Отново епидемия от въшки в столични училища

| от |


В над сто столични училища е имало въшки през тези два месеца от началото на учебната година. В периода 18-28 септември са били проверени 178 столични училища, като в 113 от тях са били открити деца с въшки. Резултатите от проверката са публикувани на интернет страницата на Столичната регионална здравна инспекция.

Данните показват, че въшливостта засяга предимно по-малките училищни класове, като 58 на сто от откритите опаразитени деца са от подготвителните групи до четвърти клас, а 38 на сто – от пети до седми клас.

От здравната инспекция препоръчват да се извършват редовни прегледи за опаразитеност на децата; опаразитените ученици да се отстраняват своевременно от училище и да се приемат отново след преглед от медицински специалист; профилактична проверка на всички членове на семейството; термична обработка при много висока температура на гребени, четки за коса, постелъчното бельо, както и лични вещи на децата – шапки, шалове, ръкавици.

През последните години в столицата броят на опаразитените с въшки лица постоянно нараства, допълват от здравната инспекция.

Избухването на епидемия се случва, заради немърливостта на родителите и медицинските лица в учебните заведения. Едно дете, което има въшки трябва да бъде спряно от училище до момента, в който е напълно обезпаразитено. То не трябва да бъде пускано да общува с други себеподобни, за да не се разпространят неприятните вредители. И тук отново се появява онзи проблем с „просто сопола“ от детската градина.

Детето е върнато от училище, заради въшки, родителят го намазва с лосион и на следващия ден отново е пуснато да посещава школото. Без да се направи необходимото и да се изчисти всяка една гнида – „болестта“ не е излекувана. По този начин въшките се разпространяват без никакъв проблем и сред съучениците на съответното дете – така пламва епидемия от „просто въшки“.

За пореден път стигнахме до немърливостта на родителското тяло, защото егоизмът в подобни моменти надделява над мисълта за себеподобните. Оправдания от рода на „не мога да го оставя още един ден вкъщи, защото ще ме уволнят“ в точно тези моменти не бива да важат.


Повече информация Виж всички