Страстта в секса идва от всички сетива, мултитаскингът я унищожава

| от MamaMia* |


Немалко дългогодишни двойки грешат, като смятат, че ключът към възобновяването на страстта в живота им е намирането на различен партньор. Предполага се, че ако сексът е станал монотонен, твърде познат, скучен или предвидим, тогава няма надежда за връзката. Вече го няма елементът на изненада, който кара един нов партньор да изглежда толкова вълнуващ, така че не е чудно, че в много връзки рано или късно се случва изневяра. Възможно е и друго – да възродите страстта, която някога сте имали, като умишлено, съзнателно промените поведението си, за да „препрограмирате“ мозъка си и да заздравите отново интимната връзка.

Още през 2011 г. проучване, проведено в университета Стоуни Брук в щата Ню Йорк, установява, че е възможно да си лудо влюбен в някого и след десетилетия брак. Изследователският екип извършва ЯМР сканиране на двойки, които са били женени средно 21 години и открива висок интензитет на допамин в мозъка, както при влюбените двойки. Проучването предполага, че вълнението от романтиката може да се запази, докато обаче се губи страхът от разпад на връзката.

Къде обаче е отишла страстта? Понякога тя се губи в рутината на самия живот, дори и ако го живеем много приятно.

Разсейването навсякъде около нас е една от основните причини за загубата на тръпка.

Един от най-големите проблеми, пред които са изправени двойките днес, е огромният брой разсейващи фактори, както вътрешни, така и външни, които правят приоритизирането на страстта във връзката почти невъзможно. Първата стъпка е да идентифицирате вашите такива фактори, за да можете да ги избягвате. Външните разсейващи фактори могат да включват телефон, компютър, телевизор, домашни любимци, деца, безпорядък, шум, температура и дори часовника ви. Вътрешните разсейвания включват прекомерна критичност и самокритичност, безпокойство, осъждане, стрес, умора, задръжки, нереалистични очаквания и липса на време. Най-ценният подарък, който можете да дадете на някого, е вашето фокусирано и непрекъснато от странични  неща време.

Мултитаскингът е убиец на страстта – причинява претоварване на мозъка и може да се състои от вътрешни и външни разсейвания.

Хроничният мултитаскинг има дълготрайни вредни ефекти върху мозъчната функция от неспособността да се съсредоточите върху една дейност до чувството, че трябва да бързате и сте под напрежение през цялото време. Ако искате да избегнете капаните да се опитвате да правите твърде много наведнъж, бъдете внимателни и наистина присъствайте в момента с партньора си, особено когато се прегръщате. Шестсекундна прегръдка повишава настроението заради хормона на любовта – окситоцин – и ще ви помогне да отпуснете тялото си, така че да можете да изпитате страст и желание. Емоциите също така „пренастройват“ езика на тялото и изражението на лицето и улесняват предаването на страстта и желанието като невербални послания. Последното няма да се случи, ако в същия момент сте приковани и към телефона си.

За да си създадете подходящата атмосфера, ще трябва да проявите старание и фантазия. 

Създайте спокойна и отпускаща среда, без стрес, като подредите обкръжението си, тъй като това ще освободи хормона допамин, който мотивира вашето удоволствие и център за награда в мозъка ви. Оставете мобилния си телефон извън спалнята, изключете телевизора, завъртете часовника срещу вас и изведете домашните си любимци. Уверете се, че стайната температура е по ваш вкус и използвайте всичките си пет сетива, за да продължите нататък.

Позволете си визуална стимулация.

Казват, че очите са прозорци към душата, така че се вгледайте в душата на партньора си, като погледнете в неговите/нейните очи и  споделите какво ви привлича в този човек или защо го обичате. С внимателно внимание към изражението на лицето на вашия партньор можете също да изпитате явлението огледални неврони – мощна форма на стимулация, когато и двамата извършвате едно и също действие едновременно, като например усмивка. Когато вашият партньор ви се усмихне, вашите огледални неврони за усмивка също се задействат, създавайки усещане в собствения ви ум за емоциите на любовта, свързани с усмивката. Проучване на Йейл е установило, че когато двойките поддържат зрителен контакт, мозъчната им дейност също се синхронизира.

Вашето обоняние е вашето най-мощно сетиво, не го пренебрегвайте.

То е най-тясно свързано със спомените и емоциите, поради анатомията на мозъка. За да запалите страстта си,съчетайте любимите си аромати и тези на човека фо вас – от етерични масла и ароматизирани свещи до свежи цветя и храни. За по-игрива атмосфера, скрийте капка мед или кокосово масло върху себе си и помолете партньора си да го намери само с помощта на езика си.

Поглезете и ухото.

Интимното общуване може да доведе до физическа страст, особено ако споделяте желанията си и правите комплименти на любимия си, като му дадете да разбере колко много ви възбужда. Издаването на звуци по време на секс и извикването на името на любовника е мощен афродизиак. Разговорът след секс може да създаде усещане за привързаност, което да ви накара да се почувствате по-близки, дори ако става дума за хумор и неангажиращи закачки. В проучване от 2015 г. психолози изследват 71 романтични двойки, обясняващи как са се срещнали за първи път. Те откриват, че продължителността на тези разговори е положително свързана с качеството на връзката и близостта.

Любовта не минава през стомаха, но страстта по небцето не е за подценяване.

Угаждането на вкусовите ни рецептори е част от първия ни основен инстинкт за храна и самосъхранение, съчетан с втория ни основен инстинкт, секса , може да създаде запомнящи се страстни преживявания. Хранете се взаимно с храна за пръсти, като пресни плодове, коктейл от скариди, суши, шоколадови бонбони, петифури. След това оближете провокативно пръстите на любимия си, за да му покажете, че сте готови за страст. Една последваща дълбока целувка страстна целувка ще задейства мозъка да освободи коктейл от хормони, създаващи „правилното“ настроение, включително окситоцин, допамин и серотонин.

За разлика от всички други сетива, докосването включва цялото ни тяло от главата до петите.

Според изследване на университета Джонс Хопкинс върховете на пръстите ни имат около 3000 рецептора за допир. Торсовете на телата ни имат приблизително същия брой рецептори като върха на един пръст. Ако искате да прекарате нощта вплетени един в друг, тогава масажът ще ви даде нужната страст. Редувайте се да си правите двуминутни масажи на различни области от телата си. Освен това уточнете как искате да бъдете масажирани, независимо дали е с пръсти, ръце, устни, език, кос или друг начин, който желаете. Не забравяйте, че мозъкът е най-големият полов орган в тялото и страстта е мултисензорно преживяване, така че ако оставите само едно от сетивата си, пропускате 20% от страстното удоволствие.

*По yourtango.com.

Вижте още:

Сексът и връзките: как да запазим тръпката и в дълга връзка


Повече информация Виж всички