Отдадеността и искреността са висша форма на любов

| от MamaMia |


Какво е висшата любов? Как се изразява?

Според лекторите от февруарското събитие на hOUR SPACE – Общество за психология и психотерапия, част от проекта „Психотерапията е за всеки“, отдадеността, милосърдието и искреността са висша форма на любов.

Мариела Манева в лицето на гещалт терапевт сподели за етапите на връзката и как психотерапията помага на партньорските отношения. Теодора Гергиранова като семеен терапевт разказа за функциите на семейството, за неговото развитие и как във времето преминава през трудности и изпитания.

Сексологът Олеся Ямпольска разкри интересни факти от не безинтересната интимна тема и насочи погледите ни към най-често срещаните проблеми в сексуалния семеен живот и уникалния код на любовта. След нея гещалт терапевтът Виолета Крумова обърна вниманието ни към изневярата, предпоставките за нея и как психотерапията идва на помощ. Валерия Рачева и Магдалена Данаилова са детски психолози, които ни доказаха, че семейното време и подходът, по който приемаме чувствата на децата са от изключителна важност за тяхното доверие и споделяне.

Много често в съвременните семейства проблемите в отношенията се създават от незнание как да се държим в една или друга ситуация, неразбиране на различията в мъжката и женската природа, игнориране на особеностите на мъжката и женската психика и незнание.

„Всяко семейство е жизнен фактор, който се развива и преминава през кризи. Например твърде големи очаквания от партньора, които водят до разочарование, поява на дете и навлизане в пубертета. Това са части от житейския път, които семейството има да извърви. В такива случаи често насреща идва психотерапевтът, който да консултира и съветва“, сподели семейният терапевт Теодора Гергинова.

Докато едни партньори преминават през критични моменти, то други търсят начини да преодолеят проблемите в сексуалната комуникация.

„Всеки един от нас има своя уникален код, по който ние разбираме, че сме обичани и по който показваме, че обичаме някого. Много често обаче тези кодове не съвпадат и се получава разминаване в разбирането, което води до обиди, отчуждаване и загуба на страстта. А точно натрупаните недоволство и претенции пречат на сексуалното желание в двойката.

Има не малко правила, които спомагат за ефективната сексуална комуникация. От изключителна важност е да не се използват манипулации, обвинения, оскърбления, осмивания и критики. Опитайте се да доверите на своя партньор вашите еротични фантазии и мечти“, разказа сексологът Олеся Ямпольская и завърши с думите „Сексуалната задоволеност е основата на щастливото семейство“.

Сексуалната етика се изгражда чрез общуване. Важно е да се говори за това, което вълнува всеки от партньорите, от какво се страхуват, какво искат, как и какво харесват и не само в сексуалния живот.

Пиоритет е двойката да създава съвместни хобита, да прекарва време заедно, да посещава концерти, да гледа филми, да пътува. Да получават удоволствие заедно и заедно да се наслаждават на съвместния си живот.