Даяна Спенсър: какво запомнихме за 20 години?

| от Дилян Ценов |


20 години. На този ден преди 20 години Принцеса Даяна и Доди ал Файед катастрофират в тунела Пон дьо л’Алма. Той умира на място, а тя – по-късно през нощта.

От тази дата бившия член на Кралското семейство се превръща в легенда, в икона… и в обект на милиони медии по света. Тази година обаче сякаш всичко ескалира – хиляди статии в медиите, хиляди изказвания по темата и върхът бяха няколко документални филма. Единственият, който можем да кажем, че имаше смислена функция, беше този, в който участваха синовете й – Принц Уилям и Принц Хари. Единственият, който не включваше до болка познатите ни теми, които гравитират около нейната личност. Как е умряла Даяна Спенсър? Замесени ли са МИ6 и принц Филип? Каква е ролята на Чарлз? Камила? Какво е казала Даяна на иконома си? Каква е била Даяна зад кулисите, зад роклите на Версаче, какво крие зад малките чантички?

Този текст няма претенции да дава отговори на тези въпроси. Причината е проста – никому не е нужно.

Когато става въпрос за Даяна, нужно е да говорим за други неща.

Даяна е принцесата, която се ръкува с болни от СПИН, с което доказва, че болестта не се предава през кожата. Даяна е принцесата, която минава през минно поле в Ангола през 1997 г. – това вбесява световните лидери и довежда до преразглеждане на въпроса за използването на мините. Даяна е принцесата, която продава роклите си на търг и дарява парите на онкологична болница в Лондон. През 1996 г. събира 1 милион паунда, които отиват за изследвания в областта на онкологичните заболявания. Даяна е принцесата, която не маха от Ролс – Ройса с ръка и се прибира в Кенсингтън. Тя е жената, която завинаги премахва огромната стигма около болните от СПИН, рак и проказа.

FILE PHOTO OF PRINCESS DIANA CRADLING A CHILD WITH CANCER IN LAHORE.

Даяна Спенсър е жената, която е патрон на стотици организации по света, директор на болници, председател на съвети за здравеопазване. „СПИН не прави хората опасни. Можеш да им стиснеш ръката и да ги прегърнеш. Със сигурност имат нужда от това“. Това прави тя през целия си живот. Ходи навсякъде и се среща с хората, с децата, с възрастните, с тези, които нямат късмета свекърва им да е кралица. Даяна е принцесата, която усеща страданията на другите не защото такъв е протокола.

Даяна унищожава стереотипите около една институция изградена и стояща единствено върху авторитета. Разбива статуквото и представата, че животът в Кралския двор е приказка. „Водя се от сърцето, не от главата“. Променя завинаги идеализирания образ на Кралицата. Даяна, когато вече не е член на Кралското семейство е причината Кралица Елизабет да премине през петте най-тежки дни на 65-годишното й управление.

Даяна е и човекът, когото медиите смазаха. И продължават да смазват 20 години след смъртта й под претекст, че я възхваляват. За огромно съжаление сякаш папараците все още я преследват по улиците, изваждайки нейни записи, сякаш биха променили нещо. . Сякаш за да покажат, колко е била нещастна, когато самата тя не е искала това да се знае. Сякаш, когато изкажем нова или стара теория за смъртта й, това ще донесе справедливост.

А днес се обръща внимание на това как Кралицата е почела паметта на Даяна (или как не е по -скоро), как Хари и Уилям са го направили – нужно ли е по този повод да припомняме думите на по-малкия принц за момчето и ковчега на майка му? Обръщаме внимание на „нови сензационни разкрития“… Вместо просто да погледнем към фотографиите на Марио Тестино. Те говорят достатъчно. Достатъчно за всеки, който не е от Кралското семейство на Великобритания. Достатъчно е да видим световноизвестната снимка от минното поле, тези с децата, с болните… тези, които представят Даяна, такава каквато всички (дори тези, които не са родени във Великобритания) искаме да видим – Принцеса на народа. Всичко друго е без значение.

p04z0d3c

20 години по-късно 13-тата колона вече няма значение. Остават само посланията. Да се държим за онези, които обичаме. Семейството е най-важното нещо. Да слушаме сърцето си. Да правим малки жестове, без очаквания за същото в замяна.

Ако помним това днес, чудесно. Ако не, няма смисъл да пълним профилите си в социалните мрежи с нейни цитати и снимки.


Повече информация Виж всички