8 начина да саботираме връзките си и никога да не намерим любовта

| от MamaMia |


Ако имате склонност да се самосаботирате или да поставяте пречки пред връзките си, или ако мислите, че не сте достатъчно добри, за да получите това, от което имате нужда емоционално, ако се отказвате твърде рано в отношенията си или пък се въртите в кръг от срещи с един и същи тип хора – трудно ще се озовете в дългосрочни и изпълнени с любов отношения.

Действително, да се гради връзка е трудно, защото, ако беше лесно, нямаше да има стотици хиляди статии, нито офисите на терапевтите щяха да са пълни с проблемни двойки. Очевидно е и, че повечето връзки, които хората създават, в крайна сметка завършват неуспешно. А понякога са необходими много провалени опити, преди да се намерят отношения, които да работят.

Ако сте сами, разведени сте или сте имали много, но кратки връзки, вероятно вече сте отчаяни и мислите, че няма как да намерите човек, с когото всичко да е наред. Не забравяйте че любовта не се случва лесно. А и връзките изискват работа.

Ако ви е трудно да попаднете на „правилната връзка“, има някои неща, които може би ви пречат. Ето 8 знака че подсъзнателно отхвърляте любовта, без сами да разбирате как:

1. Мислите, че заслужавате по-малко, отколкото заслужавате

Вие заслужавате здрави отношения с човек, който ви обича много силно и когото и вие обичате. Ако не вярвате в това, вие подсъзнателно разрешавате на хора, които не ви заслужават, достъп до сърцето си, тъй като сърцето следва ума ви.

Когато започнете да се съмнявате в своята собствена стойност или започнете да мислите, че заслужавате по-малко – направете следното. Напишете списък с всички свои силни страни, както и качествата, заради които заслужавате да бъдете обичани. Преглеждайте ги всеки ден.

Това не само ще промени вашата нагласа, но и също така ще ви позволи да осъзнаете колко много неща можете да направите за някой, който го заслужава. Ключовата дума е „заслужава“. Когато овладеете тази стъпка автоматично ще престанете да правите и следващата:

2. Задоволявате се с малко

Спрете да подценявате онова интуитивно чувство, което имате, когато сте на среща с някой. Всички имаме естествен инстинкт и реакция към другите, когато общуваме с тях. Това е интуицията. Ако нещо не ви се струва наред с човека, с когото се виждате, не игнорирайте сигналните лампи.

Често има знаци, че някой не е подходящ за нас от самото начало. Наблюдавайте как човека се отнася към хората наоколо, включително приятели, семейство, персонал в ресторанта или бара и други. Често хората, които са твърде взискателни или имат труден характер, показват това чрез своя контакт с другите.

И докато те може да не демонстрират своите действия директно или веднага, е неизбежно начинът, по който се отнасят с околните, да не засегне и вас рано или късно. Големият урок тук е, че когато някой не е човека, който наистина му е нужен, не трябва да се застоява. Продължете напред.

Емоционално недостъпни мъже – това пък що за чудо е?

3. Ограничавате избора си

Светът е огромен, в него има 7.6 млрд. души. Така че е напълно вероятно все пак да намерите човек, който ще бъде напълно съвместим с вас.

Ето някои неща, които можете да промените в начина, по който разглеждате своите опции за срещи.

Използвайте технологиите по традиционен и нетрадиционен начин. Приложенията за запознанства са добро начало. Посещавайте събития, които са ви интересни, и търсете компанията на хора, които споделят общи интереси с вас, за да може да разширите хоризонта си.

Срещайте се и с хора, които не са вашия обичаен тип. Бъдете отворени към хора с различен етнос или култура. Когато започнете да гледате на срещите по този начин, ще осъзнаете, че има много опции. Правете нещата различно и подхождайте различно.

4. Отдадени сте на хора, които не са ви отдадени

Когато сме влюбени и заслепени и смятаме, че сме намерили човека за себе си, но той не е точно на същото мнение за нас, е възможно да сме попаднали във връзка, която не е подходяща. Ако някой не осъзнава, че сте специален за него, той не заслужава да бъде с вас.

Губенето на време да се мисли какво би могло да стане с някого, няма нищо общо със създаването на връзка.  Оплакванията за някой, който е емоционално недостъпен, и надеждите, че той ще види внезапно вашата прекрасна същност, представляват чисто и просто губене на време. Животът не се случва така. Ако ви е трудно да се освободите от чувствата си към човек, който не отговаря на вашите, не забравяйте, че заслужавате повече.

