Идеалният час за вечеря е… прекалено ранен

| от Стела Христова |


В колко часа обикновено вечеряте? Отговорът сигурно ще бъде между 18:00 и 19:00 за най-отдадените на здравословното хранене сред вас, но ако сте с активен начин на живот и много социални контакти като мен, ще откриете, че най-редовно ядете в 21:00, че и по-късно. Разбира се „идеалните“ часове за вечеря са относителни, защото варират и според графика на сън на човек и не могат да са еднакви, за някого, който си ляга в 21:30, и за другиго, който заспива към 01:00.

Някои нови изследвания шокират със заключението, че всъщност трябва да ядем любимото си за деня вечерно хранене в 17:00 ч. А по това време повечето от нас сме още на работа. Или на лекции. Или на училище. Или с детето в парка.

Вечерята в 17:00 е вълшебното време, ако искате да поддържате здравословно тегло и да избегнете затлъстяването, според проучване на Медицинско училище на Харвард.

Тези, които са яли последното си хранене за деня по това време, са били по-малко гладни в сравнение с хора, които вечерят в 21:00 часа, установяват учените.

Това означава, че ще сте по-малко склонни към преяждане. Също така ранното последно хранене е свързано с положителни промени в нивата на активност, свързани с определени гени, тоест, тялото ще съхранява по-малко мазнини. Без да се съмняваме в методите на изследователите от Харвард, реалността ни изправя пред по-конкретен въпрос – кой всъщност може да яде пълноценно в 17:00 часа? Повечето от нас дори не са се прибрали от работа по това време, така че освен ако не носите пакетирана храна и за това хранене, вечерята в 17:00 часа е невъзможна.

А какво да кажем за родителите, които си готвят надве-натри, когато изобщо намерят време? Или за човек, който иска да има социален живот, когато работният ден най-после приключи, а не да тича към котлона?

Така че, вече реалистично, ако не можете да уцелите 17:00, кога е най-доброто време да планирате вечеря?

„Всяко време между 18 и 20 часа е супер за вечеря, твърди регистрираният диетолог Трейси Локууд Бекерман. Това е така, защото дава на човек достатъчно време за храносмилане, преди да се насочи към леглото, стандартно около 22-23:00 часа

Като се има предвид това, идеалното време за вечеря ще се различава в зависимост от вашия циркаден ритъм – или по-конкретно, дали сте ранобудни, или сте нощни птици. До колкото по-късно будува човек, толкова по-голям е шансът да се завърне в кухнята за среднощна закуска.

„Совите“ трябва да вечерят по-късно от „чучулигите“, за да намалят шанса за безсмислено похапване, празни калории и ненужно хрупане късно вечер.

Но за тези, които хапват късно вечерта като мен, е по-добре да изместят вечерята малко по-рано. Твърде окъснялото хранене може да повлияе негативно, както на съня, така и да доведе до киселинен рефлукс – усещала съм го по себе си. И Бекерман подкрепя това твърдение.

Ако в стомаха се смила твърде много храна и легнете, това потенциално може да окаже натиск върху езофагеалния сфинктер, което да доведе до неприятен рефлукс, доуточнява тя. Храненето твърде близо до времето за лягане може да намали качеството на съня, да катализира възпалителните процеси и абсолютно да затрудни управлението на теглото, както и да увеличи вероятността за нощно потене и горещи вълни.

А ето и едно изненадващо заключение – идеалното ни време за вечеря също зависи от биологичния ни пол.

За жените в репродуктивна възраст гъвкавостта може да е по-полезна, отколкото стриктния график за хранене. Жените в репродуктивна възраст, особено по време на лутеалната фаза на цикъла си (това е фазата след овулацията), се нуждаят от повече калории и повече бавно изгарящи макронутриенти (протеини, въглехидрати и мазнини), за да поддържат кръвната захар стабилна, да се предпазят от ПМС, а да поддържат здравословно тегло и качествен сън. Това означава, че жените трябва да работят върху това да слушат тялото си, когато решават кога да вечерят и дори колко да ядат. Но всички имаме различни графици и начин на живот, така че ако 17:00 ви звучи абсурдно, никой няма да ви разбере по-добре от мен.

Вижте още:

Хранителният терапевт Михаела Белорешка: Никога досега в човешката история не сме се хранили от скука