Как да спреш да изневеряваш?

| от MamaMia |


В една моногамна връзка изневярата може да остави дълбок психологически белег върху излъгания партньор и дори ако той реши да остане във връзката или брака, нещата рядко са същите. Ако сте човек, който е изневерявал в миналото по причини, в които не сте убедени, но искате да промените това поведение и да започнете на чисто, не е невъзможно. Не вярвайте в стигмите, че щом досега си го правил, значи ще го правиш и занапред. Можете да бъдете всичко, което поискате – включително и верен партньор.

Като една от най-интимните връзки в живота, романтичните връзки се изграждат заедно с взаимно време, любов, уважение и доверие. Когато някой изневерява, той нарушава доверието и ангажимента, които са основни за една зряла, любяща връзка и освен това създава неравностойна среда за всички участници в отношенията. През годините концепцията за моногамията претърпява огромна промяна.

Вижте още: Моногамията е надценена

Хората в дълготрайни връзки започват да признават трудностите да останат физически и емоционално верни само на един партньор, докато смъртта ги раздели. Към момента сме и свръхстимулирани от информация за ползите от експериментирането с множество партньори, а вече има и течение сред семейните терапевти да се застъпват за немоногамни форми на взаимоотношения. Дори някои знаменитостите експериментират с полиаморията или с отворените връзки. В този контекст все повече хора се чудят дали традиционната моногамна формула е добра за тях.

Моногамията не е единствената алтернатива. Но ако я изберем, защо изневеряваме?

Установено е, че много хора изневеряват, защото се чувстват неудовлетворени емоционално или сексуално и копнеят за нови преживявания или вълнения извън текущата си връзка. В допълнение, чувството, че са пренебрегнати или неподкрепени в текущата връзка или борбата с лични проблеми или проблеми във връзката, също могат да ги подтикнат към изневяра.

Някои хора може също да се справят със сексуални потребности или фантазии, които настоящият им партньор не иска или не може да задоволи.

Вижте още: Безсрамните секс фантазии, които никога няма да ти разкажем

Тъй като все повече и повече хора са разглезени с твърде много избори и социалните медии са изключително достъпни за запознанства с нови хора, изневярата, освен всичко друго, е и по-достъпна от всякога. Помислете дали и защо ви е важно да промените модела си на сексуално поведение, и ако все пак искате да промените него, а не формата на връзката си, опитайте да действате по следния алгоритъм.

Вгледайте се в себе си

Преди да тичате да търсите отговори в другите, отделете малко време, за да седнете на спокойствие, да потърсите вътрешната си хармония и да помислите какво наистина искате. Какви са вашите основни ценности и в каква посока искате да поемете живота си? Това ще ви помогне да идентифицирате своите нужди, като сексуалните отношения са неразривна част от тях.

Идентифицирайте проблемните области

Ако има нещо, което ви притеснява в настоящата ви връзка, опитайте да стигнете до първопричината. Понякога ситуациите могат да бъдат трудни и за двамата партньори и много проблеми може да са просто недоразумение.

Общувайте

След като установите какво не ви харесва във връзката, споделете това с партньора си и се опитайте да разрешите проблема. Комуникацията е ключова. Ако имате проблеми с общуването, терапията може да ви помогне.

Поставете си честни и реалистични граници, които вие самите да сте мотивирани да зачитате

За някого, който е склонен да изневерява, е много важно да следва дисциплиниран подход, като е наясно с порочните си практики и си поставя здравословни граници.

Разработете си и приоритети и ги следвайте

След като започнете да работите целенасочено върху себе си, постепенно може да превърнете в приоритет номер едно постигането на хармонична връзка. Давайте си обратна връзка как се развиват отношенията ви, говорете за тях не само когато има повод за скандал… С времето може да установите и че моногамията не е решението за вас и да предефинирате връзката си или пък отношенията ви да станат още по-интимни и дълбоки от това, че сте верни един на друг.

Вижте още: 

По невидимите следи на емоционалната изневяра


Повече информация Виж всички