Ключът към щастлив брак: да пием заедно

| от Хрис Караиванова, по Men's Journal |


Когато следващия път рязко ви се допие след работа, помислете преди да се обърнете към колегите или приятелите си за компания. Твърде е възможно партньорът ви по чашка да е някой, за когото не се сещате достатъчно, когато ви се консумира нещо с градус. Говорим именно за вашата половинка в живота.

Учени от Мичиганския университет анализират обратната връзка от 2 767 женени двойки, които участват в анкета за здравето и пенсионирането. Така изследователите заключават, че двойките, които имат подобни навици за пиене, са по-щастливи заедно. Проучването открива, че ако единият партньор остава трезвен, докато другият консумира алкохол, е по-вероятно двойките да съобщят, че не са доволни от брака си.

„Изглежда че двойките с подобни алкохолни навици са по-малко изнервени един от друг“, казва авторът на изследването Кира Бърдит от Мичиганския университет. „Разбира се, може само да спекулираме защо случаят е такъв. Може би, защото тези хора имат подобни социални интереси и идеи как да разпускат“. Жените конкретно са много недоволни, ако те консумират алкохол, а съпрузите им – не.

Проучването е публикувано в The Journals of Gerontology Series B: Psychological Series. Учените са интервюирали двойки прекарали средно 33 години заедно.

За целите на изследването учените питат участниците за това колко алкохол пият, както и какви навици на консумация имат. За да се измери по-точно качеството на брака, анкетираните се питат дали партньорите им са твърде изискващи, критични, нелоялни или им лазят по нервите.

Проучването открива, че резултатът не зависи от количеството на изпития алкохол – не е нужно да пиете толкова, колкото и вашата половинка, а от това дали двамата пият изобщо.

Така че, в името на науката и на щастливия брак, вземете бутилка вино на връщане от работа, отворете я със замах и ентусиазъм, и я споделете с любимото същество.


Повече информация Виж всички