От секси статуии до ампутирани крайници: Фетишите не са това, което бяха… а много повече

| от Вучето |


Може вече да ставам досадна с тия мои постоянни препратки към „Сексът и градът“, но какво да се прави, когато сериалът е библията на секса и връзките и неизчерпаем източник на вдъхновение за пишещите по тези въпроси братя и сестри! Ето и сега ми напира отвътре да ви въведа в днешната тема като ви припомня онзи епизод от втория сезон, когато Шарлът се натъква на продавач-консултант в магазин за обувки, който очевидно се възбужда, наблюдавайки я как мери чифт сандали на висок ток.

Първосигналната реакция на зрителя е погнуса от гледката на точещия лиги по голите ѝ стъпала продавач. Но когато в крайна сметка Шарлът се сдобива с чифт стилето безплатно, всички скръцваме със зъби от завист. И се питаме: Де ги тези продавачи на щастие, мамка му?! Защото ние, обикновените жени по света със съвсем обикновен фетиш към обувките, не бихме отказали на който и да е извратеняк с фетиш към женски крака да подържи и дори да оближе стъпалата ни, ако в замяна на това ще получим едни Blahnik без пари. Добре де, може и само чифт маратонки…

Сексуалните фетиши не са нещо, за което си говорим на вечеря с Митко, майка му и децата. Нито пък си ги развяваме по социалните медии със следния текст: „Вчера облизах подмишницата на колежката от отдел „Човешки ресурси“ и мнооого ми хареса. Искам пак!“. Но, както с много други теми-табу, това, че не споделяме кои предмети ни възбуждат, не означава, че ги няма и че това не се случва на нас. Напротив, фетишите са някъде там, прокрaдват се тихомълком в сенките на нашето подсъзнание и ни карат хем да изпадаме в неконтролируем екстаз, хем да се чудим какво, за Бога, не ни е наред.

Сигурна съм, че сега ако ви изпитам, всички ще можете да ми изброите поне няколко популярни сексуални фетишистки практики като воайорство, ексхибиционизъм, садо-мазохизъм, възбуда от определени видове храни, както и от ролеви игри, включващи предствители на различни професионални гилдии – сервитьорки, учителки, полицаи… Това, което кара човек да се възбужда сексуално от определен обект или специфична дейност, е често резултат от травма, преживяна в детството. Казва Фройд. Това, което малко хора знаят, е, че и бащицата на социализма Карл Маркс се е изказвал по темата, макар и само анализирайки понятието „стока“. Но ние разбираме логиката зад неговата логика, понеже много често именно стоката под формата на чорапи, ръкавици, перуки, пиърсинг, бельо и вече споменатите обувки е тази, която кара много фетишисти да изперкват.

Само че, скъпи хора, фетишизмът не се ограничава до тези банални свои версии. Той е много повече от мръсен чорап, мирисът на който ви възбужда. Фетишизмът съществува под много и различни форми, за някои от които дори не сте подозирали. Специално за вашето извратено делнично меню съм подбрала няколко крайно неортодокасални рецепти.

Акротомофилия

Моят най-добър приятел е 37-годишен гей, който от 14 години живее в Париж. В свободното си време практикува, разбира се, най-любимия гейски спорт, а именно сърфиране в приложението Grindr. Един ден ми звъни на пожар и ми вика: „Какче, познай какво!“ Аз ако можех да познавам, нямаше да съм нископлатена пистелка на свободна практика, егати! „Вчера един красавец се свързва с мен, почваме да си чатим, поражда се сякаш искра помежду ни и тъкмо вече си мисля, че той може би е мъжът на живота ми, когато изведнъж получвам следното съобщение: Много си секси, заклевам се, ама ще си още по-секси, ако сега ми кажеш, че ти липсва крайник.“

Мдаа, по всички критерии акромотофилът, или човек, който се възбужда от хора с ампутирани крайници и/или носещи протези, е фрийк отвсякъде. Но докато успява да се сдържа сам да не размаха брадвата и да почне да осакатява обектите на сексуалната си възбуда, всичко е наред. Внимание! Да не се бърка с апотемнофилията, което е силно желание самият ти да си с ампутиран крайник. Иначе казано, молиш разни хора да ти отрежат иначе напълно здрав крак, а когато удряш на камък, сам взимаш триона и турникета и действаш.

Хоплофилия

Хоплофиликът е фетишист, който се надървя или подмокря (простете за графичната откровеност!), докато гледа Райън Рейнолдс да държи модифициран Smith&Wesson 610 в „Blade Trinity“. И изобщо човек с оръжие в ръка. Очевидната причина, поради която пистолетите, пушките и автоматите са толкова силно въздействащи фетиши, е фалическата им форма. Нека да съм доброто ченге като ви напомня, че практикуването на този вид фетишизъм е както високорисково, така и незаконно. Особено в случаите, когато накарате някой да се люби с вас, докато ви държи на мушка.

