Gourmet Mama: Не е греховно, когато е толкова вкусно

| от Дани Блажева |


Малко са жените, които възприемат готвенето не като задължение, а като удоволствие и хоби. Аз самата съм от породата момичета, които нямат нищо против да хапват често навън в компанията на любимите хора. Понякога дори излизам сама в обедната почивка и отивам в любим мой ресторант наблизо за около час – така хем отмятам задачи по работа на спокойствие, хем се наслаждавам на слюнотделящо вкусна храна, която подобно на Джоуи от „Приятели“ не желая да деля с никого.

Независимо от кой тип сте вие, ако обожавате вкусната храна и търсите нови места за обяд или вечеря – рубриката Gourmet Mama е само за вас.

В нея ще ви препоръчваме любими ястия, нови ресторанти и скрити из градските улици кулинарни съкровищници, които всеки човек с отношение към храната трябва да посети.

В кулинарната ми листа първо място заема азиатската храна- кухня, гениална със своята простота, внимание към детайла и фокус към качествените продукти. Заради това ми пристрастие, ще посветя първите статии на азиатските ресторанти, където често се отдавам на любимия ми грях – чревоугодничеството.

Започваме с японския ресторант Miyabi, който се намира непосредствено под офиса ни – на ул. „Стара планина“. Негов шеф е Петър Михалчев, когото познавате от Master Chef.

Та денят е сряда. Аз съм доста изнервена заради тоновете работа и кратките крайни срокове. Затова решавам да се излекувам със soul food, а именно шою рамен и японска туршия цукемоно.

Носят домашно приготвената японска туршия първа… ами прекрасна е – кисела, солена, леко пикантна и хрупкава. Нито морковът, нито китайското зеле, нито целината, нито краставичката са меки. Всичко хрупка и освежава. Вкусен акцент е поставен със сусама.

DSC_5051

Чакам да дойде рамена- това е вид супа, която се приготвя от специален бульон, яйчни нудли (къдрави спагети), специално овкусена шунка, яйце и зеленчуци. В страни като Япония и Южна Корея е издигнат в култ. Може да се сравни със статута на шкембе чорбата, киселото мляко или шопската салата. Всички обичат и ядат рамен, защото сгрява не само стомаха, но и душата. Усещането е като след любимото ястие, сготвено от мама.

Сервират ми огромна купа със супа с нудли, рохко яйце, спанак, водорасли, гъби, кълнове от лук и щипка сусамово олио. Шунката вътре е сред най-вкусните неща, които съм яла – би разчувствала дори и вегетарианец. Огромна купа удоволствие, след която изглеждам като бременна – щастлива и с леко коремче.

16142404_1332660576801588_8823980291627199612_n
Facebook/MiyabiJapaneseRestaurant

Цени: Високото качество на използваните продукти формира и по-високите от средното цени. Всяко ястие се приготвя на момента и прясно. Няма побългаряване на ястията или компромиси. В зависимост от предпочитанията ви едно хапване ще излезе между 30 и 40 лв на човек.

Обслужване: Приятно и ненатрапчиво. Този път раменът се забави малко повече от обикновено – около 30 минути. Има хора, но не твърде много – може спокойно да обядваш и да чуваш мислите си, което в „модерните“ заведения определено липсва.

За финал: С ръка на сърцето препоръчвам ресторант Miyabi на читателите, които обожават азиатския вкус. Ще излезнете сити и щастливи. За следващия път на мушка остава сашими кайсен и къри удон.

Адрес: намира се на ул. Стара планина 5, в безистен, близо до пресечката с Дондуков.