Обичам съпругата си, но тя вече не иска да правим секс. Как да постъпя?

| от MamaMia |


„Аз съм мъж, началото на 50-те си години, женен съм от близо две десетилетия. Ранният ни сексуален живот беше страхотен – горещ, вълнуващ – но след това започна малко по малко да ни се изплъзва. Положението вече е такова, че дори веднъж-два пъти годишно са изненада за мен. Винаги аз се опитвах да поемам инициативата, но се отказвах, защото тя винаги казваше: „не сега, може би по-късно, друг път“, сега даже не се опитвам. Веднъж тя заяви, че вече не се интересува от секс. Тя е по-млада от мен и би трябвало да е в най-добрите си сексуални години. Аз съм много сексуален човек и бих искал все още да бъда активен в това, а и никога не съм изневерявал. Обичам жена си, но не знам как да потстъпя по отношение на сексуалния ни живот. Знам, че мъжете могат да приемат и медикаменти, ако имат проблеми от физиологично естество, но има ли нещо подходящо за хора, които са изгубили самото си либидо?“, пише до онлайн терапевта си съпруг, който предпочита да запази своята анонимност.

Неговият проблем е разпространен сред много двойки, особено такива на и над средна възраст. Минава за табу и рядко се обсъжда с познати и приятели, рядко се прибягва и до специалист, заради чувство на срам и неудобство и заради желание човек да опази личния си живот неприкосновен, далеч от чужди очи и уши. Не бива да се подценява обаче, нито пък човек да се свени от него – случва се при твърде много двойки, почти при всички в някакъв етап от връзката им, преодолим е, но, от друга страна, ако не му се обърне внимание и да се подходи сериозно, може да подкопае и наруши връзката.

Ето какъв е отговорът на терапевта относно наболелия проблем:

„Да, методи и решения за стимулиране на либидото има. В случая на съпругата Ви, гинекологът може да диагностицира дали медицински проблеми причиняват нейната сексуална незаинтересованост, но, в случай че е така, тези проблеми са лечими. Секс терапевт може да Ви посъветва дали минали или текущи емоционални проблеми засягат загубеното либидо. Също така, брачен консултант може да ѝ помогне да изрази сексуалната си незаинтересованост, да дефинира и дали това се отнася като цяло или само за Вас.

Жена Ви обаче трябва да е готова да намери отговор и да го сподели с Вас. В противен случай тя е умишлено егоистична и несправедлива към Вас. Бракът е връзка и повечето двойки разбират от самото начало, че сексът е част от цялостната връзка – любов, грижа, обвързаност и сексуална интимност, всички свързани с взаимно уважение. Уважително е двойката взаимно да вземе решение или да постигне съгласие да се откаже от сексуалните си отношения в даден етап. Когато партньор произволно игнорира тази част от връзката продължително и без диалог, той се отказва от елементи от връзката си. Щом обичате своя партньор, в случая жена си, обсъдете вариантите, които можете да опитате заедно и поотделно, в името на благополучието в брака си. Ако нищо не се промени, помислете за консултация за себе си, за да Ви помогне това да сондирате Вашите собствени опции.“

*Кадър от „Сцени от един семеен живот“

Вижте още: 

Жените на средна възраст вече не искаме секс? Как пък не!