Салирофилия

Или получаване на еротиqно удоволствие, когато буквално овалвате в мърсотия сексуалния си партньор. Целта е иначе привлекателният обект да бъде унижен и загрозен. Не съм дипломиран психолог, но мога да предположа, че към този тип фетишизъм залитат хора, които като деца постоянно са ги карали да си подреждат стаята и са ги наказвали строго дори за най-малкото петно от кетчуп върху училищната униформа. Салирофилиците използват всякакви методи и средства, за да постигнат сексуално удовлетворение: кал, екскременти, късане на дрехи… Ах, къде е сега мама да се скара!

Агалматофилия

С този вид сексуален фетишизъм вдигаме още повече летвата на „срамотиите“, както би ги нарекла баба ви. За разлика от другите хора с нестандартни (и опасни) фетиши, агалматофилиците всъщност са безопасни симпатяги, понеже могат на воля да си практикуват „извращението“, без да причиняват на което и да е живо същество вреда или дискомфорт. И правя уточнението за живо същество, понеже фетишът тук са голите кукли и… статуите. Ако сега нахлуват спомени в главата ви как като малки сте чувствали необяснимо привличане към безглавия шивашки манекен на майка ви, да знаете, че ако досега не сте посегнали на някой пластмасов такъв в мола, значи предстои да се случи. Първият документиран случай на сексуално привличане от този вид е от далечната 1877 г. Немският психиатър Рихард фон Крафт-Ебинг описва в дневниците си странна случка с градинар, който бил силно влюбен в реплика на статуя на Венера Милоска, но органите на реда го заловили в момента, в който тъкмо се опитвал да се съвокупи с нея.

Парафиличен инфантилизъм

Знам, знам, много ви дойдоха думите от гръцки произход, затова бързам да ви кажа и под какво друго, научнопопулярно название е известен този вид парафилия – „памперсов фетишизъм“. Сигурно вече се досещате, че става въпрос за памперси, но не и за бебета. Когато единият партьор заставя другия да носи памперс, целта е да се получи сексуално удовлеворение посредство унижаване на обекта, свеждайки го състоянието до безпомощно бебе. Мъжете са тези, които най-често развиват този тип парафилия и понеже в повечето случаи я прилагат върху себе си, затова и този вид фетиш се причислява към мазохистичните практики. Понеже секс индустрията никога не спи, тя добре се е погрижила за нуждите и на тези възрастни бебета, пускайки на пазара специални гумени памперси.

Лунинг

Колкото и да се мъчих да намеря български еквивалент на този тип фетиш, а именно looning, не открих такъв. Така че другарката Гебова по български и литература, която ми преподаваше в V – VIII клас, да не ми се сърди, ако е още жива, задето замърсявам езика ни с чуждици. Оставих лунърите за накрая, понеже са ми най-любими. Нещо като черешката на тортата. Ако съдим по фетиша им, би трябвало да считаме тези хора за изключително жизнерадостни и позитивни. И как не, когато си падат по… балони! Някои психолози, специлизирали се в сферата на неортодоксоланата сексуална фетишизация, твърдят, че това не е точно истински сексуален фетиш. Обаче преценете сами: Ако оргазмът напира отвътре при гледката на някой, който надува балон или спуква балон, сядайки върху него, значи не става въпрос за сексуално неопределения детски литературен герой Мечо Пух и неговия червен балон! Много от лунърите обясняват необичайния си фетиш със случка от ранното юношество, когато са станали свидетели на пукане на балон от някого, по когото са си падали.

Трудничко е някак да се напише завършващ параграф на текст, в който е ставало дума за хора, които се възбуждат от отрязани крайници, пластмасови манекени и памперси. Но все пак ще опитам. Независимо кои сте и какви сте, каква е вашата религия и сексуалност, вашият социален статус, едно да знаете от мен (а и Фройд би ви го казал, ако беше още жив): няма нищо лошо или срамно в сексуалните фантазии и фетиши. Да, някои от тях може и да бъдат доста необичайни, за да не кажа направо плашещи, но в крайна сметка човешката сексуалност не е една проста права линия, която води от А (възбуда) до Я (оргазъм).

Така че дори да мислите, че сте много откачени, помнете, че все някой е по-откачен от вас. И сигурно този някой в момента облизва задната гума на велосипеда ви…

Вижте още:

Кoи мъжки професии са по-по-най-секси


Повече информация Виж всички