Кои са най-влиятелните двойки в историята?

| от The Atlantic |


Забравете за принц Хари и Меган Меркъл. Забравете и за всички двойки, които пълнят светските колонки и ни умиляват. Тук става дума за власт и за хора, които са променили хода на историята. Списание „Атлантик“ провежда анкета сред писатели, терапевти и психолози, включва и читателски мнения в анкетата си – кои са двойките, променили света?

Адам и Ева – буквално и метафорично те са отговорни за подчиненото положение на жената, болката при раждане, концепцията за греха, срама и обличането; те са причината за огромно количество велики произведения на изкуството, а също за размножаването, без което нямаше да има върху кого да влияят.
Лиса Грюнвалд, съавтор на The Marriage Book

Първият ми избор са Адам и Ева. Вторият – Волтер и Емили дьо Шателе, жена, която някои споменават като негова любовница, но по-скоро му е била спътница и съзаклятница. Двамата правят критичен анализ на Библията, на базата на който Волтер заключава, че нашите прародители никога не са съществували и съответно няма как да са влиятелни.
Джефри Юдженидис, автор на „Брачната фабула“

Марк Антоний и Клеопатра са имали претенция да владеят и Рим, и Египет и са били двойка, преследваща властта. Губят, но трансформират цяла една империя.
Стефани Кунц, автор на Marriage, a History

Гъртруд Стайн и Алис Б. Токлас – динамична еврейска двойка са тези две лесбийки, които са приемали в парижкия си салон най-значимите и влиятелни творци на своето време. Тяхната връзка е била много вдъхновяваваща за редица аутсайдери. Те продължават да вдъхновяват литературата, живописта, театъра и реалните връзки.
Рийз Бернард, съосновател на Autostraddle

Симон дьо Бовоар, чиито писания оформят феминистката философия и Жан-Пол Сартър, един от бащите на екзистенциализма, те са се възхищавали, критикували и стимулирали един друг. Никога не са се женили, не са имали деца и дори не са живеели заедно – което звучи като идеал.
Карли Скортино, колумнист по въпросите на секса и връзките

Барак и Мишел Обама не само защото са първата чернокожа двойка в Белия дом, а и заради това, че показаха колко радостна и мощна може да бъде любовта. Те не се притесняваха да показват приятелството и взаимния си респект. А ние станахме по-добри хора, докато ги наблюдавахме.
Никола Юуун, автор на Everything, Everything

Еднакво блестящи, храбри и амбициозни, Ърнест Хемингуей и Марта Гелхорн, не очакваме от любовната им история да е друга, освен турбулентна. Те двамата първо отразяват войната, а после подемат собствена война. Тя се превръща в най-забележителния журналистически глас на своето поколение. Той – в легенда.
Пола Маклайън, авторка на The Paris Wife

Като неофициална първа двойка на Силициевата долина Марк Зукърбърг и Присцила Чан. Те имат енергията и средствата да придвижат човешкия капацитет, а също да оформят света, в който живеем, чрез посоката, в която работят, както и чрез неуморните си филантропски инициативи. Те са въплъщение на равноправното партньорство, а в добавка имат и трогателна любовна история.
Шанън Смит, експерт по връзки

Бил и Мелинда Гейтс ни предлагат една съвременна любовна история, която работи на много нива. Новото познание за любовта предсказва, че сигурната връзка с обичаните ни същества, ни прави щастливи и креативни, отваря ни към другите и ни кара да им помагаме. Фондацията Гейтс ни показва как, когато знаем как да лекуваме и подхранваме връзката си, създаваме отношения, които лекуват нашите рани и раните на другите. Те дават надежда на всички нас.
Сю Джонсън, брачен терапевт

Отговорите на читателите:

Мария и Пиер Кюри – те откриват два химически елемента, партнират си в изследването на радиоактивността и павират пътя за развитието на ядрената физика.

Теодора и Юстиниан I –императорът на Византийската империя строи някои от най-великолепните сгради на Константинопол, облекчава положението на жените и разширява правата им. Той постановява смъртно наказание за изнасилвачите, забранява умъртвяването на жени, уличени в изневяра, забранява насилствената проституция и дава на жените повече права в разпореждането със собственост.

Фердинанд Арагонски и Исабела Кастилска – те установяват модела на споделената власт в семейството, разпростират властта на католическата църква над Испания, финансират пътуването на Колумб до Америките и създават пет деца, които продължават да оформят европейската история дълго след смъртта им – най-известната им рожба е Катерина, която става втора съпруга на Хенри VІІІ.