Хигиенично ли е пълното обезкосмяване?

| от MamaMia, по Guardian |


Знаете ли каква е голямата разлика в порнографията от времето на сериала „Нюйоркска комбина“/The Deuce (70-те години на ХХ в.) и днешната? Степента на епилация. От средата на 80-те обезкосмяването започва бавно, но методично да завладява нови територии и полека да се превръща в нещо като норма. Днес наличието на „мохерче“ не само в порното, но и в живота минава за недопустимо. Ако сте се питали защо – отговорът е, заради системата VHS и възможността порнографията да се консумира масово на видеокасетки.

Още в Древен Египет, Гърция и Рим са се борили с нежеланото окосмяване посредством пърлене на пламък и нагорещена маша. Но за днешния тренд на тоталното обезкосмяване голямо значение има списание „Плейбой“. Ако щете вярвайте, но Университетът „Джордж Вашингтон“ е провел изследване, според което до 80-те години пубисното окосмяване при моделите е било по-обилно и видимо, за да се стигне до пълното му изчезване или редуциране до под 10% от 2000 г. нататък.

И така радикалното премахване на пубисното окосмяване тръгва от „мръсните“ филми. Иронята е, че днес много жени се чувстват нечисти и мръсни, когато не са се обезкосмили.

Според изследване върху 3300 жени, осъществено в САЩ, 84% признават, че редуцират окосмяването, 59% от жените казват, че го правят „по хигиенни причини“, а 62% поне веднъж са предприемали пълна епилация. Най-старателно се обезкосмяват жените на възраст между 18 и 24 години, като 20% от тях казват, че го правят заради партньорите си. Сред причините, които изтъкват, е, че се чувстват по-секси.

Според същото изследване съществува връзка между пълното обезкосмяване и възхода на пластичната хирургия. Увеличава се и броят на мъжете, които предприемат чатално обезкосмяване.

При такава масова борба с природата, може би е редно да се запитаме: вредно ли е окосмяването?

Всъщност то предпазва гениталиите от триене и инфекции. От хигиенна гледна точка е по-добре то да не се маха.

Различните методи на епилиране могат да доведат до порязване или врастване на космите и да предизвикат възпаление на фоликулите или хиперпигментация.

Ако нямате късмет или използвате замърсена самобръсначка, можете да увеличите риска от херпес или други гадни, предавани по полов път заболявания. Това се получава, понеже по деликатната кожа на пубиса остават малки прорези, през които бактерии и вируси могат лесно да проникнат. Тоталното епилиране оставя деликатната пубисна зона без защита. Така че когато го правите, недейте да казвате, че е от хигиенни съображения. Бъдете честни.