Страда ли връзката, ако спим на отделни легла?

| от MamaMia |


Имали ли сте партньор, който страда от сънна апнея и хърка? При това толкова силно хърка, че не можете да мигнете. Може да му кажете да се обърне на другата страна. Може да го обърнете насила на другата страна. Може да го събудите и да го накарате да се почувства много виновен и да се извини. Може да го завиете презглава с дебело одеяло. Може и да станете и да отворите прозореца, за да влезе чист въздух. Или просто, за да се хвърлите от него… Защото – факт – „дъскорезницата“ е нещо трудно поносимо, но нощната й работна смяна е практически невъзможно да бъде спряна ей-така.

Садо-мазо хъркане за двама

И все пак има много жени, а и мъже, които продължават да си лягат ден след ден в същото легло с партньора, независимо, че хъркането им ги влудява или им причинява хронично безсъние. И независимо, че в един момент има голяма опасност да намразят половинката заради това.

Има и друг вариант за „сладки нощи“ – да спите с партньор, който всеки път ляга по диагонал в леглото, като ви принуждава да се свивате в горния ъгъл. Разновидност на избутването е и бавното и постъпателно придвижване във ваша посока, докато се окажете съвсем на ръба на леглото.

Някои двойки имат други проблеми – единият обича да си ляга рано и да става рано, докато другият предпочита да си легне чак по първи петли и да спи до обед. При толкова различен биологичен ритъм, някои връзки започват сериозно да страдат. Дали „совата“ ще чете до късно и ще тормози „чучулигата“ с ярката светлина на лампата, или ранното ставане на „чучулигата“ ще причини стрес на недоспалата „сова“ – във всички случаи цъка бомба със закъснител, която може да избухне под формата на конфликт по-късно през деня.

А какво ще кажете за пиесата „топло-студено“, която се разиграва в леглото на други двойки? Например на него му е постоянно топло и задължително трябва да спи на отворен прозорец и спряно парно, докато тя се завива презглава с три одеяла?

Изобщо разминаванията в нощните режими на двамата могат да бъдат значителни. И понякога дори да доведат до раздяла.

Затова и вече се говори за решението – „развод в съня“. Това означава чисто и просто да не спите в общо легло или обща стая.

Много двойки предприемат тази стъпка, особено след продължително съжителство. Оказва се, че спането в отделни легла може да съхрани връзката по-дълго. Защото колкото и много да обичате да се гушкате, последното нещо, от което имате нужда, е да се будите от пусната лампа или от включването на „дъскорезницата“.

Спането по отделно е добро решение и за заздравяване на връзката при хора, които заради пандемията работят заедно у дома.

Един от основните проблеми при двойките, които трудно спят заедно, е да признаят, че да се преместиш да спиш в друга стая или на друго легло, не е признак на изоставяне.

Да, разделното спане може и да обтегне връзката по отношение на доверието. Но пък ако се измъчвате, когато спите заедно, ако обвинявате партньора си за това, че не можете да спите, или ако той ви гледа накриво, че го будите – връзката ви всъщност е в много по-голяма опасност.

Личното пространство е ключово за здравината на връзката, а според изследване върху устойчивостта на отношенията, когато сме отпочинали, комуникираме по-добре, чувстваме се по-щастливи и проявяваме по-силна емпатия. Затова слагането на допълнително легло или спането в отделна стая понякога може значително да подобри личния ни живот.

Семейните психолози също смятат, че е добро решение при продължителна и стабилна връзка, в която двамата не спят добре заедно, да се приложи принципа „разделяй и владей“, за да може поне единият партньор да се наспива нормално.

Това важи с особена сила и за родителите на новородените.

Ако единият прекарва нощта в отделна стая, докато другият спи при детето, нощите могат да се окажат доста по-приятни – поне за единия.

Ако не спят отделно, „совите“ и „чучулигите“ е почти гарантирано да почувстват недоволство, което да избухне на следващия ден. Точно това твърди и изследване от 2013-а, проведено от Калифорнийския университет в Бъркли. Според него, ако единият от партньорите изпитва проблем със съня през нощта, това може да доведе до конфликти на следващия ден.

Друго изследване показва, че проблемите със съня и проблемите със връзката избухват едновременно.

Цикълът на сън е нещо вродено при всеки един човек и е изключително трудно, да не кажем невъзможно, да се наруши ритъмът на съня, само за да е доволен партньорът.

А какво се случва със секса?

Много двойки се опасяват, че ако спят в отделни стаи или легла, това ще се отрази негативно на физическите им отношения. Но това съвсем не така и дори напротив – желанието може да стане по-силно, защото няма да е блокирано от вечни нощни битки за одеяло или пространство, или с фрустрация заради хъркането.

Факт е, че когато двойките, които не могат да спят хармонично в едно легло, се разделят за през нощта, при тях желанието за физическа близост се усилва. В крайна сметка леглото се използва основно за две неща: спане или интимни ласки. Ако едното е проблематично, това съвсем не означава, че не се сещаме за другото.

Ако трудно спите заедно, има и друго решение.

И то се нарича компромис. Опитайте се да лягате по едно и също време. Не пийте преди сън – често сънната апнея е резултат от препиване или препушване. Масажът и приятната музика допринасят за хигиена на съня.

Но най-вече: комуникирайте ясно своите нужди. Имате нужда от сън, затова и вашият партньор трябва да ви разбере.

И не забравяйте: ако искате да спите отделно, просто за да не сте заедно с партньора си нощем, тогава може би трябва да се насочите към тази статия за токсичните връзки, в които незабелязано се озоваваме:

Здрава ли е връзката или е токсична? Ето как да познаем

 


Повече информация Виж всички