Съществува ли все още клишето – стара мома

| от |


Все повече жени в развитите държави следват модела на „старата мома”. На 30 те все още не са се омъжили, нямат деца, съпруг, в повечето случаи и постоянен партньор. Предимствата на тази удължена младост са ясни – имат време за кариера и за себе си. Недостатъците съответно са доста повече, но някои от тях биха могли много бързо да се отстранят, ако самотните дами намерят подходяща половинка.

Колкото повече жените отлагат раждането на деца, има вероятност то въобще да не се случи. Въпреки всички феминистки организации, въпреки напредването на медицината – човешкото тяло продължава да действа по стария си начин. А това означава, че шансът на една жена да забременее след 35-тата си година намалява драстично. Много често се появяват статии, че някоя известна дама се е сдобила с дете на 40 и кусур години, което е почти невъзможно. Тези информации заблуждават и никога не дават пълната информация, че съответната светска личност е минала през ин-витро оплождане, за да се сдобие с поколение.

Жените, които чакат до последния момент се сблъскват с най-неприятния факт – че повечето мъже на тяхната възраст са вече обвързани. Останалате част от мъжкото съсловие търси по-млади жени, които имат какво да им предложат. Изискванията на по-възрастните жени стават неимоверно големи, а те от своя своя страна трудно биват задоволявани.

Дамите в днешно време учат, образоват се, работят наравно с мъжете, което също отлага тяхното задомяване. По този начин развитите общества постепено се превръщат в общества на „старите моми”.

Не трябва да слагаме дамите, които са над 30-годишна възраст и все още нямат съпруг, в общоприетото клише. Със сигурност ако отидете на гости на „стара мома” няма да видите безброй котки полегнали на дивана, а тя облечена в стара жилетка, доплитаща плетката, започната миналата година. Този тип жени съществуват единствено в нашето подсъзнание. Да си свободна на 30 вече се приема за съвсем нормално нещо.

Проблемът на този тип дами е, че с напредването на възрастта те стават все по-взискателни. Самите те са постигнали много и трудно могат да се задоволят с някой, който е под тяхното ниво. Разбира се най-важната пречка е техния начин на живот. Свободните дами дотолкова са свикнали да живеят сами, че трудно биха се примирили дори златна рибка да наруши спокойствието им и плановете, които изключително прецизно са подредили в главата си.

Не бихме си позволили да съветваме, камо ли да пришпорваме. Всеки човек има право на личен избор, особено за подобни решения. Обществата се развиват, времето минава и всеки може да прави с живота си каквото си поиска – дори да отглежда котки.


Повече информация Виж всички