Щом казва, че излиза с колеги, значи ти изневерява!

| от Ния Лазарова |


Ах, тази изневяра… Страхът от нея стои като мнимата сянка в отношенията между двама партньори, но това, което повечето от нас не осъзнават, е, че тази сянка черпи сили единствено от нашите собствени мисли и чувства.

Колкото повече се страхувате, че ще ви изневерят, толкова повече спирате да мислите логично и потъвате в бездната на параноята.

Често обаче притесненията се подклаждат от безумните клишета и стереотипи, с които се сблъскваме постоянно.

Така лично аз наскоро чух най-голямата (по мнение) глупост по отношение на брака. Споделих, че мъжът ми е останал в петък след работа да се види с колеги, след което са решили да ходят на бар. Аз пък съм си вкъщи, гледам филми по мой вкус и ям шоколадови бонбони с наслада и без угризения, че няма да запазя нито един за него.

И се намери един мъж, който уверено и твърдо да ми заяви, че видиш ли колко ми е бил акълът да се чувствам спокойно с шоколада си, докато мъжът ми ми изневерявал навън…

Тъй като имам достатъчно доверие на съпруга ми, а и се чувствам прекрасно в отношенията си с него и не усещам “заплаха” от “друга” жена, подобно изказване не успя да ме трогне изобщо.

Замислих се обаче от какво е породено то?

Може би от някакъв личен опит на въпросния изказал се, че той така лъже половинката си – “отивам да пия с приятели, няма да се бавя”, докато всъщност изневерява? И

ли от класическото клише, че най-честото прикритие на срещите с любовницата е среща с колеги, късна работна среща и т.н.

Каквото и да е, не е оправдано. Колкото повече се съмняваш, толкова по-подозрително ще ти се струва винаги всичко. А това е най-бързият път към изпадане в параноя и остро влошаване на отношенията с партньора.

Замислих се и за друго – в колко ли тъжен и сив свят трябва да живееш, че винаги да подозираш и мислиш най-лошото? Или да страдаш от разбирането, че партньорът трябва да е постоянно с теб и щом иска време за себе си и за своите приятели и интереси, значи те пренебрегва?

Това би било истински кошмар.

А що се отнася до случването на реална изневяра – бъдете сигурни, че ако някой е решил да ви слага рога, той ще го направи. Ако ще всеки ден да му проверявате телефона на ставане и лягане, ако ще да го следите на кого какво лайква във фейсбук, да знаете паролата за компютъра му и да му четете кореспонденцията, дори да работите рамо до рамо заедно – решил ли е да ви изневерява, НИЩО няма да го спре.

А вашата параноя и обвинения само могат да засилят желанието му или пък, ако е невинен, съмнението му в него да го огорчат до такава степен, че отношенията ви да претърпят кофти обрат и никога вече да не са същите.

Затова давате го по-спокойно и най-вече не вярвайте в клишетата, нито пък позволявайте някой да ви трови ежедневието със зловредни коментари.

Успехът на отношенията с партньора и взаимната обич зависят само и единствено от вас двамата и усилията, които полагате за връзката си.

Обвиненията, скандалите и безпочвеното съмение само могат да ви навредят.