Ваня Иванова – „срещнах най-добрия човек на света и започнахме да градим семейство“

| от MamaMia |


Родителството е едно от най-предизвикателните неща в живота ни. Може би затова най-често основна тема на разговор стават трудностите, недоспиването и тревогите от това да бъдеш майка или баща. Чуваме ги навсякъде – от нашите близки, от приятели, от социалните медии, от женските списания.

Обикновено на заден план остават по-възнаграждаващите страни на майчинството/бащинството. Може би, защото е трудно с две думи да опишеш чаровната сънена усмивка на детето си, закачливия му поглед или затапващите въпроси, на които се чудите как да отговори. Но положителни емоции има, и те са много, и заслужават да бъдат разказвани отново и отново.

Затова в следващите седмици, със съдействието на Bepanthen, ще ви срещнем с няколко съвременни родители от различни краища на света и страната. С тях обаче ще говорим за хубавите страни и позитивите на това да бъдеш майка или татко.

Днес ще ви срещнем с Ваня Иванова. Тя работи в сферата на рекламата. Обича да пазарува онлайн, рециклира разделно от 10 години и уважава хора с чувство за хумор и самоирония. Ваня среща „най-добрия човек на света и заедно започват да градят семейство“ с дете и домашен любимец, след като Ивайло (детето) навърши две години.

IMG_0836

 

Кои са трите най-хубави неща на родителството?

От перспективата на новоизлюпена майка (на тримесечно момче) е лесно. Разбира се започвам с малките неща, които безкрайно ме разнежват и забавляват в новото ми ежеднение на професия МАЙКА. (Знаете ли, че семантиката на думата “майка” буквално е “гърда”. Следват личностните промени – ставам по-търпелива, по-щедра и по-щастлива. В топ три са и семейните взаимоотношения. Новият член на семейството заздрави връзката и общуването с най-близките ми.

С какво те изненада родителството?

С усъвършенстването на рефлекси и умения или както би казал героят на Лиам Нилсън: “A very particular set of skills”.
Вярвам, че ще придадат нов нюанс в CV-то ми:
– бърза и адекватна реакция в кризисни ситуации
– посрещане на кратки срокове
– мултитаскинг
– отлично менажиране на комплицирани казуси
– водене на продуктивни преговори
– успешна работа в екип
и други.

Кой е най-незабравимият момент от раждането на детето?

Първият контакт! Вярвам, че е универсален отговор за повечето майки.

 

IMG_1087

 

А коя е била най-тежката вечер и защо?

Няма да ми повярвате, но въпреки моите хормони и неговите колики, първите три месеца бяха хармонични и спокойни. Ако получавах по 5 лева всеки път, когато нарекат Ивайло дзен бебе, вече щях да съм с адрес в Ийст Хемптън. Мисля, че такава вечер ще е първата температура. Стискайте ни палци.

Колко члена има идеалното семейство за теб?

Често чувам да се цитират числа и откровено ми звучи наивно. Вярвам, че желанието и решението да имаш дете/деца не е самоцел. Следва да се предхожда от избора на правилния човек. В нашето съвремие цивилизованото общество е практично. Броят на домакинството е функция на променливи като финансово благосъстояние, биологични фактори, емоционална нагласа и много други. Ако питате партньора ми, ще е лаконичен: 4 +/-2.

Деца и домашни любимци – да или не?

Да, задължително! Но след навършване на първите една-две години.

С какво искате да се занимава вашето дете, когато порасне?

Труден въпрос, тъй като след 20-на години повечето професии, познати нам, ще се практикуват от роботи или изкуствен интелект, или просто няма да съществуват. Към момента сме обсъдили семейно бъдещето му на NBA звезда. След пенсиониране на 30-35 – основно филантропска дейност. Разбира се, най-важното е да бъде щастлив и мотивиран.

 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2b48

 

Кои са нещата, които сте мислели, че никога няма да правите като родител, а… правите?

Най-вече да си поспивам толкова. Нагласата ми бе, че ще съм вечно недоспала и сърдита, но счупих стереотипа.

Кои са книгите, които вярвате, че всяко едно дете трябва да прочете?

Всички приключенски класики плюс “Автобиографията на Дядо Коледа”! Вярвам, че книгите следва да учат децата да мечтаят, да са любознателни и да пишат граматически правилно. Тук отново ми липсва повече конкретика, ето защо ще допълня с коментара на Сашето (партньора ми) – 10 пъти прочит на “Think and grow rich”.