Защо вторите и третите бракове се разпадат по-често от първите

| от MamaMia |


Да се омъжиш за втори или трети път не е за хора със слаби нерви. Дори и двойката да има най-добри намерения, понякога обстоятелствата не са на нейна страна. Според американско изследване на Националния център за семейни и брачни изследвания, 50% от първите бракове завършват с развод. Но при вторите бракове процентът е по-голям – 60%, а при третите – 65%. Но защо първите бракове са (макар и с малко) средно по-устойчиви от вторите и третите?

Huffington Post задава този въпрос на няколко семейни терапевта, които формулират 7 причини един брак, завършил с развод, да повлече след себе си втори и трети развод.

Проблеми с доверието и границите

Според терапевта Кърт Смит, брачен консултант основно за мъже, много двойки влизат във втори брак, преди да са приключили с първия. Това може да доведе до проблеми с доверието, които да изплуват по-късно в областта на комуникацията с бившия. Здравите граници са критично важни за всички връзки и особеноза вторите бракове.

Финансови проблеми

Аарон Андерсън, семеен терапевт от Денвър, Колорадо твърди, че при първите бракове се очаква двойките да разделят справедливо своите финанси, да разпределят своите финансови цели и отговорности.

Заради по-голямата възраст на двойките при втория брак, често те имат повече финансови възможности, отколкото са имали при първите си бракове. Те също вероятно вече имат и собствени независими един от друг финансови цели, към които се стремят още отпреди втория си брак. А това, че са отново омъжени, не означава, че техните лични финансови цели трябва да се променят. Затова и се появяват въпроси за семейните финанси и как да ги разделим.

Парите и без това са една от основните разделителни линии при двойките. С по-усложнени финанси при втория брак и двамата са по-склонни да се карат за пари, което често води до разводи.

Психически проблеми и травми

Да влачиш миналото си не е лесна работа. Затова и двойките, които се омъжват отново, е добре да минат през брачна терапия или да се доверят на някой, който независимо да погледне отстрани проблемите им. Това може да бъде също така и религиозна фигура, или опитен човек извън семейството. Така, преди да сключите брак за втори път, ще можете да решите за себе си проблемите, за да не ги повтаряте отново. И ще поставите отношенията си на по-сигурна основа.

При втория брак мотивацията за спасяване на връзката е по-малка

Eдна от причините много двойки да предпочитат да решат брачните си проблеми, вместо да се разведат, е че не искат да минават през сътресенията на раздялата на семейството и на деленето на собствеността.

Докато при втория брак, ако не делите деца или някакви особени материални придобивки, имате по-малко мотивация да се борите за връзката.

И ако доведеният родител не може да се разбере с доведеното дете, чувството за вина е по-малко при раздялата. Всъщност раздялата при такъв брак може дори да доведе до облекчение на страните. Разводът не е толкова страшен, когато не е за първи път, смята Вирджиния Гилберт, брачен терапевт от Лос Анджелис.

Високите очаквания

Очакванията за брака и семейството няма как да не бъдат под въпрос при втория брак. Много от двойките, които се събират за втори път, отхвърлят проблемите от първите си бракове, единствено за да попаднат на тяхна разновидност в новия си брак. Очакванията обикновено са прекалено високи и връзката може да увехне под тежестта им, смята психолога от Вашингон Алисия Кларк.

При втория брак се изисква по-добра комуникция

И двамата вероятно имате остатък от емоционален багаж от предишни връзки, Ако знаете какъв е той, ще може да избегнете повторението на отминалите грешки. Говоренето за вашето минало ще помогне да се разберете по-добре, да се справите с вината, страха и ревността от отминалата любов. Научете своите прилики и разлики, надежди и мечти и ги споделете, за да не повтаряте миналото си.

Имат по-малко време един за друг и твърде много задължения

Когато хората се женят, те си представят цялата любов и романтика, която са имали в началото на връзката си. Но повечето двойки при вторите си бракове също така водят със себе си децата, което означава, че заедно с цялата романтика идват и практическите аспекти на менажирането не на едно, а на две семейства. Те ще трябва да водят децата си от къщата на бившия/та, да споделят ваканциите с тях и да помагат на другите деца (които може и да не ги харесват) с домашните, с костюмите за училищната пиеска, с тренировките. Така двойката може и да няма достатъчно време да бъде заедно без децата. Да се справяш с едно семейство е трудно – но да имаш две – е още по-трудно.