Как хърватската президентка стана Мис „Мокра фанелка“

| от MamaMia |


Тя открадна шоуто на Владимир Путин и мокра до кости прегръщаше наред играчи, треньори, за малко да отмъкне и трофея на Световното. Става въпрос не за друг, а за хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович. След драматичния финал Колинда беше почти толкова споменавана, колкото и Лука Модрич, ако не й повече. Хърватските медии ликуваха: „Всички се възхищават на сърдечността на нашата президентка“, докато вечните врагове – сърбите, злорадстваха: „В социалките спукват Колинда от подигравки, обявиха я за „Мис Мокра фланелка“.

Хърватският държавен глава волно или неволно яхна вълната на неописуема радост, която завладя хърватите и още не може да ги пусне. В понеделник никой в Загреб не си спомняше, че те загубиха на финала. 550 хиляди души чакаха огнените герои. Толкова не са се събирали по улиците от оневиняването на хърватския военачалник Анте Готовина.

Затова футболната радост на Колинда е обяснима. Тя прие бяло-червените квадратчета за своя униформа, подари тениски на националния отбор на всички световни лидери, с които се срещаше и отиде до Москва няколко пъти като първото й пътуване бе в самолет с феновете на нейни собствени разноски.

Според някои социологически проучвания над 25% от интересувалите се от световното са прочели новините за Грабар-Китарович, тя е почти толкова известна, колкото й звездите на терена, въпреки че не докосна топката.

50-годишната хърватка е първият президент жена в Загреб, тя е от консервативната партия HDZ (Хърватска демократична общност), има две деца и е практикуваща католичка.

Дъщеря на домакиня и месар, Грабар-Китарович влиза в политиката съвсем млада в началото на 90-те години на миналия век. На 23 вече е член на консервативната партия Хърватски демократичен съюз (ХДС), която тласка страната към независимост от бивша Югославия, а политическата й кариера се развива стремглаво.

През 2003-та е назначена за министър на европейските работи, а след това оглавява и вътрешното министерство в правителството на Иво Санадер.

В периода 2008–2011 е посланик на Хърватия в САЩ, а след това работи като помощник генерален секретар за публичната дипломация на НАТО, ставайки първата жена на този пост.

Грабар-Китарович печели президентския балотаж в началото на януари 2015-а и месец по-късно встъпва в длъжност.

Заради външния й вид и интересното й политическо минало, отзвукът след нейното избиране е голям в целия свят.

Още в началото на мандата й португалски жълт сайт в продължение на няколко часа трупа рекорден трафик, публикувайки пикантни снимки на хърватския президент на плажа по бански.

Измамата обаче е разкрита бързо. На фотосите не е Грабар-Китарович, а 11 години по-младата от нея Коко Остин – американска актриса, танцьорка, модел и жена на рапъра Айс-Ти.

„Не Колинда прилича на Остин, а Остин наподобява на нашия президент. А освен това бюстът на нашия държавен глава е естествен“, пишат в родината й.

Три години и половина след нейното избиране, хората продължават да я харесват и да вярват, че ще изпълни предизборната си платформа, в която бяха заложени традиционните за нашите географски ширини мечти – икономически растеж, социална стабилност, защита на човешките права и повишаване на стандарта на живот.

Дали ще успее – само времето ще покаже, а засега на хърватите им е достатъчно да виждат, че поне се опитва.


Повече информация Виж всички