Добрите маниери на масата днес

| от MamaMia, по Guardian |


Много време е минало от тържествените приеми, когато пред всеки е имало по дванайсет сребърни прибора и е можело да се изложиш, ако не използваш правилно специалната виличка за ескарго а ла бургиньон. Все пак и днес, колкото и неформално да се събираме на гости, има някои правила, които е добре да помним:

Потвърждение

Ако някой ви предложи да ви храни, потвърдете или откажете бързо. Не карайте домакинът да чака. И още нещо: недопустимо е да го подпитвате кой друг ще присъства.

Точността

Когато поканата е за 7,30 по никакъв начин не отивайте в 7,30. Ще заварите домакина под душа или в супермаркета, или в разгара на готвевенето. Дайте едни петнайсет минути аванс.

Недейте и да закъснявате прекалено. Ако сте канени на вечеря не е допустимо да отидете с час закъснение. Освен че карате домакини и гости да чакат, храната изстива, налага се да се претопля, а това създава работа на човека, който щедро ви предлага ядене.

Не се престаравайте

Готвенето за много хора в кратки срокове може да е много стресиращо. Заровете дълбоко амбициите си и редуцирайте възможността нещо да се обърка.

Гостито не е повод да се правите на виртуози в кухната и да опитване нови, непроверени рецепти. Даже и да се справите блестящо, на никого всъщност не му пука особено. По-вероятно е приятелите ви да помнят как са си пийнали, кого са видяли или колко са се смяли, отколкото какво са яли – храната е просто повод за виждане с хора.

Едно на ум с подаръците

Капризно стайно цвете, вино, което се нуждае от декантиране, десерт, който трябва да се размрази – внимавайте да не натоварвате домакина си с допълнителна работа.

Пиенето

Носете пиене. Носете повече пиене, отколкото смятате, че ще се изпие. Не е хубаво да отидете с четири кена бира от малките, и като се изпият, да опоскате внимателно селектираната колекция крафт бира на домакина. Или пък да занесете евтина бутилка „Меча кръв“ и да очаквате домакинът ви да сподели с вас бургундското, което е купил на търг. С две думи: не се стискайте. Също така никога, ама никога не правете опити да си приберете неизпитото пиене, което сте занесли – то е законно притежание на домакина ви, пише го в гл. 10, ал. 8 на Закона за собствеността.

Приятелите не са брачни консултанти

Недейте да разказвате на приятелите си край масата защо сте се скарали с половинката и не очаквайте от тях да вземат страна – те са ви приятели, а не брачни консултанти. Не ги поставяйте в неприятна ситуация. Заровете томахавката или се преструвайте, че между вас и партньора ви всичко е наред.

Съвети за готвене

Трябва да се дават, само ако някой ви ги поиска.

Деца

Ако има поканени деца, не си правете труда да готвите нещо специално за тях. Времето на масата за тях е загубено време, в което биха могли да обръщат дома ви с краката нагоре. Така че замразена пица и пържени картофи са напълно достатъчни. И да не изядат нищо, няма да сте трошили усилия да го приготвяте. И да пропуснат вечерята, децата няма да умрат от глад. А ако продължавате да си задавате въпроса: Но кога все пак трябва да научим децата да ценят добрата храна? Отговорът гласи: като му дойде времето.

Тайм мениджмънт

Гостите трябва да бъдат нахранени максимум до два часа от идването им у вас. Имайте го предвид и ако сте бавни в кухнята или замисляте нещо сложно и засукано като изпълнение, помнете, че в другата стая ви чака банда озверели от глад хора и всички те имат ножове.

Внимавайте с помощта

Освен ако не сте на гости на майка си, баба си или леля си, в чиято къща се чувствате у дома си, недейте да раздигате масата на домакините си, да зареждате миялната или да подреждате прибори на грешни места. Така по-вероятно ще раздразните домакина си, вместо да му помогнете.

Не бъдете придирчиви

Нещо не е сготвено както трябва, едно е преварено, друго – изгорено, трето – блудкаво. Не му придиряйте толкова. Готвенето за хора е акт на щедрост и изисква ответен акт на щедрост. Иначе остава кофти вкус.


Повече информация Виж всички