Езикът издава, че ще има раздяла цели 3 месеца по-рано

| от MamaMia |


Доказателствата, че на двойката й предстои раздяла, може да се разчетат в начина, по който се променя писмената реч – и то месеци преди фактическото скъсване. По-високата честота на използване на някои думи в ежедневния писмен език издава, че двойката ще се раздели месеци преди всеки един от партньорите дори да осъзнае, че връзката върви към край.

Ново американско психологическо и лингвистично проучване, проведено в Тексаския университет в Остин, установява, че хората започват да се подготвят психологически за раздялата много по-рано, отколкото изобщо осъзнават, и издават това чрез промяна на писмения си език.

Изследователите достигат до този извод след анализ на 1 млн. поста, публикувани от 6 800 потребители на форума Reddit. Всички те са оставяли писмени коментари година преди да споделят новината за раздялата с половинката си, както и година след това.

Чрез проучването се установява, че три месеца преди раздялата, езикът, който коментиращият използва, започва да се променя и не се връща към „нормалното“ за съответния потребител около шест месеца след раздялата. Промяната в начина на изразяване се забелязва и в коментари във форума по теми, които нямат връзка с раздялата и личния живот.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences и е първото подобно, което се фокусира върху психологията на раздялата и нейното отражение върху ежедневното използване на писмената реч.

„Изглежда, че дори преди хората да осъзнаят, че раздялата предстои, тя започва да се отразява върху живота им“ казва водещият автор на изследването Сара Серадж. „Ние не забелязваме в действителност колко пъти използваме предлози, членуване или местоимения, но използването им се повишава, когато преминаваме през лични сътресения, а те могат да кажат много за нашето емоционално и психологическо състояние“.

Независимо дали някой ще скъса или ще бъде „отрязан“, писмените езикови маркери в английския, които предвещават разпадането на връзката, могат да се забележат до три месеца преди раздялата. Езикът става по-личен и неформален, маркирайки спад в аналитичното мислене. Използват се много повече местоимения като „аз “ и „ние“ и има сигнали за засилен мисловен процес.

„Това са признаци, че някой носи тежък когнитивен багаж. Той обмисля или работи мисловно над нещо и става по-фокусиран върху себе си“, казва Серадж. „Понякога прекомерното използване на местоимението „аз“ се свърза с депресия или тъга. Когато хората са депресирани, те се опитват да се фокусират върху себе си и не са способни да установяват толкова силна връзка с останалите“.

Тези модели достигат своя връх в деня на раздялата и остават така до шест месеца след нея. Този начин на комуникация се забелязва в писменото слово, дори когато хората обсъждат други въпроси в различни форуми на Reddit.

Изследователите забелязват още, че при някои хора езикът не се връща към „нормалните“ си стойности от времето, когато връзката е била здрава, дори и година след раздялата. Това се забелязва основно при потребители, които са проявявали склонност да коментират и обсъждат историята на връзката си във форума за раздели на Reddit отново и отново, а връщането към травматичния момент вероятно е и причина да не успяват да продължат напред и да излекуват емоционалните си рани.

За сравнение е направено и изследване и на езика на други потребители, които преминават през развод или други емоционални сътресения и оставят коментари по този въпрос в Reddit. И при тях са установени подобни модели на промяна в писмената реч.

„Завладяващото в този проект е, че за първи път, с помощта на новите технологии, можем да видим по какъв начин хората изживяват раздялата в реално време“, казва един от авторите на изследването Кейт Блекбърн, психолог от Тексаския университет. По думите й, макар и на напълно начално ниво, това изследване хвърля поглед върху това какво се случва с психиката на двойките, когато настъпи края на романтичната им връзка.