Емоционално недостъпни мъже – това пък що за чудо е?

| от MamaMia |


Всичко започва с цветя и рози. Той e много сладък, симпатичен, интересен, интелигентен. Сексът е страхотен и той се държи така, сякаш е омагьосан от вас. Правите планове за съвместен живот – и тези планове звучат наистина сериозно. Минават няколко месеца и вие очаквате развитие на връзката си, но вместо това с изненада установявате, че този мъж започва леко да се отдръпва. Обажданията му намаляват. Общите планове зациклят. Когато се виждате, сякаш всичко е наред и няма никакъв проблем, но усещате, че нещо не е както трябва. Прави ви впечатление, че единственото време, което е важно за него, е онова, в което той прави планове за своите неща. Той не се интересува как сте и блокира всякакви опити за разговор. Започва да ви обяснява, че е „натоварен“ – сякаш вие го натоварвате! Изкарва общите ви проблеми – ваши, а единствените важни планове са неговите. Докато можете да споделяте неговите планове – той проявява интерес, и все пак ако прекалено много му съчувствате – се дразни. В един момент този мъж се затваря толкова в себе си, че практически забравя за съществуването на жената до себе си. И през цялото време изглежда, че саботира връзката с противоречиви сигнали…

Какво по дяволите се случва???

Сигурно ще се изненадате, но се оказва, че този тип мъжко поведение изобщо не е рядко срещан. Такива хора дори понякога съжителстват в брак – превръщайки живота на жените до себе си в кошмар.

А единственият „грях“ на техните жени е, че всъщност са попаднали на емоционално недостъпни мъже.

Въпреки своите най-добри намерения този тип мъже не желаят да се открият емоционално за човека до себе си, не умеят да показват заинтересуваност от чувствата и нуждите на жената и като резултат тя започва да се чувства все по-наранена и фрустрирана. Усилията й за задържане на връзката изглеждат едностранни и това руши доверието й. Въпреки нейните най-искрени усилия да го накара да се „разкрие“, той остава все така дистанциран.

Вижте още:

 10 знака, че вие вършите всичко във връзката

Оказва се, че прекалено много жени са във връзки с мъже, които просто не могат да се открият към тях по начина, по който те имат нужда.

Но между тези жени има и едно общо нещо: всички те преполагат, че в крайна сметка този мъж ще се влюби в тях и ще започне да им разкрива своите емоции, намерения и чувства.

Но това обикновено не се случва.

Как се стига до подобно емоционално затваряне при мъжете? В крайна сметка има и господа, които съвсем свободно изразяват чувствата си и никой не гледа на тях като на по-малко мъжествени…

Проблемът е, че повечето мъже са възпитавани да не изразяват емоции. Когато са малки, на тях постоянно им се казва да спрат да плачат и да се държат достойно, казва им се „да се стегнат“ и от дадена възраст нататък никой не се държи твърде мило с тях, за да „не станат лигльовци“. Бащите на емоционално недостъпните мъже обикновено им дават пример за „силно и мъжествено“ поведение. И когато това имитирано поведение се съчетае с някаква житейска травма, тези мъже се отучават да показват емоции, за да не изглеждат слаби и уязвими.

Но както пише експертът по отношения Адам ЛоДолче на своята страница lovestrategies.com: „Не ви трябва да знаете защо емоционално недостъпните мъже са такива“. Той съветва жените да търсят сигналите за емоционална недостъпност в мъжете възможно най-рано във връзката си, за да не губят времето и силите си да променят възрастни хора, които няма как да бъдат променени.

Той предупреждава всички жени, които се виждат с такъв мъж, че неговото студено поведение не означава, че жената е „прекалено обсебваща“ или в „емоционална нужда“. Въпреки че именно жените обикновено отнасят вината за студеното и отчуждено поведение на мъжете си и това в дългосрочен план ги кара да се чувстват зле – трябва да се знае, че причината за проблемите във връзката със сигурност е той.

