Рецепта за сорбе – лимонада с диня

| от Дарин Стойков - Даро |


Колкото и да не ви се вярва, дините в Любимец узряха и са в силата си и сега е момента да експериментирате с този така сочен и толкова летен плод. Всички сме чували как се дълбае през дупка, пълни с мастика и всякакви други неща, но нашето предложение е просто и лесно, освен всичко и леко необичайно.

Вярно, отнема малко повече време, но резултатът си заслужава отвсякъде.

Необходимите продукти:

диня

1 средно голяма диня (около 6 кг)

500 гр бяла захар

500 мл вода

връзка босилек

сока на 4 лимона

Най-напред се заемете със сиропа. Сложете в малка тенджерка водата и захарта и стоплете на котлона колкото да се разтопи захарта. Няма нужда да завира. Отнемете и пуснете вътре босилека, разбъркайте леко и забравете за сиропа за около 2 часа. Докато стине, аромата на босилека ще премине в течността и ще имате дъхав и много интересен захарен сироп.

Докато магията става, нарежете и почистете динята от семките. Наситнете я на кубчета, квадратчета, изрезки – както ви харесва. Сложете в голяма тава и приберете във фризера за около 2 часа.

Извадете босилека от сиропа и добавете вътре лимоновия сок. Разбъркайте и е готов.

босилек

Извадете динята от хладилника и пасирайте много добре. Трябва да стане на гъст сироп, почти като нектар. Добавете сироп (на вкус, не слагайте цялото количество) и сервирайте с по резен лимон в чашата. Останалия сироп ползвайте за следващата диня, защото сме сигурни, че няма да направите тази напитка само веднъж.