Къде се крие захарта

| от MamaMia, по Independent |


Вече и децата знаят, че трябва да контролират количеството захар в диетата си. Също толкова ясно е, че естествената захар, съдържаща се в ябълките и картофите, например, е за предпочитане пред добавената рафинирана захар, която поемаме с газираните напитки, пакетираните храни и т.н. Американската сърдечна асоциация препоръчва жените да поемат не повече от 6 чаени лъжички добавена захар дневно и не повече от 9 за мъжете. Не е зле да гледате етикетите на стоките, които купувате. Там невинаги пише захар, гледайте за фруктоза, цукроза или царевичен подсладител. Сигурно сте чували вече, че кетчупът е доста сладък. Той съдържа 4 гр. захар на лъжичка. Кои са другите храни, за които не допускате, че съдържат повече захар, отколкото е полезно за диетата ви.

Мюсли с добавки

Кое ви се струва по-здравословно чиния бъркани яйца с бекон или купа мюсли с кисело мляко? Ако искате диетична закуска – яжте овесени ядки без добавки. Мюслито с добавки като стафиди, шоколад, мед и пр. е доста сладко – между 18 и 24 гр. на порция.

Ябълков сок

За най-вредни са набедени газираните сладки напитки. Те съдържат средно около 39 гр. захар на 250 мл. Ябълковият сок обаче има повече захар – 42 гр. за същото количество. Разликата е, че тази захар е естествена, идва от самите ябълки. Все пак целият пресен плод е за предпочитане, защото съдържа и фибри и други полезни нутриенти, както и 18 гр. захар на плод.

Сушени боровинки

Сушените боровинки съдържат с 50 процента повече захар от същото количество желирани мечета.
Сушените боровинки имат 60 гр. захар за 100 гр. , но все пак си остават по-полезни от гумените мечета, които съдържат повече калории за сходно количество.

Мока, какао, криймикао, фрапучино и т.н.

Ако все пак сте решили да се изглезите с нещо сладко, имайте предвид, че в напитка с кафе и сметана или мляко понякога има 3 пъти повече захар, отколкото в стандартна поничка с шоколад.
По-добре си направете едно хубаво черно кафе и го изпийте с едно-две блокчета черен шоколад.

Доматен сос

16 гр. за порция от 50 гр. – това е трикратно повече от същото количество ягоди. Е да, но ягоди не можете да сложите в соса за спагети. Когато сезонът го предполага, може да използвате пресни домати или внимателно да изберете консервата измежду многото, които се предлагат.

Салатен дресинг

Внимавайте като си купувате пакетирана салата – уж сте направили здравословен избор и затова се награждавате с щедра порция дресинг – и тук бъркате, защото той съдържа 5 гр. за две чаени лъжички. Както казва прочутият американски кулинар Джеймс Биърд: да отидеш на фаст-фуд за салатата е като да отидеш на проститутка за интелектуални разговори.

Компот праскова

Половин купичка съдържа 16 гр. захар. Много ли е ще разберете като го сравните с 11 гр. захар, които се съдържат в 3 шоколадови бисквити.

Шоколадово десертче или полезно „барче“?

Човек и добре да живее, понякога му се налага да изяде някое десертче. И шоколадовите, и онези с ядки, тип гранола, които производителите у нас упорстват да кръщават „барче“, съдържат много захар. Само че онези с шоколад и карамел удвояват количеството захар, а в гранолата има и протеини, цели зърна и ядки – техните калории се усвояват по-добре и по-бавно от тялото.