Ето и някой знаци, че сте се обвързала с емоционално недостъпен мъж:

1. Той изглежда и се държи като робот

Тези хора често имат една и съща физиономия независимо дали са щастливи, бесни, тъжни или уморени. Ако имате проблеми да разчитате неговия език на тялото и не знаете за какво си мисли – значи нещата са сериозни. Ако по нещо неговото поведение прилича на роботско, е много вероятно страстната ви връзка да се превърне в кошмар. В моменти на стрес, роботското поведение е страхотно, но когато става дума за чувства (дори за разочарование, когато любимият му отбор губи), този мъж просто не може да изразява емоции.

Какво да направите: може и да е много трудно, но все пак е възможно да се опитате да вникнете в сърцето и главата му. Когато нещо се случва, което според вас трябва да предизвика неговата силна емоционална реакция (кучето му умира, брат му катастрофира и прочее), се опитайте да го подтикнете внимателно към реакция. Попитайте го как се чувства, тъжен ли е, нещастен ли е? Той най-вероятно ще се опита да умаловажи въпроса, но поне ще сте направили опит да го накарате да се свърже със своите чувства.

2. Той е центриран единствено върху себе си

Той изглежда винаги в страхотно самообладание, но в течение на времето това се превръща в нещо друго. Този мъж постоянно говори за своите проблеми и рядко се интересува от това вие как се чувствате, което е много грубо. Основната причина емоционално недостъпните мъже винаги да са центрирани в себе си е в това, че така те винаги контролират разговора и тогава не им се налага да се интересуват от вас. Ако той се заинтересува от това какво се случва с вас – току-виж сте поискали неговата емоционална подкрепа – а той просто не иска да я дава.

Центрирането върху себе си е защитен механизъм. По този начин мъжът контролира връзката, не трябва да се доверява и да показва уязвимост. Когато мисли само за себе си, той не ви дава достъп до своето сърце и глава. И това няма да се промени.

Запомнете: много мъже, които са емоционално недостъпни, са също така и нарцисисти. Двете неща се движат ръка за ръка – а и двете не са добри за връзка.

Какво да направите: Дори той да не ви пита как е минал денят ви, просто му разкажете. Всеки път, когато той казва нещо за себе си, и вие казвайте нещо за себе си. Ако и това „не пробие“ стената, може би е време да си ходите.

3. Той не се държи мило с другите хора

Ако той не се държи мило с вас, вероятно се държи още по-грубо с непознатите. Ако не проявява емпатия към непознати хора (например възрастна жена на улицата, майка с количка или просяк), ако е нелюбезен със сервитьорката в заведението, ако говори как иска да избие всички улични кучета (или го прави!) – внимавайте. Ако пък е груб с хората, които са му приятели, червената лампа трябва да ви светне още по-бързо.

Какво да направите: Ако искате дългосрочна връзка, търсете в мъжа респект, емаптия и възпитание. При всичко друго трябва да ви светне червената лапма, че този човек има емоционални проблеми. Опитайте се да го опознаете по-добре, преди да се доверите.

4. Той никога не се чувства виновен

Ако той винаги обвинява бившата си, ако винаги някой друг е виновен за проблемите му, ако винаги някой му проваля живота – бъдете нащрек. Връзките приключват обиновено защото едната (или и двете) страни не са щастливи. И ако едната страна допринася 100% за връзката, а другата 0%, тогава тази връзка е обречена. Ако вашият мъж има история с множество обречени връзки, тогава може би вината не е на жените, с които се вижда, а е в него.

Какво да направите: Сигурните в себе си мъже могат да раздъждават за връзките и отношенията си по конструктивен начин. Ако той се чувства несигурен в миналите си връзки и говори зле за тях – със сигурност един ден ще говори лошо и за вас. Няма как да промените това, но можете да прекъснете тези отношения.

