„Искам да уча“ – как да помогнеш на студенти и кандидат-студенти в неравностойно положение

| от Център Амалипе/ MamaMia |


Искаш ли да си полезен и да помогнеш на някого да сбъдне мечтата си? Представяш ли си, че може след няколко години да срещнеш млад учител, лекар или експерт, който работи и се развива, а ти да си част от причината това да е станало възможно? Колко горд ще си? Колко удовлетворен? Само си представи…

А как може това да се случи? Сега ще ти разкажем…

Мнозина деца от уязвими групи не могат да продължат своето образование във висше учебно заведение поради финансовата бариера и липсата на подкрепа от родителите, за които или висшето образование не е ценност, или нямат средствата за това. Повечето ученици имат за цел да завършат своето средно образование, за да започнат работа и да подпомогнат финансово семействата си, а това ги ограничава в развитието им като личности и реализацията им на пазара на труда.

Образованието е най-прекият път към успешна реализация в живота, изразяваща се в постигането на финансов успех, независимост и уважение в обществото. В още по-голяма степен това важи за ромските момичета, които често са жертва на множествена дискриминация. В ромската общност има огромен потенциал, който може да помогне България да стане по-развита и икономически по-силна държава.

Жените в общността могат да помогнат този процес да се случи много по-бързо, особено ако им бъде даден този шанс…

Целта ни е да наберем паричен фонд за ученици, които са на прага на висшето образование и имат желанието и уменията да продължат да учат, но нямат тази възможност, поради независещи от тях причини. Със събраните средства ще подпомогнем подбрани чрез конкурс и приети в университет в България младежи, като взависимост от събраната сума те ще бъдат подпомогнати с университетска такса или други материали, необходими за тяхното следване. Качественото образование е ключът към по-качествен живот, конкурентоспособност на пазара на труда и постигане на независимост.

В същото време кампанията не е насочена към подпомагане само на младежите от ромската общност, които искат да учат, а към всички младежи, които се намират в сходни затруднени условия.

Защото всяко дете, което иска да учи, трябва да има този шанс!

Образованите хора са уважавани и ценени в обществото!

Образованите хора мислят различно!

Образованите хора различават доброто от лошото и се стремят към него!

Образованите хора помагат на себе си и на околните, за да се справят с предизвикателствата на съвременния динамичен свят!

Нека да помогнем днес и сега, защото бъдещето е в образованите деца!

Ако и ти искаш да помогнеш, ето как можеш да получиш повече информация как да го направиш и да научиш вдъхновяващи на млади хора, получили помощ като ученици и вече успешни студенти, от страницата на Център „Амалипе“.

Вижте още: 

„Ама защо помагате на тия, а не на ония?“