Гладък или „като шарпей“ – за и против обрязването

| от Вучето |


В епизод 9 от втория сезон на „Сексът и градът“ Шарлът се запознава със секси кулинарен критик, с когото няма търпение да намачка чаршафите. Когато дрехите падат, гледката на необрязан пенис направо ѝ изкарва акъла, защото за първи път вижда такъв на живо. Възпитаната Шарлът обаче успява да прикрие погнусата си от набръчканото нещо между краката на гурмето и все пак прави секс с него.

Когато по време на традиционния неделен брънч тя разказва на момичетата за любовното си рандеву, не пропуска да спомене, че приликата с шарпей и илюстрира думите си, правейки физиономия на отвращение. Признанието ѝ разпалва дебат „за“ и „против“ необрязаните пениси. Мъжемелачката Саманта заявява, че си пада по такива, понеже били като бонбони „пияни вишни“ – „твърди отвън и с приятна изненада отвътре“.

Прагматичната Миранда пък предпочита главичката да е на показ, за да знае още от началото с какво си има работа. Червенокосата адвокатка стига още по-далеч, обявявайки пенисът с неизрязано краекожие за ненормален анахронизъм. Като един същи омиротворител обаче в спора се намесва Кари, за да припомни, че 85% от мъжкото население на света не е минало „под ножа“ – факт, който прави необрязания пенис по-скоро правило, а не изключение.

Седим си с моите не три, а две приятелки, и не на брънч, а на бира и семки, и не по „Маноло Бланик“, а по чорапи (щото сме у Марето, а като сме у тях, винаги се събуваме в коридора) и също си говорим за членове. Не на парламентарни комисии, а телесни. В хода на разговора става ясно, че от нас трите, а, обзалагам се, и от много други български жени, само Марето е виждала обрязан пенис на живо и то защото мъжът ѝ е с такъв. В България, а и по принцип в Европа много малък процент от новородените момчета минават през такава процедура, докато в САЩ рутинното неонатално обрязване е често срещана практика – годишно 1.4 милиона деца се прощават с препуциума си. Голяма част от родителите, които обрязват синовете си, го правят с убеждението, че след години сексуалните им партньорки ще са им благодарни. Разбира се, има и други мотиви зад подобно решение, но въпросът е доколко правилни и неправилни са те и къде всъщност е истината за обрязания пенис.

Външен вид

Някои жени, които са правили секс с притежатели и на обрязани, и на необрязани пениси, твърдят, че първите са много по-големи. Това обаче си е чиста оптическа измама. Истината е, че големината на пениса няма нищо общо с присъствието или отсъствието на препуциума, а с генетиката. Що се отнася до естетическото възприемане на обекта, има и Шарлоти, и Саманти. Или както руснаците казват, „по вкус и по цвет товарищей нет“.

Хигиена

В древността са обрязвали бебетата по чисто практични, медицински причини, които постепенно са придобили религиозно-обреден характер. Хората тогава са били убедени, че без краекожието гениталната зона е по-добре защитена от инфекции предвид недобрите хигиенни условия. Неоспорим факт е, че към хигиената на необрязания пенис трябва да се подхожда с по-голямо старание и грижа, защото бактериите и мъртвите кожни клетки, които се натрупват под краекожието, могат да доведат до образуването на смегма – секрет с белезникав цвят и особено неприятна миризма. От друга страна главичката на пенис, лишен от своя препуциум, по-лесно се възпалява, а кожата му често става прекалено суха. Това обаче може да се предотврати, ако се носят по-свободно бельо и панталони.

Здравословни фактори

Обрязването има своите предимства от чисто медицинска гледна точка като например намален риск от уринарни инфекции, някои венерически болести, както и пенилен карцином, торст рак на половия член. Но като всяка друга медицинска процедура (особено ако не е нeобходима!), и тази може да доведе до усложнения в бъдеще. На първо място съществува потенциален риск oт увреждане на жлезите. Освен това около 5% от обрязаните мъже развиват меатална стеноза (стесняване на отвора на уретрата), заради която се налага повторна хирургическа намеса. Най-типичните симптоми на това състояние са внезапните пориви за уриниране и болки при уриниране.

Лубрикация

Ако дотук сте чели внимателно, вече можете да предположите какво ще кажа по въпроса с лубрикацията. Логиката е проста: природата никога не би създала нещо, от което няма полза. Така както ни е необходим палецът, за да хващаме предмети и черният дроб да филтрира токсините в тялото ни, така и препуциумът има своята функция, а именно – да осигурява един вид защита на долната глава. За горната си има шапки и каски. Предкожието също така осигурява естествена лубрикация на пениса, ето защо обрязаният такъв често има нужда от едно рамо под формата на овлажняващи гелове, за да може да се представи на ниво по време на полов акт.

Секс

Стигнахме и до секса. Как един пенис се представя в леглото не зависи от препуциума – дали го има или го няма. Но! Едно проучване от 2016 г., проведено от Американската асоциация по урология, показва, че необрязаният полов орган е по-чувствителен при сексуална стимулация. Проучването обаче не доказва по неоспорим начин, че съществува пряка връзка между чувствителността на пениса и сексуалното удоволствие. С други думи, ако все не можете да стигнете до оргазъм, вината не непременно е във „фризирания“ пенис на партньора ви.

Сексът не е проста аритметика. Той е съвкупност от много фактори, а удовлетворениетбезот него не може да бъде сведено само до това дали „вълшебната пръчица“ е с шапка, или не. И все пак учените казаха тежката си дума, а тя е, че препуциумът е важна част от мъжката анатомия и хората трябва да подхождат с разум и отговорност, когато решават дали да подложат синовете си на тази процедура или не.

Вижте още:

Имам пенис, следователно съществувам


Повече информация Виж всички