7-те знака на лошия брак

| от MamaMia |


Във всички бракове има спадове и възходи, но ако отношенията ви са започнали да се отразяват на физическото и психическото ви здраве, може би е време да преосмислите дали те са подходящите за вас. Според брачния терапевт Вирджиния Уилямсън, ако човек остане в дългосрочна връзка, в която неговите емоционални нужди не са посрещнати, той ще започне да изживява симптоми на тревожност и депресия.

За пред сайта Brides тя подчертава, че хората изразяват симптомите си по различен начин, но обикновено тревожността може да се изрази в стомашни проблеми, тежест в гърдите и сърцебиене, докато депресията може да доведе до наддаване на тегло и необяснима летаргия. Въпреки че във всички връзки са възможни трудности, изживяването на негативните чувства и техните физически симптоми за продължителен период от време вероятно сигнализира, че нещо по-сериозно не е наред.

Ето кои са знаците на лошия брак, които ни карат да не се чувстваме добре със себе си:

1. Изпитвате презрение към човека, с когото живеете

Крайното чувство на отвращение и неприязън е различно от това да се чувствате раздразнени от нечие поведение в различни ситуации. Често отвращението се изразява чрез завъртане на очите, демонстративно неучастие в разговора и пренебрегване или обезценяване на почти всичко, свързано с онова, което човекът иска да каже, независимо от обстоятелствата. “В най-лошия случай, отвращението изглежда като че ли и двамата си лазят по нервите, когато са заедно, и е ясно, че не могат да видят нито едно хубаво нещо един в друг“, казва Уилямсън.

Независимо дали чувствате, че презрението е заслужено – особено, ако да кажем, партньорът е имал афера – това поведение е убийствено за връзката. „За двойките, които показват презрение един към друг, има малка вероятност да оправят връзката си, освен ако не започнат да разпознават и да променят модела си на общуване“, казва Уилямсън. Ако не можеш да признаеш добрите качества на своя партньор, които той има, независимо от вашите брачни проблеми (може да е страхотен родител, приятел или професионалист например) – тогава може да достигнете до точка, от която няма завръщане.

2. Партньорът ви кара да се чувствате зле

Джон Готман, който е изучавал отношенията между двойките в продължение на много години, подчертава, че трябва да има пет позитивни взаимодействия спрямо всяко едно негативно, за да е здрава връзката “, казва Уилямсън. Ако се чувствате особено зле психически в рамките на брака, това означава, че е най-добре да извършите собствена си работа първо, за да определите коя част от усещанията ви е свързана директно с вашия партньор и коя може да е резултат от външни стресори – например отминала травма или несигурност, която сте изпитвали във връзка, извън сегашната ви.

Конфронтирайте се с партньора си за нещата, които са причинени директно от тяхното поведение, особено ако това поведение включва сериозна критика, обиди или минимализиране на вашите чувства и изживявания и според Уилямсън, „отправете ясна и категорична молба това да спре“. Ако не спре, това е ясен знак, че бракът ви не е здравословен.

Вижте още:

Уж маловажните неща, които унищожават връзките

3. Чувствате се контролирани от половинката

В здравата връзка и двамата партньори трябва да имат умението да влияят върху чуждата перспектива и всеки партньор трябва да бъде отворен към влиянието на другия безопасно“, казва Уилямсън.

„Вашият партньор трябва да е способен да ви помогне да виждате нещата от неговата гледна точка и след това трябва да имате свободата да променяте или да задържите позицията си – и обратното. Ако вашият съпруг ограничава вашите възможности или манипулира вашия избор, това е индикация, че той не гледа на вас като на равен“.

Този контрол може да бъде явен и да идва под формата на ограничение на финансите, на достъпа до телефон или лична комуникация, при решението с кого можете или не можете да говорите. Контрол е също така, когато половинката блокира възможностите – например не желае да се погрижи за децата, когато другият има важно работно интервю. Може да бъде по-скрит контрол – например винаги да ви карат да си задавате въпроси или да се съмнявате в способностите си, когато предприемате нещо ново.

4. Притеснявате се, че ако напуснете брака си, другите ще страдат

„Нормално е да мислите как другите ще реагират на развода ви, но това не трябва да е топ приоритет в списъка с онова, което ви крепи във връзката“, казва Уилямсън. Ако оставате в брака, само за да минимализирате негативното влияние върху своето семейство, децата и дори върху партньора, не си правите добра услуга – и това може да се прояви в начини, които може да бъдат дори още по-болезнени за онези, които се опитвате да запазите в крайна сметка. В крайна сметка – ако в доста продължителен период от време трябва да убеждавате себе си за различни причини да останете – е време да проучите възможността просто да напуснете.

Вижте още:

7 мита за децата и развода

5. Имате емоционална афера 

Независимо, че е напълно нормално и здравословно да търсите оценка и връзка извън вашият брак, важно е да поддържате граници, които запазват уважението към вашия съпруг. „Някои фактори, които навяват на мисълта, че може да имате емоционална афера, са ако се чувствате, че постоянно трябва да криете своите отношения с човека, на когото обръщате внимание, ако осъзнавате, че прекарвате доста време и давате психическа енергия на този човек, ако поставяте своя брак на второ място, за да намерите място на този човек в своя живот“.

Когато търсенето на връзка извън вашия брак започне да става по-важно, отколкото намирането й в рамките на брака, това може да бъде знак, че връзката може и да не предлага средата, от която се нуждаете, за да се чувствате пълноценни.

6. Престанали сте изобщо да спорите

Конфликтът е труден във всяка връзка и може да има тежко емоционално и психическо отражение, ако се случва постоянно. Но също така може да бъде възможност двамата да изразят фрустрациите си, които трябва да бъдат управлявани. По свой начин конфликтът показва, че и двамата партньори все още вкарват достатъчно енергия, за да подредят нещата. Ако избягвате напълно сблъсъците, защото ви е страх от реакциите на вашия партньор или защото мислите, че не си струва енергията, може би е време да прекъснете връзката си.

Вижте още:

„С жена ми никога не се караме. И вие можете“

7. Езикът на тялото ви сочи липса на интерес

Начинът, по който говорим без думи, може да изразява много. В своите терапевтични сесии, Уилямсън наблюдава физическите знаци, за да прецени дали двойките все още са способни на нежност един към друг, дори когато се обсъждат трудни неща. „Ако двойките все още се обръщат телата си един към друг или сядат в близост, или се обръщат да говорят, без да бъдат подканяни – това подсказва, че все още има желание за връзка“, казва тя.

„По същия начин, ако единият се разплаче, а другият сложи ръка на неговата ръка или коляно, или рамо, за да го успокои, това показва, че все ги засягат чувствата на другия“. Ако вместо това двойката си обръща гръб при общуване, или не се докосват един друг, когато има трудни моменти – може да бъде знак, че те не инвестират повече във връзката.

Вижте още: 

Здрава ли е връзката или е токсична? Ето как да познаем


Повече информация Виж всички