Добрият, лошият и злият… или как (и дали) да запазим добри отношения с бившия

| от Николина Михайлова |


Връзките са различни – дълги или къси, сложни и неясни, обещаващи вечност или вярност. Почти всички обаче имат едно общо нещо – все някога свършват. Какво правим тогава? Блокираме се? Събираме се? Сприятеляваме се? Когато сме изградили толкова близки отношения с друг човек, отговорът никога не е лесен или еднозначен. Всъщност и не трябва да бъде, но все пак има някои най- общи насоки, които бихме могли да следваме и биха ни улеснили.

Добрият

Много подвеждаща категория, в която влизат както хора, които са се държали с вас много добре и с необходимото отношения и реално бихте могли да сте чудесни приятели, така и хора, от които не можете да се откъснете дори и да знаете, че не са за вас.

Нали все пак са добри хора? Може пък да се промени нещо… Може да се случат нещата…

Тази надежда най-често обаче е пагубна за психическото и емоционалното ни здраве. Затова, когато сме в ситуация, в която бившият ни е добър човек, опитали сме, не се получат нещата и в крайна сметка осъзнаваме, че не е нашият човек, най-доброто, което можем да направим, е да преустановим комуникация напълно или да я намалим драстично. В противен случай рискуваме да залитнем отново по този човек и да повторим грешките си от миналото.

Практиката показва, че дори след време да се съберете, шансът да останете заедно и магически да сте се превърнали в това, което другият търси, е минимален. Все пак решенията дали да бъдем с някого или не, взимаме не само на съзнателно ниво, а и на подсъзнателно – усещайки истинската същност на човека.

В случай, че решите, че някой бивш е толкова прекрасен човек, че искате да останете приятели, има две уловки. Първо, не можете да сте твърде близки приятели. Просто защото покрай цялата история, химия и физика, това не е никакво приятелство, а дисфункционална връзка. В което няма нищо лошо, стига това да е което и двамата искате. Второ, трябва да сте много наясно с мотивите и чувствата си. Това ще ви спести много мъки и страдания в случай, че някой от двамата започне да излиза с други хора и да споделя за това. Важно е да имате ясно определени граници винаги, когато запазите отношения с бивш – какво е приемливо във вашите отношения, и какво – не.

Лошият

Сравнително ясна категория – това е човек, който се е държал зле с вас. Понякога искате да общувате с него след това, понякога – не. Откъде идва разликата?

Всъщност, тук отново влизат две групи хора. Първо, тези, които са се държали зле с вас, защото те самите са имали проблеми със себе си, не са знаели как да се държат по-добре, искрено не са целили да имат лошо поведение и най-вече са се отнасяли с вас с уважение и достойнство. Причините са лошото им поведение са без значение и не следва да ги ползвате за извинение и да толерирате продължаващо неприемливо поведение спрямо вас. Ключовото тук е дали в хода на отношенията ви са успели да запазят вашето уважение. В този случай, най- доброто, което може да направите, е да простите за причинената болка и да запазите едни цивилизовани отношения, но само, ако и от двете страни има желание за това. Най-често тези отношения се ограничават до „Здрасти“, ако се видите, или в краен случай и „Как си?“.

Не си оставяйте вратички в живота ви да се връщат хора, които са били лоши с вас, независимо колко са се променили като цяло. Това не е гаранция, че са се променили спрямо вас. Напротив, колкото повече компромиси правите, толкова по-голям е шансът да злоупотребят с вас.

Втората група, която попада в тази категория, са хора, които са били лоши с вас, но и в процеса напълно са загубили уважението ви. Дори да не го признавате напълно пред себе си. Направете си услуга и не общувайте с хора, които не уважавате. Дори още да ви свързват чувства и спомени, те вече нямат място в живота ви.

Злият

Тук влизат всички бивши, които не просто са били лоши с вас, а направо токсични. Мачкали са ви емоционално и психически. Понякога и съвсем буквално. Нарцистични партньори, от които едва сте се отървали. С които сте си викали дълго, с които сте плакали твърде много, но все пак сте останали по една или друга причина. Понеже често ни казват, че всички двойки се карат. В някои случаи ви е отнело години да разберете истинската им същност и че всички се карат, но не точно така. Докато осъзнаете какво се случва, вече почти сте изгубили собствената си същност и желание за живот.

Блокирайте ги. Не говорете с тях никога. Дори след време, когато се почувствате по-добре и си върнете старото Аз, не ги отблокирайте. Това е порочен кръг и тормозът може да започне отново във всеки един момент. Тези хора не се променят. Не и в отношението спрямо вас.

Вижте още: 

Ако всичките ти бивши са „онзи капут“, вероятно онзи счупеният си ти