Къде изчезна Грета Тунберг? Ето я – направи голямо дарение

| от MamaMia |


До края на миналата година името на 17-годишната активистка Грета Тунберг беше постояннов новинарския поток. Не минаваше ден без шведската ученичка да се обърне към политиците, за да насочи общественото внимание към проблемите на екологията и климатичните промени. И всичките й действия бяха широко отразявани.

Два месеца по-късно думите „коронавирус“ и „COVID-19“ превзеха медийното пространство. Заплашени от несигурност, страх за здравето и безработица, хората съвсем забравиха за климатичните промени. Нещо повече: след месец и половина изолация, въведена в голяма част от света, земята осъмна с по-чист въздух над градовете, спрените производства и ограниченият трафик като с магическа пръчка намалиха отделянето на вредни емисии в атмосферата. Дивите животни навлязоха в опустелите градове, в мегаполисите отново се чуха песни на птици, изхвърлянето на пластмаса в океана рязко намаля, а морските обитатели се доближиха немислимо близо до опустелите брегове и плажове. В следствие на изолацията се получи позитивен ефект върху климата, който Грета Тунберг едва ли е предвиждала и в най-смелите си мечти.

Но неуморната активистка този път се е насочила към проблемите на децата по време на пандемията.

В четвъртък тя дари на УНИЦЕФ своята награда от 100 000 долара, получена от датската неправителствена организация Human Act.Дарението е направено чрез неправителствената организация Greta Thunberg Foundation, основана през февруари.

„Точно както и климатичната криза, така и пандемията от коронавирус е криза за правата на децата“, заяви Тунберг, цитирана от официално съобщение на УНИЦЕФ. „Кризата ще повлияе на всички деца сега и занапред, но уязвимите групи ще бъдат най-сериозно засегнати“, добави тя и призова за подкрепа на „жизненоважната дейност на УНИЦЕФ за спасяване на живота на децата, за опазване на здравето им и за продължаване на тяхното образование“.

УНИЦЕФ съобщи, че се нуждае от дарения, чрез които да се подкрепят децата, засегнати от антивирусната изолация и затворените училища. Проблемите има по отношение на осигуряването на храна, по отношение на здравеопазването, с ескалацията на насилието и липсата на образование.

От фонда приветстват всяка помощ, която би улеснила живота на децата и младите хора, засегнати от карантината.

Вече е известно, че обикновено децата не изкарват тежко коронавирусната инфекция, но ООН предупреждава, че те са сред най-големите потърпевши в следствие на блокираната икономика и затворените образователни системи.

„Децата и младите хора са сред най-тежко засегнатите от ефектите на карантината заради COVID-19“, заявиХенриета Фор изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Икономическата бедност може да причини стотици хиляди смъртни случая сред децата. Поне 66 млн. деца ще се окажат в екстремна бедност заради пандемията. Тази бройка трябва да се добави към и сега съществуващите 386 милиона бедни деца по света.

В момента над 1,5 млрд. деца по света не ходят на училище. Грета Тунберг заяви, че това има пряко отражение не само върху възможностите за обучение на милиони деца и младежи, но и върху достъпа им до храна, вода и санитарни условия. Според цитирани от нея данни, над 300 милиона ученици по света разчитат на училищата като места, които им осигуряват препитанието за деня.

Миналата седмица Грета Тунберг се включи на живо онлайн за да призове правителствата да „се справят с две кризи наведнъж“, като продължават да се борят с климатичните промени по време на пандемията.

Инициативите на нейното движение „Петъци за бъдеще“ се преместиха основно онлайн, но тя продължи да призовава за спешни промени. Според нея вирусната пандемия е показала колко е необходимо да се вслушваме в мнението на учените и другите експерти.

В края на миналия месец Тунберг обясни, че е много вероятно да се е заразила с COVID-19, тъй като е почувствала симптомите на заболяването след пътуване в централна Европа.

Миналата година Тунберг изнесе знаменита реч пред ООН, обвинявайки политиците, че са „откраднали нейните мечти и детството й със своите празни думи“.

Движението „Петъци за бъдеще“ започна през 2018 година, когато Тунберг, тогава на 15 години, спря да посещава училище в петък, за да протестира пред шведския парламент. Нейният протест се превърна в глобално движение.