изправяйте пред класа за назидание, не ги сочете с пръст, не ги изпращайте с вдигнати ръце в ъгъла, не им лепете епитети и не им казвайте, че не могат. Днешните комплекси за малоценност раждат утрешните безсънни нощи, разбити семейства и приятелства, неуспешни реализации и в крайна сметка тъжни, самотни и лоши хора.

Научете ги да се съмняват. Да търсят другия източник и различното мнение.

Да не приемат информацията за последна инстанция, само защото я пише в учебника по история. Нека не се превърнат в едни от онези хора, които вярват във всичко, което казаха „по телевизора“.
Оставете ги да грешат и да се провалят. Без да ги спасявате и без да ги обвинявате. Бъдете тихо до тях, дори след най-големите им глупости. Преди да ги наказвате, ги попитайте „Защо?“. Те може би много искат да ви разкажат.

Не ги натискайте да решат какви да бъдат след XII клас и не ги бутайте да гонят измислен престиж. Ако сте свършили работата си правилно, ще станат точно такива, каквито са нужни на света и на себе си. Добрият готвач е в пъти по-ценен от лошия лекар.

Бъдете им приятели. Покажете им, че ще ги обичате безрезервно, независимо от всички обстоятелства.Твърде много хора няма да го направят.
На добър час!

Вижте още:

Учителко любима, как хубаво наказваш ти


Повече информация Виж всички