6 неща за връзките, които децата научават от родителите

5. Правите едно и също отново и отново

Човешката природа е повтаряема. Трудно е да излезе от комфортната зона. Затова и хората постоянно се въртят в един и същи тип връзки и често не могат да излязат емоционално и физически от връзките с насилие, например.
Да си падаш по лошото момче/момиче, по емоционално недостъпния, да комуникираш лошо нуждите си във връзката са повтаряеми модели, трудни за нарушаване.

Може би просто не сте научени как се поддържа връзка или имате ужасни примери от родителите и близките си. Често се учим от паденията си, от разбитото сърце, от изневерите и всички останали неща, които се случват в отношенията. Затова следете внимателно своите модели на връзки.

  • Често ли се самосаботирате, когато започнете да се чувствате уязвими?
  • Вкопчвате ли се ненужно в партньора си, за да изпробвате ограниченията на любовта му?
  • Опитвате ли се да бъдете прекалено контролиращи, за да се предпазите от болката?
  • Опитвате ли се да влезете в самосъхранителен режим и да задържите чувствата си в себе си, вместо да комуникирате с партньора си относно своите нужди, страхове и тревоги?

Прегледайте своята история на отношения. Бъдете честни със себе си с какво се справяте и какво трябва да подобрите. И направете най-важното нещо, което можете, за да промените бъдещите си връзки.

Променете поведението си, особено ако то се е отразявало негативно на предишните връзки. Нормално е да признаете, че трябва да промените нещо, защото всички носим своя емоционален багаж. Ако трябва, отидете на терапия.

Имате ли „прилепващо“ поведение във връзките си?

6. Затваряте се, вместо да дадете шанс на нещата да се развият

В епохата, в която всичко е достъпно и лесно, сме изкушени да мислим и че любовта идва бързо. Но при любовта е обратното. Тя изисква време, търпение и усилие. Тя е серия от малки неща, които водят до големи чувства. Тя е придружена от постоянно чувство за неуспех и изоставяне, от разочарования и борби.

Увлечението при ранните периоди на връзка е страхотно. Но онова, което създава трайни любовни отношения, е желанието за растеж, да продължаваш, когато ти се иска да се откажеш, и да си там през трудните периоди.

Не си мислете, че любовта ще се случи внезапно. Ако двама души не желаят да се откажат един от друг, те могат да са наясно със своите несъвършенства, но без да разрешават те да затъмнят добрите качества на другия човек.

Грешките, които хората допускат в началото на връзките си

7. Играете игрички

При връзките винаги има даване и вземане. Хората от двете страни демонстрират, че се уважават, когато трябва да спечелят любовта, доверието и интереса на другия. Това е хубаво. Но когато мине началната фаза на увлечение и човек развие по-дълбоки чувства към някого, тогава се случва нещо различно. Преставате да играете игрички. Започвате да бъдете истински, честни и мили с другия човек, защото осъзнавате, че това няма да нарани връзката, а вместо това ще й позволи да се развива.

Връзка, която е изградена на доверие, позволява по-силни отношения един с друг. Когато не играете игрички, следва различно осъзнаване на нещата, които се случват. Връзката минава на друго ниво.

Трябва да бъдете автентични и честни, когато ходите на срещи и се запознавате с нови хора. Ще се изненадате доколко това помага да отсеете хората, които не са подходящи за вас.

8. Не искате да си тръгнете, независимо, че човекът не е добра опция

Трудно е да си сам, така че понякога хората се задържат във връзки, които не са добри за тях, само и само да не изпитат чувство на самота.

Да си с някой, който се интересува от теб, дори и да не е на нивото, от което се нуждаеш, носи малко комфорт, но е временно и нестабилно.

Но за да намерите някой, който наистина ви обича, трябва да премахнете онези връзки, които не са истински, така че вратата да се отвори за истинския човек. Реално, ако вниманието ви се разсейва от някой, който е наполовина с вас, е трудно да намерите онзи, който би ви обичал напълно.

Уж маловажните неща, които унищожават връзките

Любовта е достъпна за всички. Но е лесно да попаднете в ситуации на повтарящи се сценарии в своя живот, които ви задържат далече от любовта, която заслужавате.

Добрата новина е, че ако разбирате как да промените своите навици за създаване на връзки и престанете подсъзнателно да правите нещата, които може би ви блокират, това ще ви отвори за връзка, която е значителна, смислена и важна.

Още:

Защо жените стоят в обречени връзки