5. Той се дистанцира и не се ангажира във връзката

Може би когато за първи път сте започнали да се виждате, той ви е преследвал и ви е свалял активно. И ето – вие сте си паднали по него и сега сте му „в кърпа вързана“. В този момент започвате да усещате, че той е все по-малко ангажиран емоционално във връзката.

Защо?

Една от причините е, че той нарочно саботира връзката, така че вие да я приключите. Неговото емоционално оттегляне може да се случва по различни начини, като например:

  • работи много часове
  • прекарва много време извън дома
  • избягва трудни ситуации
  • пази тайни
  • избягва срещите ви

Колкото повече той се отдръпва, толкова повече вие се стремите към него, опитвайки се да разберете на какво се дължи промяната в поведението му. Вие искате комуникация и връзка. Той иска пространство и тишина. Вие се чувствате отхвърлени, защото той не казва какъв е проблемът лице в лице. Той е фрустриран, защото усеща, че го притискате в ъгъла. Ситуацията на преследван и гонеща е „губеща“. Според статистиките, двойките, които изпадат в подобна „игра“, е вероятно да се разделят или разведат.

Какво да направите: Има разлика между мъж, който се нуждае от пространство, за да обмисли своята връзка, и мъж, който напълно се дезангажира. Вярвайте на своето усещане. Ако в края на периода, който му поставите, той все още не е ангажиран, може би иска раздяла, но не иска конфликт. Време е да поставите край.

6. Сексът е много високо в неговите приоритети

Ако нещата между вас са „добре“, но основно по отношение на секса и нямате общи хобита, не споделяте общи ценности и всичките ви контакти приключват в спалнята – тогава има за какво да си помислите. Възможно е мъжът да иска просто да правите секс, за да не се налага да говори за своите чувства. Той може и да иска да използва секса като начин да ви задържи, без да се налага да вкарва чувства.

Какво да направите: Сексът е важен, но ако го използвате като заместител на емоционалната връзка, тогава може би сте с емоционално недостъпен мъж. Ако единствените неща, които можете да правите заедно, включват лежане в леглото пред Netflix, то може би е време да се замислите в каква връзка се намирате.

7. Той отрича чувствата си

Ако го питате как се чувства след дадено травматично и емоционално събитие и той отговори „добре съм“, трябва да се запитате как е възможно. Разбира се, много мъже не искат да показват чувствата си пред жените, но ако се води, че сте интимни и близки, това е странно. Той може и да не изпитва потребност да сподели каквото и да е било, но това със сигурност ви отдалечава от него. Това е човек, който вероятно и никога не се влюбва, а вината винаги е на партньора, ако нещата не потръгнат.

Какво да направите: Ако не иска да е честен със себе си за собствените си чувства, не е ваша работа да променяте това. Защото ще се провалите. Просто си намерете мъж, който не се бои от истинските си чувства.

8. Той не е по дългите връзки

Разбира се, ако е на 25 години, тогава е донякъде нормално най-дългата му връзка да е продължила 6 месеца. Но ако господинът е над 40, той би трябвало да носи сериозен емоционален багаж и да има доста опит с жените. Ако няма, може би е емоционално недостъпен. Ако обаче зад гърба му седят дългогодишни отношения, все е научил нещо за жените – и шансът да се държи като „задник“ е много по-малък.

Какво да направите: Разпитвайте за миналото му и връзките му. Споделете му и своите.

9. Той е преживял травма в миналото

Този тип мъже почти със сигурност крият някаква емоционална травма в миналото си. Няма как да знаете дали е бил и тормозен като дете, защото вероятно няма да ви каже. Но ако знаете някакви неща за миналото му, за които той не е потърсил терапия, и заради които се държи емоционално дистанцирано, това обяснява вероятно и невъзможността му да се обвърже.

Какво да направите: Вие не сте терапевт. Неговите проблеми са си негови. Ако той не потърси помощ за тях, тогава вие нищо не можете да направите. Ако това вреди на връзката ви, просто си тръгнете. Намерете си мъж, който е преборил собствените си демони и може да ви бъде любящ партньор.


Повече информация Виж всички