Мразим ли „Просто ей така“?

| от Емилия Седевчова |


„Просто ей така“ стартира през декември продължението на емблематичния сериал „Сексът и градът“. Началото беше малко неуверено, на места дори нелепо. А за да отговорят на свръхзавишените очаквания на публиката, актьори, режисьори, сценаристи и стилисти трябваше не просто да достигнат поставената от самите тях преди двадесет години летва, но и да я надскочат.

Както често се оказва, това не е много лесно.

Дори масово оповестеното разочарование от първите няколко епизода, беше донякъде очаквано на фона на нетолерантността и претенциите на феновете още преди официалното начало на иначе така чаканото продължение. Критиките за възрастта на актрисите, особено тези за визията на Сара Джесика Паркър, бяха съкрушаващи. А звездата на филма сама си призна, че срещу остаряването е безсилна и така успя да притъпи част от тази подривна вълна, но не напълно. Публиката не одобряваше и обявеното отсъствие на Ким Катрал, която изигра емблематичната Саманта Джоунс.

Това как приятелките ще се наместят в обувките на новата социална и културна среда (пък били и тези на високия ток на Кари) си остана една мистерия за последователите на сериала, които не бяха готови на компромиси.

„Сексът и градът“ беше излъчван с огромен успех от 1998 до 2004 година, а през 2008 и 2010 година излязоха двата пълнометражни филма, които доразвиха сюжета и завършиха с щастлив холивудски край. Филмите доста разводниха историята, да не кажа, че я развалиха. Ненужно олекотиха и лигаво прекалиха със скъпи и прекалено скъпи марки дрехи, обувки и пак обувки, за сметка на междуличностните отношения и дълбоко социалните теми, които сериалът успешно напипваше, без да прекалява.

Все пак, можеше спокойно да спрат дотам, но днешната киноиндустрия не разпознава думата „край“ и машината за милиони не е готова да се откаже от златната гъска, докато не изстиска и последното яйце от нея, пък дори и да го направи със зор.

Новите серии започнаха през декември и всеки нов епизод продължава да е сред най-гледаните предавания на НВО за периода на излизането си.

Разочарование и преди, и след началото на продукцията имаше и се изразяваше главно срещу убийството на Тузаря, липсата на Саманта и недобре сглобеното начало.

Вижте още:

Тузаря – изнасилвач! Нима е възможно?

Когато сценаристите „убиха“ Тузаря успяха да изненадат феновете, но май не зарадваха никого с това.
Може би не го изиграха достатъчно убедително, а сюжетът имаше нужда от още малко майсторство, за да се получи. Но да си го кажем честно – както и да бяха направили, нямаше да ни хареса.

От друга страна, историята имаше нужда от промяна. Идеалната любов на Кари и Тузаря противоречеше на близката с реалността рамка на сериала от 90-те и, за да се върне магията, се налагаше промяна. Феновете искаха продължение – ето я цената за това продължение.

Сценаристите върнаха Кари в реалността, отново из шумните, мръсни улици на Ню Йорк, където заедно със своите верни приятелки (задължително на високи токчета) ще ни покажат, че и на 50+ жените са супер и е добре всички да си го припомним.

Вижте още:

Сексът след 50-годишна възраст – да, има и такъв

А отсъствието на Саманта беше една от другите основни причини за бурно недоволство сред феновете. И въпреки, че то бе замаскирано и приятно вплетено в новата история, без съвсем да „забравят“ за нейния образ, не се хареса.

Може би малцина от нас се замислят каква точно щеше да бъде ролята на Саманта в „Просто ей така“. Актрисата е вече на 65 години и, каквото и да казват тя или продуцентите, е възможно вече да не се чувства достатъчно удобно в образа на свръхсексуалната жена с неудържимо либидо. Доколко героинята ѝ е незаменима за сериала – нека всеки сам за себе си да прецени, но остава възможността образът ѝ да е морално остарял и невписващ се в новата история на приятелките. Може би днешната Саманта би наподобявала Онстаграм поведението на Мадона, примерно. И ако това е позволено за Кралицата на попа, не означава непременно, че е красиво или винаги уместно.

И „Просто ей така“ сериалът започна с няколко основни „пробойни“.

Веднага не се напаснаха и старите образи в новите опаковки, в новия стар град. Но постепенно нещата започна да се получават и в последните няколко епизода това личи. Така Кари, Шарлот, Миранда и компания се оказаха в нов, също толкова интересен етап от живота, с нови предизвикателства, проблеми и въпроси за решаване пред себе си. Оказа се, че животът им, който следяхме с такъв голям интерес преди, може да е още по-вълнуващ и пълноценен.

А новите попълнения към филма влязоха толкова плавно и неусетно в историята, сякаш са били винаги там. Проблемите и трудностите, с които се сблъскват приятелките, са безброй. Сред тях се открояват сложните взаимоотношения в двойките, в семейната среда, отношенията между роддители и деца. Сериалът се вглежда малко повече от гледната точка на жената, на майката и нейните тревоги, преумора, фактът, че обикновено тя е човекът, който загърбва кариера и интересите си в името на семейството.

Проследява се и линията, че ако пък се откажеш от семейство, пак пречиш на обществото, като не следваш установения ред. Насочи се поглед и към друга много тежка тема, развила се лавинообразно през последните години, а именно за несъответствието между биологичен пол и полова идентичност при тийнейджъри, както се случва с дъщерята на Шарлот. Станалото, едва ли не, мода сред тийнейджърите, да променят половата си принадлежност, в много случаи чрез терапии и операции още в малолетна възраст, подкрепено от държавата, чрез държавна политика. А в много страни това се прави и без съгласието или възможност за мнение или отношение от страна на родителите. Това е наболял проблем, на който трибуна като „Просто ей така“ може да привлече внимание и да покаже сраховете и изпитанята, през които минават родителите на тези деца.

Темата за половете и сексуалната и личностната принадлежност стоят като основна опора на този нов Ню Йорк, в който Кари се разхожда в красиви тоалети.

С обичайното ненатрапчиво чувство за хумор, самоирония и без да се взима прекалено на сериозно, актрисата ни убеждава в образа си на жена, която харесва себе си такава, каквато е, осъзнава, че остарява, но го приема независимо какво казва обществото или, както се оказа – какво казват феновете на сериала. И показа, че една жена може да постигне всичко независимо дали е на 20, 30, 40, 50 и дори повече и да го направи дори по-добре.

Вижте още: 

Красиви сме, но сме еднакви


Повече информация Виж всички