Как (и кога) да не се натресете на родители по невнимание

| от Ана Атанасова |


Когато вместо със собствените си име и фамилия станеш по-известен като майката на Дария или бащата на Никола, това не е единствената промяна в живота ти.

Преобразяването е на клетъчно ниво – буквално. Придобиваш нов биологичен часовник – и на денонощна, и на годишна база.

Ставаш преди съмване, за да откараш детето на ясла, градина или училище, прибираш се според приключването на занятията и заспиваш, когато и малкият човек благоволи да направи същото. Дори до тоалетна ходиш в неговия ритъм, т.е. дебнеш да се отплесне, за да не влезе с теб в мястото за усамотение.

Сезоните пък се определят не според въртенето на Земята около Слънцето, а според това работи или не работи учебното заведение и каква е актуалната циркулацията на вируси – грипни или стомашно-чревни.

Хората с деца познават добре този специфичен ритъм и организират битието си спрямо него. Останалите обаче не винаги предугаждат пиковете и спадовете в активността на всички родители, провокирана от фактори, за чието съществуване понякога дори не подозират. Тук ще представим базов пътеводител за неродители с основни дати и места, които да избягвате на всяка цена в случай, че не ви се чака на опашки, не ви се воюва с напористи мамчета и не ви се слушат детска олелия, вой и писъци.

15 септември

Това го знае всеки – на първия учебен ден трафикът в София рязко скача, сякаш гигантски вакуум рязко изпуска десетки хиляди автомобили по улиците, които само ден по-рано сякаш не са съществували. На първия учебен ден – ако са ти мили нервите – не се качваш на кола и се стараеш всячески да избягваш училищата, където хаосът стига висотите на трафика в Делхи.

Това обаче не е всичко.

Ако случайно ви се е дочела новата книга на Ларш Кеплер или искате да проверите дали няма нов тираж на „Времеубежище“, укротете импулса да посетите книжарница през целия септември. Там е заето от стотици хиляди родители, които трескаво пазаруват тетрадки, боички и химикали. Редицата се точи цял месец, защото все има нещо забравено или току що допълнено от учителите.

Този месец не е подходящ за посещение и при личния ви лекар, ако случайно имате нещастието при него да има записани и деца. Освен ако не животозастрашаващо – изчакайте същите тези родители от книжарниците да минат и през кабинетите на джипитата, откъдето да си набавят омразния документ, наречен „здравно-профилактична карта“. Той е задължителен за всеки ученик, удостоверява здравословно състояние и ваксинации и не съществува в електронен вид.
И докато сме на медицинска тема – в началото на септември избягвайте и да си правите изследвания в лаборатории.

Децата, които за пръв път ще посещават ясла или градина трябва да удостоверят, че няма да заразят новите си другарчета още при първата им среща. Тоест в едноседмичен срок – преди 15 септември в по-масовия случай – родителите им трябва да им направят изследвания на кръв, урина, за чревни паразити, плюс фекална проба. Така че избягвайте лабораториите в този период на годината.

Магазини

За да приключим с изпитанието, наречено 15 септември, ще отбележим и че след като премине през книжарниците и поликлиниките, ордата родители напада и „Декатлон“ за финалните детайли по подготовката на ученика като черен клин и бяла тениска за физическо, плюс маратонки, яке и още някой по-специфичен екип – например за карате.

Но ако смятате, че спортните стоки не ви касаят – има специфики в родителското пазаруване и на седмична база. Може би ви е правило впечатление, че в понеделник и четвъртък пред „Лидл“ има опашки от жени, сформирани още преди отварянето на магазина. По-добре е да не се нареждате и вие. Тълпата ще атакува щандовете с дрехи, а гледката на ровещи и бутащи се из конфекцията жени не винаги е приятна.

Тази цикличност се определя от бизнес модела на веригата – обикновено понеделник или четвъртък са дните, в които „пускат“ детски дрехи и обувки на доста добри цени, които повечето майки обожават.

1 юни

Бихте предположили друго, но точно Денят на детето е денят, в който не е добра идея да ходите в мола. Може би така или иначе сте забелязали, че търговските центрове са сред най-любимите места на семействата, които по някаква причина обожават да се разхождат именно там. Имайте предвид, че това са забелязали и самите молове и на 01 юни няма търговски център, който да не организира всевъзможни атракции. И масово поканените деца се отзовават. Вие обаче стойте надалеч.

Ваканции

Тук вече се изисква висш пилотаж в планирането с цел спокойна почивка. Особено критични са зимната и пролетната ваканция, които са кратки, сериите празници през май и „дупката“ между Коледа и Нова година. Тогава хората с деца тръгват нанякъде и вероятно вие не бихте искали също да сте там.

Ако, да речем, искате да отидете на ски в Пампорово, избягвайте началото на февруари, когато обикновено е т.нар. междусрочна ваканция и пистите са пълни с деца.

Ако са ви е мила нервната система – за нищо на света не се качвайте на хижа „Алеко“ по Коледа и Нова година, особено ако има сняг. Цяла София е там с децата и автомобилите си.

Пролетната ваканция през април е в преходен сезон, който не става нито за планина, нито за море, но пък може да се ползва за разходка в чужбина. Ако ви направи впечатление, че цените на самолетните билети точно тогава са неразумно високи – не е случайно.

Вижте още: С такива родители – такива оценки на матурите

По Великден, -01, 06 и 24 май към общото преселение на всички работещи се присъединяват и хората с деца, а когато избирате хотел проучете детайлно дали е семейно ориентиран. Ако има детски басейн или площадка с катерушки – стойте далеч.

Ако все пак попаднете в калабалъка, не забравяйте – не сте единствените, които се дразнят от олелията и опашките. Това важи и за майката на Дария и за бащата на Никола и вие също им пречите толкова, колкото и те на вас. Но понякога те имат нямат особен избор.

Вижте още: 

Годишен наръчник по патриотизъм за деца


Повече информация Виж всички