Facebook е причина за една трета от разводите?

| от MamaMia |


Ех, Facebook. Сайтът за социални мрежи, който бързо се превръща не просто в неприятна необходимост и неосъзната обсесия, а в проклятието на нашето съвременно дигитално съществуване. Ако Facebook не ви вреди, като продава личната ви информация на компании, тогава може да крие други рискове – като например всъщност да наврежда на общуването ви с хора, вместо да подпомага социализацията. Да, той е опасен дори за връзките и браковете. Това, което някога беше инструмент за споделяне на парти снимки и намиране на отдавна изгубени приятели, сега е причината за много разводи, и то дори не с онлайн преследването ( или „столкването“) на настоящи и бивши партньори.

Вижте още: Една трета от хората по света следят партньорите си онлайн

Още през 2018 г. бракоразводен сайт в Обединеното кралство установява, че 20% от молбите за развод по исков ред съдържат думата „Facebook“ в текста, с който се мотивират причините за дълбокото и непоправимо разстройство на брака. Едва 4 години по-късно, тази пропорция вече е достигнала 33%.

Но как Facebook застрашава връзката?

Е, не е изненадващо, че посочваната като причина номер едно, поради която Facebook е виновен в тези случаи, е не особено изненадващото „неподходящи съобщения до членове на противоположния пол“. Изглежда, че хората тепърва трябва да се научат или да не правят сексуални и флиртуващи коментари, или поне да бъдат по-дискретни – чрез лични комуникационни канали, а не директно на стената във Facebook, която целият свят, в това число партньорът им, да вижда. В случаите, когато двойките са се разделили или скарали, но все още не са се развели, някога щастливо женените (или щастливо обвързаните) хора се обръщат към Facebook, за да публикуват неприятни и саркастични коментари един за друг, по-често, отколкото подозирате. Е, ако не можете да крещите колко много мразите някого от покривите, можете да го публикувате на стената му. Или на своята. Или да правите пасивно-агресивни коментари под публикации с общи познати.

Вижте още: Как се преживява изневярата, разказват „оцелели“

Друг по-косвен начин, по който Facebook причинява развод, е свързан с поведението на приятелите във Facebook, и по-конкретно на общите приятели, които имате с някого, без да подозирате. Ако партньорът ви крие определени тайни от вас, но забравя да ги скрие от приятелите си, или пък тайната идва именно от отношенията му с Facebook приятел/ка, това няма да остане скрито-покрито от вас задълго. Не и ако има поне един човек, който да е общ приятел с всички изброени и може да забележи всичко, което се манифестира в публичната им комуникация.

Човек не може да не се запита колко точно е коефициентът на интелигентност на човек, който или публично изневерява, или публично уязвява половинката си. Нито един от двата избора не е много разумен или дискретен и в крайна сметка партньорът, който използва Facebook като оръжие или платформа за запознанства, кара самия себе си да изглежда като глупак, независимо от интелекта и положението си. Но, за съжаление, що се отнася до емоции и изразяването им, логиката и разумът ни бягат твърде често.

Вижте още: 

Колко струва „безплатният обяд“ на Facebook?