14 оплаквания за секса в дълга връзка

| от MamaMia |


Позната история: след първоначалните година-две на страст и постоянно желание за секс, изведнъж нещата в двойката, независимо дали скрепена с брак или със съвместно съжителство, сякаш „се спихват“. Сексуалната съвместимост изглежда, че се изпарява, отстъпвайки място на навика. Съжителството се превръща в рутина, а с нея се появява и загубата на интимност.

Както вече писахме, има поне 5 не (много) страшни причини сексът да изчезне. 

Но освен тях има още поне 14 често срещани проблеми, с които семейните терапевти се сблъскват в практиката си. При много двойки сексът изчезва с течение на времето, а на дневен ред идват стресът, разминаването в графиците, умората, свързана с работата или отглеждането на децата.

Има двойки, които остават във връзка без секс или в партньорство тип „съквартиранти“ в продължение на месеци или дори години.

Загубата на интимност обаче може да бъде съсипваща за връзката. Независимо от всички обстоятелства, трябва да намирате начин да върнете обратно страстта си един към друг. Защото тя е в основата на всичко, заради което сте заедно.

Ето най-често срещаните сексуални оплаквания в дългата връзка:

1. Липса на време за секс

Между работата, децата, домакинството и социалните задължения изведнъж се оказва, че нямате достатъчно време един за друг. И когато се видите, по-вероятно е да припаднете на дивана, отколкото да се въргаляте в леглото.

Сексът е важен начин партньорите да се свържат физически и емоционално. Той трябва да заема първо място във връзката. Затова е добре да се грижите един за друг, да излизате заедно на срещи, да се смеете и да говорите. Прибирайте се по-рано у дома, за да не сте толкова уморени. Уредете някой да се грижи за децата през уикенда, така че да можете да се гушкате. Правете каквото е необходимо, така че сексът да остане важна част от ежедневието ви и спойка на връзката. Именно той отличава силните и успешни двойки от онези, които са се предали на рутината и обстоятелствата.

2. Скука в леглото

Не е необичайно двойките да започнат да се отегчават от еднообразието. Изследванията показват, че жените са онези, които по-бързо губят интерес към секса, когато са в продължителни отношения. Според британско изследване, при тях обикновено това се случва след малко повече от година съвместен живот.

Двойките често измислят поза за правене на секс, която им харесва и я повтарят. Но с времето тази поза остарява. Сексът продължава да е приятен, но не е вече страхотно възбуждащ, както в началото. Затова е добре да се опитват нови неща. Ново бельо, бавен масаж, гледане на еротични филми заедно. Опитайте се да споделите своите фантазии един с друг и да ги осъществите.

3. „Мъжът ми иска постоянно. Не издържам“

В някои двойки и жените, и мъжете имат еднакво голямо желание за правене на секс. Но жените ценят в по-голяма степен емоционалната връзка между двамата и тя е тази, която им дава заряд и сексуално желание. Те не искат интимност, само защото той има нужда, а желаят да се чувстват емоционално свързани с него.

4. Липса на секс. С години

Ако двойката не е правила секс повече от година, тогава със сигурност проблемите ще ескалират. И все пак този модел на неинтимно дълготрайно съжителство се оказва доста разпространен – според изследване, процентът на бракове и връзки, в които не се прави секс, достига до 20%. Може би е успокояващо за двойките да знаят, че съвсем не са сами в капана на липсата на секс. Но е добре те да си спомнят и, че все пак навярно продължават да изпитва силно привличане един към друг, но са го заменили с отговорности, стрес и други проблеми.

Вижте още:

„Не правихме секс с години и това буквално ме смаза“

 

5. Болка при секс

Вагинизмът или вагиналната сухота засяга голяма част от жените. Това състояние причинява болка и може да доведе до нежелание да се прави пенетриращ секс. Когато има някакво медицинско състояние, е добре да направите всичко възможно като двойка, за да го преодолеете. Използването на лубриканти може и да е решение. Обсъдете проблема и ако трябва, потърсете помощ от специалист.

6. Чувство за умора

Постоянната умора може да накара сексуалния живот да спре. „Боли ме главата“ и „Не тази вечер. Много съм уморена“ са репликите, с които се започва. Но трябва да знаете, че сексът е толкова важен за връзката, че е добре да отделяте енергия за него.

7. Тя има нужда от емоционална интимност. А той от – физическа

Обикновено жените искат да почувстват емоционална близост до партньора си, преди да правят секс с него. Искат да прекарват време с него, да говорят и да подхранват „приятелския“ аспект на връзката. Мъжете от друга страна искат да се почувстват близки физически до своята партньорка. Това означава да я усещат сексуално, да я докосват и да флиртуват с нея. Затова и понякога се получава разминаване. Той търси физическа близост, а тя го отблъсква, защото преди физическата близост иска емоционална такава. За да се получи сексуалния контакт, и двамата трябва да се срещнат някъде по средата – единият трябва да накара другия да се чувства оценен, а другият – възбуден. Здравите връзки почиват на взаимност.

8. Единият иска спонтанен секс. Другият – планиран

Единият иска да прави секс, когато има настроение. А другият предпочита да го прави, когато има време – например в четвъртък вечер след работа, освен ако няма да става рано на следващия ден. Единият не иска децата да са наоколо, а другият е готов да се затвори за пет минути, дори те да са наоколо. При такива отношения често настъпват търкания и като резултат сексът отива на последно място. Двойките трябва да се научат да правят отстъпки в името на сексуалната си хармония.

Вижте още:

Колко дълго трябва да продължи сексуалният акт според жените

9. Няма синхрон в леглото

И двамата искат и очакват различни неща в леглото. Но когато единият иска едно, а другият друго, хармонията започва да страда, а също и любовта. В крайна сметка сексът е като яденето – може да харесвате различни храни, но е добре да сядате по едно и също време на масата. Двойките трябва да се научат да споделят своите вкусове, без да се обвиняват един-друг. А може би трябва и да се научат да приемат различните си вкусове.

10. Липса на страст

Една от причините за разгара на страстта в началото на връзката е контекстът – това, че не знаем много за другия, мистерията. Когато обаче всичко вече ни стане ясно: работата, децата, ипотеката – нещата увисват. Най-добрият съвет е да смените обстановката. Ако не става: опитайте се да говорите повече, да разкарате телефоните и да спрете да зяпате толкова много телевизия…

11. Сексът се е превърнал в „задължение“

Когато не ви се прави секс, се опитайте да се върнете в началото на връзката, когато сте се прегръщали, целували и докосвали. Всеки интимен контакт между двамата, направен с любов и нежност, сваля напрежението, което тегне върху „задължението да се прави секс“.

Вижте още:

8 реплики, с които да убием сексуалния порив на мъжа

12. Битовите неразбирателствата убиват секса

Ако спорите за ежедневни битови неща, това ще убие интереса към секса. Истината е, че липсата на уважение може да скапе отношенията – затова се опитайте да сте по-добри един с друг и по-великодушни в битов план.

13. „Само аз инициирам“

Когато единият е по-пасивен, а другият е винаги този, който инициира, се получава дисбаланс. Онзи с по-слабото либидо е добре да се научи да изисква секс, иначе партньорът ще започне да се чувства отхвърлен.

14. Непосрещнати физически нужди

Ако половинката не прави нещата, от които имате нужда в леглото, или пък ви насилва за неща, които не харесвате, е нормално да не ви се прави секс. Говорете открито за нуждите си. Изисквайте. Давайте. Настоявайте за взаимност.

Вижте още:

Колко важен е сексът в дългата връзка