Мъжът в кухнята: лукът на шайби или на филийки?

| от Хрис Караиванова |


След вече няколкогодишното ни съжителство с моя мъж, аз съм напълно сигурна, че той не може и не иска да готви. Някак не му идва отвътре, нали се сещате? И това не е нещо, което той твърди, че не умее, защото не му се занимава и му е безинтересно. Не, на моя мъж му липсват базисните познания в приготвянето на храна, тези без които не можеш да забъркаш и миш-маш. С две думи – нищо не разбира от пропорции, мерки, продукти и подправки.

Честно да си призная, аз винаги се ядосвах на баба ми, когато ми казваше, че прави сместа за палачинки „на око“. Ама как така, аз как да я забъркам тогава? Тя ми обясняваше да слагам от съставките, докато не получа средно гъста еднородна смес, но на мен това ми звучеше като да приготвя химикалите за водородна бомба. Ядрената физика пасти да яде. Няколко пъти се опитвах да постигна тази вълшебна смес, включително с помощта на моя приятелка, но резултатът всеки път беше напълно неядлив. Може би дори опасен.

С течение на годините и практиката обаче, разбрах какво има предвид баба ми. Развих усет за готвенето и много неща започнаха да ми се отдават. В момента мога да ви сготвя нещо вкусно, дори само импровизирайки с продукти от хладилника. Някак се научих кое с кое си подхожда, кои са подходящите подправки и маринати, колко и как да пека и пържа. Разбрах, че с готвенето се харесваме и дружбата ни ще я бъде.

Моят страхотен мъж обаче изобщо не поддържа приятелски отношения с печката. Не че няма желание да се включи в процеса и го прави, но е на ниво стажант, който реже лук, бели чесън и мие всевъзможни зеленчуци. Понякога прави и салата, стига да му кажете каква точно, а не да разчитате, че сам ще импровизира с рукола, спанак, авокадо и запечено с риган козе сирене. За подправки пък признава само чубрицата и червения пипер.

Всъщност, ако и вие като мен разполагате със своя съвестен асистент в кухнята, знаете много добре за какво говоря. Съпругът-чирак винаги ще е съгласен да ви помогне с миенето и рязането, но за тази цел, той трябва да получава редовни и подробни напътствия за това как да се изпълни задачата.

Ето и примерен диалог, за които трябва да сте подготвени, когато е нужно да уточните за своя благоверен началните стъпки към ставането на Мастършеф:

Вие: Мило, ще нарежеш ли чесън за ризотото?
Той: Колко скилидки?
Вие: 3-4. (Тук ви се иска да кажете, че той и сам може да прецени, след като вижда количеството ризото на печката, но всъщност той не може да определи това, наистина.)
Той: 3 или 4? (Пунктуален до безобразие…)
Вие: (Ядосана сте, но не го показвайте, все пак искате да продължава да ви помага.) Ако са от големите, приготви 3, ако са по-малки – 4.
Той: А после? Да ги смеля на каша, да ги нарежа? И колко ситно?
Вие: (Мислите си, че за времето, в който тече този разпит, щяхте да сте си нарязали чесъна.) Не е нужно да е смлян, просто го нарежи на малки парченца и това е!

Хубаво е в тази част на диалога да опитате да го прекратите, защото ако последват още уточняващи въпроси, ситуацията ще ескалира и е възможно никой да не вечеря. В това време на силна нервност, просто си повтаряйте, че това е пътят към израстването на мъжа ви в готварската йерархия и съвсем скоро ще дойде времето, когато той бели и реже чесън, без да изстреля лексикон от въпроси.

Казус ще срещнете и при рязането на лука, морковите и картофите, но в този случай е още по-наложително да търпите и да отговаряте на зададените въпроси, защото тези зеленчуци са тягостни за обработка. Лукът ще размаже спиралата ви, така че да сълзите поне седмица, морковите изискват спартанска сила, за да придобият форма на ситни кубчета, а картофите искат дълго и тягостно белене. Така че, когато получите питането „Какво е шайба?“, поемете дъх и обяснявайте подробно.

Тъй като днешният свят ни предлага много удобства, включително и домакински, вашият мъж може и лесно да се отърве от някои свои поставени задачи, но въпросите ще останат, повярвайте ми. Ако разполагате с кухненски робот, някои от процесите ще се улеснят, но отново ще бъдете питани за количества, видове приставки, колко едро да е рендето, скорост и мощност на въртене.

Можете да изпратите мъжа си да купи някои от продуктите готови и вече нарязани, но тогава ще изпаднете в другата сериозна драма, наречена „Обиколих целия магазин и никъде не ги намерих!“ Това, че продуктите са там е ясно и вие много добре го знаете. Ядосано се обличате и отивате в магазина, намирате всичко, което ви трябва за минути и победоносно се връщате. По пътя спирате да се ядосвате на милото си, защото се сещате, че той не може да открие дори сиренето в собствения ви хладилник.

Оказва се, че имате много всеотдаен кухненски помощник, за когото не виждате потенциал да се развие в тази сфера, но никой не е идеален. Човекът има желание да ви спести време и усилия, като в края на процеса ще се нахрани вкусно и така двете страни са доволни. Да, вярно е, че ако го оставите да свари спагети, ще се наложи да говорите по телефона през цялото време, за да знае той кога да сложи сол и зехтин и кога да пъхне самата паста; кога водата е завряла и колко трябва да се намали котлона; колко време се варят тези толкова сложни спагети и как да познае, че са готови.

По време на такива ситуации, запазете самообладание и обяснявайте спокойно, все едно си имате работа с малко дете. И мислено се успокоявайте, че този уикенд ще връчите на милото прахосмукачката и парочистачката, за да чувате само свистящ шум и никакви въпроси.