Секс след раждане: кога е безопасно?

| от MamaMia |


Раждането мина. След 9 месеца носене на човешко същество в корема, повечето жени се чувстват доста странно. Успоредно с промените в тялото, настъпили след раждане, се появяват нови въпроси.

Основният засяга отношенията с партньора и може да се формулира най-добре така: „Дали някога ще мога изобщо да правя секс?“

Отговорът е ясен – да, разбира се. Но някои усещания ще са различни, поне първоначално.

Независимo, че едва ли се чувствате много секси в първите дни, а може би седмици или дори месеци след раждането, все пак в един момент ще ви се прииска „да се върнете в играта“. Ето всичко, което трябва да знаете за секса след раждане:

Колко време след раждането може да се прави секс?

Разбира се, не веднага. Трябва да мине известно време, за да може раните и шевовете да заздравеят. Все пак вътрешностите са били разтегнати, все още има кървене, а хормоните след раждането правят повечето жени свръхчувствителни. Със сигурност ще трябва време за възстановяване.

Няма универсална рецепта за момента, в който тялото ще е готово за секс, тъй като при всяка жена това време е различно. Все пак докторите препоръчват да се изчака минимум между 4 и 6 седмици. Някои жени се чувстват възстановени и след 2 седмици, но със сигурност на толкова ранен етап трябва да се внимава с интимните отношения, за да не се стигне до разкъсвания или инфекции.

След Цезарово сечение за необходими доста повече грижи, почивка и възстановяване.

Ако сте претърпели хирургическа интервенция, включително хирургичен разрез – епизиотомия – по време на раждането, изчакайте поне 6 седмици, преди да започнете изобщо да мислите за секс.

Въпреки че всяко възстановяване е персонално, се приема, че два месеца са оптималното време, след което може да правите секс. И все пак при всяка жена действат и редица индивидуални фактори, които могат да повлияят на желанието, настроението или желанието за интимност. Възможно е наскоро родилата жена да няма достатъчно енергия или да е преуморена, да се тревожи да не забременее отново толкова рано, да има вагинална сухота или да страда от следродилна депресия.

Ще има ли болка при секс?

Да, сексът след раждане може да боли – но не винаги и не при всеки. Нормално е в началото актът да се усеща по различен начин. Според изследване от 2005 година сред 484 жени, 83% съобщават за сексуални проблеми през първите 3 месеца след раждане. Посочените проблеми са широк диапазон: от болезненост до много слабо либидо.

Има две причини сексът да се усеща по напълно различен начин (временно) след раждането: промяната в хормоните и физическите промени във вагината.

Хормоните играят доста шеги след раждането. Те могат да съсипят либидото в най-неподходящия момент. Гърдите също болят, а може и да изтича течност от тях – за това също са виновни хормоните.

Ето и някои други възможни физически проблеми при секса след раждане:

– суха, раздразнена вагина
– болка (в случай на епизиотомия)
– перинеална болка – временна болка в областта между ануса и вагината
– раздразнена кожа
– усещане за хлъзгавост и отпуснатост
– преумора (безсънните нощи са минус за сексуалния живот)
– липса на либидо
– кървене

Нормално ли е кървенето?

Кървенето се случва след раждане. Причините са в ниските нива на естроген – страничен ефект на кърменето. Ниските нива на естроген причиняват и вагинална сухота. Затова и проникването без лубрикант може да бъде много болезнено, а и да причини кървене.

Ако кървенето продължава повече от 4 седмици или става по-тежко, говорете с вашия лекар. Може да се наложи медицинско лечение.

Секс след вагинално раждане

Нормално е след вагинално раждане при секс да усещате вагината си разширена, хлъзгава и чувствителна. Това определено се отразява на качеството на изживяването.

Секс след Цезарово сечение

Според изследване от 2014 година, раждането с Цезарово сечение не се свързва с по-големи усложнения при сексуалния акт. Но не бива да се забравя, че това е сложна коремна хирургическа интервенция и трябва да се пазите.

И при двата случая на раждане, след 9 месечно носене на бебе е нормално жените да усещат напрежение в мускулите на тазовото дъно, пикочния мехур, тънките черва и ректума. Независимо как са родили, те няма да усещат особено голям комфорт в тези области.

Какво се случва с либидото след раждане?

Първоначално много жени изобщо нямат либидо. Ако родилката не се е наспала, уморена е или изнервена, е напълно естествено да няма желание за секс.

Хормоните са другата причина либидото да пада.Бременността изпълва тялото с естроген и прогестерон – хормоните, които определят сексуалното желание. Но когато тези хормони се върнат в нормалните норми след раждане, много жени могат да усетят чувствителна разлика в желанието за интимност.

Допълнителният спад в нивото на естрогена се дължи на кърменето. Не е препоръчително обаче да се вземат естрогенови таблетки или лекарства със съдържание на естроген, защото това със сигурност ще повлияе на кърмата.

Нивата на хормоните обикновено се стабилизират в рамките на няколко месеца.

Възможно ли е забременяване веднага след раждане?

Краткият отговор е „да“. Но това със сигурност не е добра идея.

Според изследване от 2011 година, повечето жени, които не кърмят, възвръщат овулацията си в рамките на 6 седмици. Всъщност кърменето играе ролята на естествено предпазно средство. 98% от жените, които кърмят 6 месеца след раждането, не могат да забременеят. Но това важи само за жени, които все още нямат цикъл.

Кога е добре да се забременее отново?

Повечето доктори препоръчват да се изчака поне година между двете бременности. Ако не дадете на тялото си достатъчно време да се възстанови, рискувате фатални проблеми в развитието на плода и преждевременно раждане.