Изследване: повечето обвързани гледат порно

| от MamaMia |


Гледането на порно изглежда не вреди на удоволствието от секса на двойките, които са във връзка. Това твърди проучване, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships.Проучването стъпва върху 13 134 ежедневни анкети, попълнени от 434 канадски граждани. Целта на изследването е да хвърли светлина върху използването на съдържане за възрастни и отношенията във връзката.

Според автора на изследването Мари-Пеир Веланкур-Морел, асистент професор към университета в Квебек, независимо, че вече съществуват задълбочени изследвания по въпроса с порното, все още знаем твърде малко за това дали употребата му има странични ефекти, когато става дума за романтични връзки.

„Ние решихме да създадем това проучване под формата наежедневно попълване на дневник, за да разберем по-добре непосредствената връзка между гледането на порно и функционирането на романтичните връзки“, казва тя.

По нейните думи това е първото подобно изследване, което разчита на ежедневни данни. В проучването са участвали както хетеросекуални партньори, така и хомосексуални двойки, за разлика от предишните изследвания, в които е имало единствено хетеросексуални партньорства. Става дума за77 еднополови двойки, както и 140 хетереосексуални двойки, които в продължение на 35 дни ежедневно са попълвали анкети за своето лично потребление на сайтове и предавания с порнографско съдържание и са споделяли своето удовлетворение от връзката си, общото си сексуално желание и сексуалната си активност.

„Нашето изследване показва относително висока честота на употреба на порнография: 97% от мъжете, които са в двойка с друг мъж, 76% от мъжете в двойки с жена, 57% от жените в двойки с жени и 40% от жените в двойки с мъже съобщават, че са гледали порно в рамките на този 35-дневен период. Също така участниците са гледали средно 3.5 пъти за всичките 35 дни. Тези резултати са важни, защото ежедневните доклади може би са по-точни и показват, че изследванията в ретроспекция подценяват количеството употреба на порнография“, казва Веланкур-Морел за сайта PsyPost.

Проучването установява също, че употребата на порно се свързва със сексуалното желание в рамките на същия ден, но не може да се свърже със задоволството от връзката. „Тези резултати показват, че трябва да бъдем предпазливи, преди да вадим изводи, че гледането на порно е причина за генералните проблеми на двойките“, е мнението наВеланкур-Морел.

Сред жените, гледането на порнография се свързва с позитивни сексуални резултати, например по-силно изявено сексуално желание и по-висока вероятност от сексуална активност с партньора.

За мъжете, които живеят с жена, порното не се свързва с промяна в сексуалното им желание, но се свързва с това, че партньорките съобщават за намалено сексуално желание, което води до по-малко шансове за сексуална активност. „Възможно е в дни, когато жените имат по-ниско сексуално желание, мъжете да прибягват до порнография“, смятат авторите на проучването.

За мъжете, които си партнират с други мъже, обратно: гледането на порно се свързва с по-висока сексуална активност в партньора.

„Резултатите издават какво се случва в един и същ ден и не са насочени към проблематичното и прекомерно гледане на порно. Все още има много въпроси за ефекта на порнографията и мислим, че следващите изследвания трябва да проучат различните обстоятелства около акта на гледане на порно. Дали тези обстоятелства биха имали негативен ефект върху връзките (например тайно гледане, каква е комуникацията около порното, как се отразява на сексуалността)“, казваВеланкур-Морел.

„Гледането на порно напоследък се превърна в тема от значителен интерес и до сега поляризираше общественото мнение. И все пак си зависи от всяка двойка да прецени дали порнографията е приемлива в рамките на техните романтични отношения и да обсъди мястото й във връзката“.

 


Повече информация Виж всички