Бременност без симптоми – възможно ли е?

| от MamaMia |


Сутрешно гадене, киселини, промени в апетита, повишена чувствителност на гърдите – това са някои от най-известните раннисимптоми на бременността. Оказва се обаче, че присъствието на тези симптоми съвсем не е задължително за всяка една жена. Всяка една бременност е различна, а наличието на симптомите варира в много големи граници. Същото важи и за продължителността и тежестта на новите усещания – те са строго индивидуални.

Има жени, при които често описваните симптоми са толкова слабо изразени, че те се притесняват, че тяхната бременност не е нормална. Ако сте сред тях, вероятно за вас ще е успокоително да разберете, че липсата на симптоми съвсем не е чак толкова рядко срещана. Реално е съвсем възможно да не усещате физическо неразположение доста дълго време.

Има случаи на бременни, които не усещат почти никакви промени в обичайното си физическо състояниечак до средата на бременността. Според изследванията 1 на всеки 475 жени достига до 5-ия месец (около 20-та гестационна седмица), преди изобщо да е разбрала, че е забременяла.

С промяната на тялото се променя и онова, което бременната чувства. През някои дни се усещат спазми или напъни за често уриниране. През други дни – запек или промяна в настроението. А със сигурност ще има дни – при някои жени дори доста такива дни – при които не се усещат изобщо симптоми на бременността.

Ето какво трябва да знаете, ако се тревожите дали карате здрава бременност и нужно ли е да се притеснявате, ако нямате никакви симптоми:

Начало, честота и тежест на симптомите

През първия триместър на бременността (до 13-та седмица) е възможно да се усещат симптоми като умора, сутрешно гадене, чувствителност към миризми и тежест в гърдите. Най-общо казано симптомите на ранната бременност започват между първата и шестата седмица, отчитано от първия ден на вашия последен менстурален цикъл.

Тежестта в гърдите може да се усети една или две седмици след забременяване. Можете да забележите и промяна в теглото си – при някои жени напълняването започва много по-рано, отколкото при други. Трети жени изобщо не отчитат промяна в килограмите. Повечето от типичните интензивни симптоми на бременността – като например сутрешното гадене, започват да отшумяват в началото на втория триместър.

Но дали това е „нормално“?

Според специалистите, няма дефиниция за „нормално“ когато се говори за усещанията по време на бременността. Ноако разберете, че сте бременна, но не изпитвате никакви особени симптоми, не е лошо да се обърнете към вашия гинеколог. Има два потенциални повода за притеснение: ако са настъпили промени, свързани с движението на плода, и ако сте имали симптоми на бременността, но те внезапно са спрели. И в двата случая това може да сигнализира за нежелана загуба на бъдещото бебе.

Промени в движението на плода

Независимо какви и колко от симптомите на бременността усещате, то с напредването на бременността движението на плода (т.нар. „ритане“ на бебето) не трябва да намалява.

Може и да има дни, в които бебето е кротко, но ако движението внезапно спре за по-дълго или от много активни движенията станат твърде слаби – трябва да се уверите, че няма проблеми. Въпреки че движенията на плода започват още около осмата седмица, повечето жени започват действително да усещат движението в утробата около 16-тата седмица на бременността.

Ако не сте почувствали изобщо движението на плода до 20-та седмица, задължително уведомете своя наблюдаващ лекар. По-късно през бременността (от около 28-ата седмица), всекидневните ритници трябва да са вече норма. Но ако вашето бебе не се движи твърде много или ви се струва, че ритането му не се увеличава, а намалява, тогава бъдете нащрек.

Намаленото движение не винаги индикира проблем, но понякога е необходимо мнението на специалист.

В някои случаи намаленото или по-слабо движение на плода има ясно обяснение и не е причина за безпокойство. Възможно е плодът да е в цикъл на съня, което се характеризира с моменти на по-малко движение. А е възможно иплацентатада е прикрепена към предната стенана матката, което да притъпява усещането за движение на плода.

Независимо че не е толкова често срещано, движението на плода може да намалее и ако пъпната връв се е омотала около врата на зародиша. Докторите могат да проверят това чрез фетална морфология или ултразвук.

Намаляващи симптомина бременността

Внезапното изчезване на симптомите на бременността (особено през първия триместър) също може да е повод за тревога.

Ако изведнъж имате усещането, че „не сте бременни повече“, трябва да уведомите своя доктор веднага. Ако симптомите на бременността внезапно спрат, това може да означава, че се случва помятане, дори при липсата на обичайните симптоми за спонтанен аборт като кървене или спазми.

Във всички случаи, не се колебайте да се консултирате с вашия доктор, ако се тревожите за наличието на симптоми или за липсата им. А и думите на специалиста често успокояват, намаляват стреса и помагат за здрава и лека бременност.

Вижте още:

От 1 до 10 гестационна седмица: симптомите

От 10-та до 20-та гестационна седмица: симптомите

От 20 до 30-та гестационна седмица: симптомите

Между 30 и 40-та гестационни седмици – симптомите