Здравословните алтернативи на скъпото олио, които не са зехтин

| от MamaMia |


Освен поради вече високите цени, които, както знаем, у нас са довеждали дори и до бой, олиото не е препоръчително и поради здравни съображения. То е един от хранителните продукти, които провокират и стимулират възпалителни процеси в организма ни заради твърде високата концентрация на линолова омега-6 киселина. Затова е по-добре да се насочим към негова алтернатива, когато пържим или овкусяваме храните си. Зехтинът невинаги е най-добрата опция. Това е така, защото той не издържа добре на термична обработка, а се разпада на трансмазнини. Въпреки че е чудесен вариант за овкусяване на салата или изобщо за добавяне към студено поднесени храни, той не подходящ вариант за готвене, особено за пържене при високи температури. Ето няколко растителни алтернативи и на двата продукта,. Без да са евтини, те все пак не надскачат стойността на готвенето със зехтин. А и са по-полезни за здравето ни. Да не говорим колко са вкусни.

Фъстъчено масло

По-достъпно от зехтина, но с приблизително толкова много ползи за здравето, фъстъченото масло е богато на витамин Е и ресвератрол. Последното вещество е полезен за сърцето антиоксидант, който може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Тъй като фъстъченото масло има висока точка на разпад, то може без проблем да поеме топлината при употреби като пържене, запържване и печене.

Сусамово олио

Сусамовото олио е с приятен ядков вкус и силно съдържание на сезамол и сезамино – два полезни за сърцето антиоксиданта, за които изследванията показват, че могат да намалят риска от сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, дори се твърди, че намаляват и опасността от образуване на злокачествени тумори. Освен това сусамовото олио притежава някои противовъзпалителни свойства. Можете да опитате сусамово олио в сосове и за сотиране или да опитате препечено сусамово масло, което да използвате в маринати или като финален щрих на ястието си.

Ленено масло

Богато на полезни за сърцето алфа-линолови омега-3 мазнини, лененото масло може да помогне за понижаване на холестерола, сочат изследвания. Най-добре е да се използва в сурови форма, включително за предястия и дипове.

Орехово масло

Ореховото масло също е идеално за употреба в сурова форма или като дресинг, а консумацията му е свързана с по-добро цялостно здраве на сърцето, по-малко хронични възпаления и по-малки скокове в кръвното налягане при стресови ситуации, според няколко проучвания.

Масло от авокадо

Маслото от авокадо се състои от почти 75% олеинова киселина, мононенаситена мазнина. Това означава, че подобно на плода, от който е извлечено, маслото от авокадо може да намали риска от сърдечни заболявания, поне според официалните данни на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Изследванията показват, че то запазва своите ползи за здравето и при ниски, и при високи температури, така че не се колебайте да използвате авокадо по какъвто и да е начин, по който можете да използвате други мазнини за готвене.

Вижте още: 

Диетата, която е вкусна, здравословна, екологична и… не е диета