Мило ми „култово“, след „ексклузивно“ най-много теб обичам

| от Василена Мирчева |


Записките на езиковото ченге

Понякога, докато вървя по улицата, редя се на опашка или пътувам в метрото, обичам да си представям какво бих направила, ако съм модно ченге, разполагащо с безграничната власт да забранява. В личния ми челен списък попадат: маратонките с вградена платформа, фабрично скъсаните джинси и плътните изкуствени мигли, от които приносителката заприличва на порно звезда уона би. Също така бих забранила ноктите, върху които надъхана маникюристка се е упражнявала в изкуството на миниатюризма. Бих забранила плътния бял лак, а също фосфорния и тениските с лого на „Селин“ ще забраня…

Упражняването на власт е приятно занимание, даже когато е само наужким. Затова правя упражнението, вживявайки се в ролята на лексикален диктатор. Ето и списъкът на думите, които веднага бих забранила с декрет.

Култово

Няма сила, която да отмени поне 10-годишната доминация на култовото в нашия речник. Иди обяснявай, че „култово“ не е синоним на готино. Иди обяснявай, че изпълнител като Стинг, с милиардните си продажби, когото и бабите на село разпознават по първите тактове, когото звукорежисьорите обичат и пускат, когато текат репортажи за терористични актове или природни катаклизми, та този човек не е култов. Той е препродал минимум три пъти всяка нота, която е измислил, а на това му викаме мейнстрийм артист, експониран, ако не и преекспониран (тук не обсъждаме конкретните качества на Стинг като музикант, а рецепцията му като творец).

Уникално

Уникален е само мързелът, който се крие зад механичното определяне на масови стоки и конфекция за „уникални“. Другата употреба е когато изтъкваме неповторимостта на неща, които по подразбиране трябва да са такива- тембъра на някоя поп звезда, вино от съответна реколта, любимия до нас – ясно е, че други като тях няма, така че да ги отличаваме с уникалността им отново говори за езиков (ако не и ментален) мързел. Така че хайде по-леко с уникалното и неговата засилена форма.

Ексклузивното

Това, че сте получили покана за парти на някоя фирма (с още 2000 човека) не означава, че присъствате на особено събитие. Нали помните прочутата фраза на Граучо Маркс: „Не бих членувал в клуб, който ме приема за член“. Та ако имате слабост към ексклузивитета, внимавайте малко.

Иновативно

Ето един хубав начин да кажете: “Не разбирам за какво става дума, не знам какво се цели, но пък изглежда добре…“ С „иновативно“ се назовават най-вече опитите да се маскира даден проблем, вместо да се направи нещо, за да бъде решен…

Креативно

Откога творческо стана мръсна дума?

Прекрасница, чудесница, усмихна ме

Мичето сменя за 6 път в последния месец профилната си снимка. Егаси досадница е Мичето, но понеже вие планирате смяна профилната, удряте един лайк и коментар: „Прекрасница“. „Чудесница“ не ви остава длъжна Мичето, когато осъществявате замислената смяна на снимката.

Или пък Мичето пуска в инстаграм снимка, на която в тон с Hygge тренда държи димяща чаша чай, обута в дебели, плетени на една кука чорапи. Нещастница, не знае, че шведската концепция Lagom замени Hygge-то още в началото на годината. „Усмихна ме“, реагирате на този инспирейшънъл. Оригинално е точно колкото маратонка с вградена платформа.