Той не може да го вдигне: Да поговорим за слона в спалнята

| от MamaMia |


Еректилната дисфункция често се смята за проблем на „по-възрастните мъже“, но мнозина изпитват еректилни проблеми, още когато навършат 40. Това може да ви се стори тревожно. Може да настръхнете при представата за онези двойки от рекламите, които танцуват и се прегръщат, преди той да извади малко синьо хапче от джоба си. Вие или вашият партньор не изглеждате така и не е честно! Може дори да се паникьосвате, че, о, не, сексуалният ви живот е обречен завинаги. Ще направите правилното нещо, ако адресирате проблема.

Гордостта и самочувствието на човека до вас вероятно са пряко свързани със сексуалните му способности. Така е при повечето мъже. Той може да се почувства засрамен и объркан от това, което се случва в спалнята в момента. Ако все още не го е „вдигнал“, вероятно се чувства малко смутен и се опитва да скрие факта, че има проблем. А вие се чудите да говорите ли с него, дали ще го натъжите и обидите, какво се казва в подобна ситуация, дали просто да не си замълчите и да се правите, че няма нищо… Не се отчайвайте. Това е съвсем регулярен проблем, често срещан е и ще можете да се справите заедно. Вие двамата сте екип и вие самата преди всичко сте негов доверен приятел. Клише е, но именно защото е вярно.

Еректилната дисфункция се случва на вашия мъж, но засяга и двама ви, така че откритата и честна дискусия е единственият начин да преминете през проблема и да го разрешите. Ето някои добронамерени съвети от психолози и секс терапевти за провеждане на любящ, подкрепящ и продуктивен разговор за разрешаване на проблема с еректилната дисфункция и подобряване на сексуалния ви живот:

Изберете подходящия момент за обсъждане на темата.

Моментът да говорите за проблеми с ерекцията не е, когато и двамата сте голи в леглото, след като сте се опитали да правите любов. Обсъдете го извън спалнята, където сексът не е на дневен ред в същия момент. Имайте предвид, че вашият мъж вероятно иска малко дискретност и уединение, така че докато сте навън за хранене също не е идеалното време или място. Опитайте се да инициирате разговор, докато сте на разходка, у дома или сами в колата например.

Изправете се лице в лице с неудобството.

Бъдете откровени и честни – да говорите за еректилна дисфункция е малко неудобно и за двама ви, но е нещо, за което искате да говорите, а не да се оставите на течението и да гледате как сексуалният ви живот отплава по него. Вие не сте заедно в проблема, не просто за да го разрешите, а за да си осигурите съвместен дълъг, здравословен, взаимно удовлетворяващ сексуален живот за десетилетия напред. Нека е ясно, че сте на страната на човека до вас, без осъждане.

Разкажете му по какъв начин обичате да правите любов с него. 

Вашият човек вероятно се чувства малко неадекватен – може би дори поставя под съмнение секса помежду ви досега. Така че уточнете колко много обичате начина, по който той ви доставя удоволствие. Говорете за физическите и за емоционалните неща, които прави, както и за това как ви кара да се чувствате.

Изслушайте го.

Просто попитайте партньора си как се чувства относно предизвикателствата и промените, пред които сте изправени. Дайте му възможност да сподели какво мисли, че се случва и бъдете до него.

Когато и двамата сте готови, задавайте въпроси.

Колкото повече знаете за неговия опит, толкова повече разбиране и състрадание можете да внесете във връзката си. Помолете го да обясни какво всъщност се случва с него на физическо, умствено и емоционално ниво, когато се сблъска с предизвикателства в леглото.

Обсъдете какви следващи стъпки можете да предприемете заедно.

Уведомете човека до вас, че искате да предприемете някакви стъпки съвместно, за да преодолеете споделения си опит. Попитайте го какво би му било удобно: да го обсъдите у дома, да посетите лекар, за да откриете основната причина, да направите онлайн проучване, да говорите със секс терапевт, да обмислите медицинска намеса… Има много пътища, отворени за вас и само от вас зависи да откриете заедно своя.

Споделете и собствените си мисли.

Предложете какви според вас трябва да бъдат следващите стъпки. Ако са в съответствие с тези на вашия мъж, чудесно. Ако са различни, обяснете аргументите си. Няма нищо срамно да кажете, че вие ​​също се нуждаете от подкрепа, за да бъдете до него и да продължите да търсите начини да намерите взаимно сексуално удовлетворение. Тъй като „механиката“ на еректилната дисфункция може да повлияе на сексуалния ви живот, не би било странно или изключено, ако и вие се чувствате малко несигурни. Не се страхувайте да помолите мъжа си за малко уверение, че все още сте привлекателната и секси жена, в която се е влюбил.

И още нещо: интимността и сексът не се припокриват задължително.

Еректилната дисфункция може да ви накара да се почувствате сякаш сте загубили нещо, но можете да създадете интимност и да зададете свои собствени граници без напрежение. Можете да откриете интимност и в приятен масаж, държане за ръка, задълбочен разговор, споделено преживяване, прегръдка. Бъдете нежни и внимателни едни с друг, докато да разрешите проблема, и не се отдръпвайте един от друг. Доверявайте се на инстинктите и чувствата си. И не спирайте да сте открити и честни едни с друг – това не е първото предизвикателство, с което сте се сблъскали и вече сте успели да преодолеете всички други досега. Така ще бъде и този път!

Вижте още: 

14 причини за вагинална сухота по време на секс


Повече информация Виж всички