Екологичният Великден може да е още по-цветен и празничен

| от MamaMia |


Обичаме да се наслаждаваме на най-пролетния празник, Великден, с шоколадови зайци, козунаци, пъстри яйца, вкусни изкушения и цветна и забавна декорация. Tова, което не обичаме, са изобилните отпадъци, които идват с празничните тържества. За щастие, Великден може да се отпразнува и по по-хуманен и екологичен начин.

Без значение къде ще сте на празника и какво точно планирате, всичко може да бъде хем същото като концепция, хем тотално различно като изпълнение: от елиминирането на хранителни отпадъци до направата на естествени багрила за великденски яйца.

Изберете шоколад отговорно

Една от най-хубавите части на празниците са магазините за хранителни стоки, пълни с бонбони, шоколад и тематични за празника зайци, пилета и шоколадови яйца. Повечето от сладките изкушения в празничната селекция обаче идват опаковани в найлон.

Ако пълните великденските си кошници с нещо сладко, опитайте да се ориентирате към етично производство, отговорно опаковане, а защо не и да подкрепите малък местен производител, вместо световно утвърдените брандове в областта на бързооборотните стоки. Понякога личи още по опаковката дали продуктът е произведен с мисъл за околната среда.

Имайте предвид, че, противно на общоприетото схващане, повечето опаковки на бонбони всъщност не могат да бъдат рециклирани. Те могат да съдържат смесица от материали като пластмаса и алуминий. Въпреки че върху опаковката може да има малък символ за рециклиране, опаковките често се изпращат на сметището.

Заменете синтетичните материали в декорацията

Обичаме цветните кошнички с яйца, декоративни зайчета и пилета, но истината е, че тревата в тях не е устойчива. Тази година можете да изберете по-екологичен пълнител за украсата. Един от начините да направите това е да използвате нарязана хартия. Тя обаче е трудна за рециклиране, така че бъдете креативни, за да я предпазите от боклука. Използвайте я отново следващата година. Или пък потърсете хартиени остатъци от друго място – библиотека, офис. И когато вече не става за употреба, не забравяйте да я компостирате.

Забравете за пластмасовите яйца

Те са забавни, цветни и достъпни, но вредни в дългосрочен план. След като се счупят, не можете да ги рециклирате. Защо ли? Повечето пластмасови великденски яйца съдържат оловна боя и бисфенол А или BPA. Освен това много съоръжения за рециклиране ги отвхърлят, тъй като могат да се забият в машината за рециклиране и да предизвикат хаос в процеса на рециклиране. Така че е най-вероятно вашите пластмасови великденски яйца да попаднат на сметището.

Защо не опитате сами да изработите великденски яйца от картон? Освен че със сигурност ще бъде по-отговорно, може също така да се превърне в забавно занимание съвместно с децата и семейството.

Намалете хранителните отпадъци

Познаваме красотата на отрупната трапеза, както и символичната ѝ роляв народопсихологията ни. Но защо не опитатете този път да сготвите само толкова, колкото сте сигурни, че ще се изяде, предвид броя и предпочитанията на празнуващите? Можете да направите нещо допълнително, ако приготвената храна свърши – тъкмо ще разнообразите. И ще сте сигурни, че няма да изхвърляте отпадъци.

В този ред на мисли, това се отнася най-вече до боядисаните яйца. Ежегодно те са повече, отколкото се изяждат. Ако искате, може да опитате да замените повечето с хартиени и да боядисате само толкова, с колкото ще се чукнете на празника.

И щом сме на темата боядисване на яйца…

Да, можете да боядисате вашите великденски яйца с помощта на остатъци от храна и изцяло натурални оцветители. Освен това е лесно: просто оставяте водата да заври и добавяте остатъците от храната по избор, в зависимост от цвета, който искате.

Всички сме чували за обелките от лук като надеждна боя, но знаете ли например, че можете да получите розова боя от кори и костилки на авокадо или от настъргано цвекло?

Нужна ли е нова украса?

По желание, можете да подберете великденски украшения втора употреба, или пък с близките и приятелите си да си разменяте украса на ротационен принцип – така ще разполагате с нови възможности да проявите творчество и да изненадате семейството си с красива украса, но без да навливзате в презразход и в преупотреба на нови и нови материали. Ако научит децата си да разменят великденски кошнички с приятели, това ще бъде ценен и същевременно забавен за тях урок за солидарността, отговорността и споделеното преживяване.

Вижте още: 

Какъв ти Иисус, какъв ти Великден: Не бъдете онзи атеист.