6 неща за връзките, които децата научават от родителите

| от MamaMia |


Мама е извъртяла очи към тавана, недоволна от шегите на татко? Децата се хилят. Татко е подхвърлил дебелашки коментар за външния вид на мама? Децата са склонни да се хвърлят в защита, да се съгласят или да се обидят, но в никакъв случай няма да останат безразлични. По-нервен спор, който на големите може и да им се струва в реда на нещата, е възможно да хвърлималките в ужасен смут и те да се скрият в стаите си, да запушат ушите си и дори да се разплачат, убедени, че мама и татко се разделят.

Децата обръщат внимание, виждат, чуват и тълкуват всичко, което големите казват, правят или не правят. Те поглъщат жестовете на родителите, a отношенията между тях са най-важният модел, според който градят своите очаквания за бъдещите си връзки.

Децата очакват стабилност от своите родители и повече от всичко искат да чуват милите им думи един към друг. И не е нужно двойката постоянно да си казва „обичам те“, за да стане ясно, че отношенията са наред.

Според канадската психоложка Карла Фрай, директор на психологичния център в Западен Ванкувър, да задавате подходящите модели за поведение на децата, е най-важното при родителството. За сайта todaysparent.com тя обяснява, че онова, което казваме на малките в разговор, не може да се сравни по сила с онова, което им показваме с поведението си.

Здравите взаимоотношения между родителите са добър пример, а нездравите и токсични модели е вероятно да бъдат изкопирани от децата в техните бъдещи връзки. Доказано е, че рискът като възрастни да попаднат в насилствени отношения е по-висок при деца, които са свидетели или потърпевши на такива отношения в семейството.

Ето шест важни неща, които децата могат да научат от родителите си за успешните отношения:

1. Да приемат хората с всичките им качества и недостатъци

Ако вие сте подреден човек, но партньорът ви е разхвърлян, и му кажете „Пак ли си оставил всичко в хаос?“ пред децата, подавате ясен сигнал за тях, че не приемате половинката си, каквато е. Ако искате да научите децата да приемат останалите, вместо да се опитат да ги променят, не правете подобни коментари пред тях. В някакъв смисъл „приемането“ означава да снижите очакванията си и да се откажете от идеалния модел за човек. Научете децата си да приемат себе си и всички останали такива каквито са, като показвате, че правите това с партньора си.

2. Да разберат какво означава приятелство

Гледате ли заедно филми с партньора? Обсъждате ли пред децата общи спомени и приятели? Или когато сте вкъщи седите в отделни стаи и никога не си говорите? Независимо какви са ви отношенията, бъдете сигурни, че децата ви ще ги имитират при своите връзки по-късно. Естествено, видяното в къщи няма да бъде единственият им модел в живота, но ако връзката между родителите не е приятелска, е много вероятно децата да имитират тази динамиката и по-късно да се обвържат с някой, който не им подхождамного. Затова, независимо от стреса през работната седмица, показвайте интерес един към друг и демонстрирайте приятелство.

„Много е важно да показваме на нашите деца, че се разбираме с половинката, независимо колко голям е стресът“ споделя Наташа Шарма,психолог от Торонто и автор на книгата „The Kindness Journal: 6 Minutes a Day to Your Happiest You“. „Няма винаги да сте влюбени, но при успешните двойки съществува онова безусловно одобрение, което не отминава с времето и присъства дори при караниците“.

3. Да се научат на привързаност

Целувате ли се пред децата? Държите ли се за ръце пред тях? Здравословно е те да виждат, че споделяте жестове на привързаност, защото това им помага да осъзнаят същността на връзките. Стига да не прекалявате с ласките и стига вашите жестове да изразяват искрена привързаност, а не огнена страст, нека се случват пред децата. Може да се държите за ръце, когато излизате заедно на разходка, или да се гушкате, докато гледате филми – това изразява единство и сплотеност. Ако се притеснявате, че прекалявате с ласките – наблюдавайте децата: те обикновено изразяват своето притеснение или дискомфорт, често и с думи.

4. Да изразяват благодарност

Повечето родители учат децата си да казват „моля“ и „благодаря“, но доста по-рядко си благодарят един на друг пред тях. Благодарете си за малките неща – например за миенето на чиниите, за придържането на вратата, за да мине другият. Това окуражава партньора да продължи да прави мили неща, а вашето дете ще разпознае колко се цените един друг и може да осъзнае, че и то трябва един ден да разчита на човек до себе си, който да му помага и да го оценява.

Благодарността също така изразява привързаност. Всичко, което правим във връзката, е въпрос на свободна воля – от смяната на мръсните памперси, през изхвърлянето на боклука, до помощта с домашните на децата. Когато си благодарим за това всеки ден, може да се живее прекрасно. Благодарността може да подобри качеството на връзката. Според психолозите няма лош начин да се изрази благодарност, но ако благодарността е придружена от негативна или унижаваща забележка, това вече е проблем.

5. Да споделят отговорностите

В традиционните семейства и днес отговорностите са строго регламентирани: примерно мама чисти, мие и пазарува, а татко ходи на работа, изхвърля боклука и чисти колата. Но не са малко и семействата, които живеят по доста по-съвременен начин и отговорностите се делят повече според персоналните предпочитания, умения и желания, отколкото според традиционните стереотипи. Какво се случва например ако мъжът обича да готви, но мрази да шофира? Трябва ли да кара, само за да изглежда „стабилно“ пред очите на децата? В такива случаи енай-добре е да обясните на децата, че всички споделяте отговорностите по избрания начин и това важи изключително за територията на вашия дом. Можете да им обясните, и че така сте избрали да правите, но че съществуват и други начини.

6. Да се научат да разрешават конфликти

Някои хора избягват да се карат пред децата си изобщо, защото се притесняват, че скандалите ще ги уплашат. Но всъщност има и по-добър вариант: да спорите пред тях, за да им покажете, че е нормално, здравословно и важно да разрешават конфликтите с разговори. Ако споровете се провеждат спокойно и продуктивно и възрастните успяват да решат различията си мирно, това би било добър модел за разрешаване на проблемите, който децата могат да научат. Не се гневете, не се обиждайте и не си усложнявайте живота. Вместо това им покажете какви усилия струва изглеждането на здрава връзка.


Повече информация Виж всички