Как да ядем суши, без да сме простаци?

| от "Индипендънт" |


Както много други неща и суши тръгва от Китай, по-точно от китайска техника за консервиране на риба в ориз. Рибата се запазвала, оризът се изхвърлял, докато на някой не му хрумнало да го използва. Прескачаме до наши дни, когато суши е нещо като международната визитка на японската кухня. Всеки отделен елемент от композицията изисква техника, умения и усет, както и добри съставки. Хората, посветени на приготвянето на суши, всъщност никак не обичат, когато някой не се отнася добре към усилията им. И така, кои са погрешните стъпки, когато ядем суши, според готвачите?

Да удавиш нигири сушито в соев сос
„Хората често убиват деликатните аромати на суровата риба, като давят сушито в соев сос. Той всъщност служи за подчертаване и допълване на останалите аромати – обяснява Марк Едуардс, главен готвач в „Нобу“, Лондон. – За да избегнем това, добре е да се въздържаме от потапяне на ориза в соса. По-добре е да поръсим внимателно рибата.“

Да ядем джинджифила наред със сушито
Маринованият джинджифил е предназначен за прочистване на небцето между суши с различен вид риба. Днес масово се слага върху хапката, което не е правилно.
Ако сте опитали суши с риба тон и искате да продължите със сьомга, хапвате джинджифила, за да си прочистите вкуса. Така можете да мине към следващото парче, без да объркате ароматите.

Джинджифилът не се яде на една хапка със сушито„, категоричен е и шеф Нобу Мацухиса, от „Нобу“, Шордич.

Да ядем студено суши
„Суши оризът трябва да се яде топъл и мек, току-що приготвен, а не студен и спечен – категоричен е Андрю Коджима, японски готвач и финалист в „Мастършеф“. – Топлината на ориза взаимодейства с рибата (която пък трябва да се държи на студено в хладилника), и я кара да отпусне ароматите си.“

Използваме много соев сос
„Проявете уважение – налейте си само толкова, колкото ще използвате – казва Шан Жао, майстор готвач в японски ресторант в Лийдс – и никога не топете суши в обща чиния – това е груба грешка.“

Смесване на уасаби със соев сос
Отново, фината, прясна сурова риба е причината да добавяте пикантни подправки като уасаби сос, но отново се търси мярката. Соевият сос съдържа сода, уасабито е много пикантно – техните аромати не бива да блокират вкуса на суровата риба.

Как да ядем рамен възпитано?
Тук правилото е точно обратното на европейския етикет. Не се опитвайте да преглъщате супата на малки глътки и по никой начин не се опитвайте да късате нудлите, плуващи в бульона.
„Когато ядете рамен, трябва да сърбате нудлите цели. Така показвате уважение към готвача, а освен това сърбането помага да охладите нудлите, така че да не ви опарят“ – казва Жао.

Чаят матча
„Никога не попарвайте зеления чай матча с кипяща вода, така ще „сготвите“ листенцата и ще получите горчив вкус – казва Джеймс Шейлок от Vivid Matcha Green Tea. Той добавя, че бучките трябва да се разбият и махнат и че ако чаят от матча ви нагарча – става въпрос за листенца с ниско качество.“

Да ядем мисо с лъжица
Мисо не е толкова пълтна като останалите традиционни супи и като я ядете с лъжица, само я разводнявате допълнително. Японските супи обикновено са бистри и се поднасят в малки купички, така че можете да пиете направо от купичката“ – казва шеф Коджима.