Внимание! Отрова в хладилника!

| от MamaMia, по Adme.ru |


Днес сме много информирани и придирчиви към храната, която консумираме. Броим калории, изчисляваме коефициент полезност, знаем кое какво съдържа. Същевременно държим в дома си храни, които съдържат потенциален риск от отравяне, без дори да подозираме. „Няма отрови, има дози“, казват фармацевтите и са прави.

Ето обаче някои храни, за които дори не сте подозирали, че съдържат отрова:

Картофи

Те са вкусни, те са достъпни, има ги във всеки дом. Картофите обаче съдържат гликоалкалоиди – вещества, присъстващи и в кучешкото грозде. Има ги в листата, стеблата и кълновете на картофите. Те също така могат да се натрупат в грудките, ако се съхраняват твърде дълго, особено на светло. Консумацията на гликоалкалоиди води до спазми, разстройство, главоболие или дори кома и смърт. Твърди се, че дори и само 3-6 мг на килограм телесно тегло могат да бъдат смъртоносни. Избягвайте картофите със зеленикав цвят.

Домати

Стеблата и листата на доматите съдържат отровни алкалоиди, които могат да предизвикват парене и болки в стомаха. Незрелите зелени домати според някои източници имат същия ефект. От друга страна, България произвежда страхотни домати, та едва ли на някой ще му хрумне да яде листа или стъбла.

Непастьоризиран мед

Тъй като не преминава през процес на пастьоризация, при който се премахват токсините, непастьоризираният мед често съдържа андромедотоксин. Той може да предизвиква замайване, слабост, прекомерно изпотяване, гадене и повръщане, които траят около 24 часа. Обикновено само една супена лъжица концентриран андромедотоксин е достатъчна, за да предизвика симптомите, описани по-горе. Консумацията на многобройни лъжици непастьоризиран мед е доста неразумна идея.

Индийско орехче

Незаменимо е върху картофено пюре и в кайма, но то всъщност e халюциноген. Да, можете да изживеете наркотичен трип с него, стига да погълнете достатъчно количество.При доза около 10 гр. то е слаб до средно силен халюциноген, като предизвиква видения и приятно усещане, подобен на този от марихуаната. Индийското орехче е изключително отровно, ако се инжектира интравенозно. Прекалената употреба на тази подправка е също опасна и може да причини смърт. В миналото индийското орехче е било използвано за предизвикване на аборт.
Все пак рисковете от неволно надрусване са минимални – трудно ще погълнете нужното количество, без организмът ви да се разбунтува и да го повърне.

Бадеми

Има две разновидности на бадемите – сладки и горчиви бадеми. Горчивите съдържат относително големи количества циановодород. Твърди се, че изяждането на 7-10 сурови горчиви бадемa може да предизвика проблеми при възрастните, и да бъде смъртоносно за децата.

Това е фактологията – тя няма нищо общо с гаденето, което предизвиква у вас спомена за питието „Бадемов аперитив“.

Риба тон

Опасността в рибата тон е от живака, който рибата абсорбира. Веднъж попаднал в тялото, той или преминава през бъбреците, или достига до мозъка и може да предизвика безумие. Американската асоциация по храните и лекарствата препоръчва децата и бременните жени изобщо да избягват консумацията на риба тон. Въпреки че е малко вероятно да изядете толкова голямо количество наведнъж, че да намерите смъртта си, добра идея е да следите дневния си прием. Пък и цената на филето e доста висока и не предполага редовно преяждане.

Кашу

Суровото кашу, което купувате в супермаркета, всъщност не е точно сурово – то е обработено на пара, за да се премахне от него урушиолът, химическо вещество, присъстващо и в отровния бръшлян. То предизвиква същия ефект като отровния бръшлян, или отровния дъб. Високите дози урушиол могат да се окажат смъртоносни. Хората, които са алергични към отровен бръшлян, има голяма вероятност да получат смъртоносна алергична реакция при консумация на наистина сурово кашу.