10 признака, че връзката е токсична

| от MamaMia |


Всички връзки имат своите пикове и спадове, но в някои случаи отношенията могат да преминат здравословната граница и да се превърнат в „токсични“. По този начин се нарича нездравата комуникация в двойката, която причинява негативни или полюсни емоции. Това могат да бъдат връзки, изпълнени с насилие, с неравнопоставеност, със зависимост или такива, които се движат от страх, от използвачество или от злонамереност. Такива връзки може да са изпълнени със скандали или взаимността да бъде основана върху лъжи, някаква изгода или незачитане на правата и личното пространство на единия от двамата.

Понякога е трудно да разпознаем дали връзката е токсична или просто емоционална. Но има няколко признака, че тези отношения са далеч от перфектни. Ето какви са те:

1. Емоционална липса или емоционална недостъпност

Да си емоционално недостъпен в ранните фази на връзката е често срещано, но при сериозните отношения това може да се превърне в токсичен навик. Не можеш да имаш достойна връзка с някой, който не може да се раздава, да обича или да присъства, или който постоянно те отблъсва. Не трябва и да заживяваш с някой, който не запълва твоите емоционални нужди.

2. Пристрастеност или компулсивно поведение – и нежелание да се потърси помощ

Когато има пристрастеност или обсесивно и компулсивно поведение, емоционалната интимност не може да съществува. Този вид поведение поставя стена между двамата партньори. Пристрастяването и другите опасни компулсивни форми на поведение водят до това, че в двойката има един злоупотребяващ и друг, съзависим, изпълнен с негодувание и чувство за безпомощност.

Желанието на партньора да спре със злоупотребата с опиати, алкохол или да приключи компулсивното поведение, е ключово за продължението на връзката. Ако има сериозен проблем, който нарушава отношенията, не трябва да седите и да гледате как той или тя се саморазрушава.

3. Хронична изневяра

Някои хорасмятат изневярата за тревожен признак за приключване на връзката. Но понякога се случва хората да изневерят, без да искат да нарушат връзката си. Разбира се, да бъдеш излъган не е ок, но има голяма разлика между това някой да изневери веднъж и някой, който прави това редовно. Постоянната изневяра е знак за обидно поведение, лош контрол на импулсите и липса на достойнство.

4. Липса на характер

Партньорите във връзката може да се научат да слагат граници, но не можеш да промениш характера на някой, чиито морален компас изобщо липсва. Когато имаш насреща си пораснал човек, не трябва да го учиш да си контролира импулсите, нито да е мил, съпричастен или готин. Той или е такъв, или не е – и няма средно положение.

5. Връзката обслужва само единия човек

Има много пъти, в които единият от двамата преминава през криза и двойката се фокусира върху неговите нужди. Но когато имаш партньор, който постоянно говори за себе си, не те пита за твоя живот и цели, не се интересува от твоето мнение и винаги обръща диалога към себе си – имаш проблем. Този вид нарцисизъм прави нещата трудни за връзка и надали този човек ще покаже емпатия – най-важното нещо за здравата връзка.

6. Компулсивни лъжи

Да лъжеш компулсивно е друг знак на токсичната връзка, който може да се изрази и чрез изневяра или пристрастеност, особено ако партньорът се опитва да скрие своето поведение зад непрекъсната измама. Независимо дали става дума за липса на съвест или за антисоциално личностно разстройство, това е знак за токсична връзка. Казано просто: ако не вярваш че твоя партньор казва истината, вашата връзка няма бъдеще.

7. Нежелание за вглеждане в себе си и авторефлексия

Ако вашият партньор постоянно се защитава и обвинява другите за проблемите, имате токсична ситуация. Без да си вземем поука от това как участваме в проблемите в собствения си живот, не можем да променим негативните ситуации. Ако някой винаги сочи другите с пръст и ги обвинява за собствените си неуспехи, не може да има здрава връзка.

8. Вкарване на партньора в социална изолация

Типично за хората, които злоупотребяват в отношенията, е да искат да изолират партньора само за себе си. Те не искат другият човек да има приятели, семейство или силна подкрепа от хора, на които им пука. Много е трудно да се напусне такъв човек, когато нещата наистина се влошат. Ако това звучи като вашия партньор, трябва да помислите дали не става дума за токсични отношения.

9. Партньорът не се учи от грешките си

Всички двойки правят грешки в своите отношения. Ключовото е да си способен да научаваш и да се променяш след това. Ако имаш партньор, който прави една и съща грешка постоянно и не променя своето поведение – имаш проблем.

10. Насилие

Всякаква форма на насилие – физическо, психическо или сексуално – е тотално неприемлива във връзката. Ако твоят партньор те удари веднъж, вероятно ще го направи отново и никога няма да бъдеш свободен или да бъдеш откровен с него. Ако подозираш, че си в опасност, се опитай да диагностицираш своята връзка и потърси сигурност и защита.


Повече информация Виж всички