В София родителите може да доплащат за детегледачки с европари

| от MamaMia |


Програмата с европейски пари за наемане на детегледачки за семействата, чиито деца не са приети на ясла или детска градина, може да проработи в по-малките населени места, но в София в много от случаите ще се наложи родителите да доплащат.

Причината е, че детегледаките ще се наемат на минималната заплата от 460 лв. Именно в София всъщност проблемът с липсата на места в детските заведения е най-тежък. В малки градове или в селата места има за всички. “За София за гледане на едно дете на пълен 8-часов работен ден заплащането е около 800 лева нето на месец, a минималната работна заплата е 460 лв. в брутен размер. На тази стойност е възможно проектът да проработи в по-малки населени места, където минималната работна заплата е достатъчна за нормален начин на живот”, коментира пред БТВ Габриела Христова, мениджър на агенция за детегледачки.

Зам.-министърът на труда Зорница Русинова обясни, че няма пречка семействата да доплащат за детегледачките, които те сами ще избират от безработните в бюрата по труда. Семействата ще трябва да доказват, че детето им не е прието в ясла или детска градина.

Програмата на МТСП се очаква започне през септември, въпреки че към момента тя не е публикувана. Около нея засега има доста неясноти. Около 1500-2000 майки, чиито деца не са били приети в детска ясла или градина, ще могат да наемат бавачка, за която ще се плаща с евросредства. За целта се предвиждат 20 милиона лева до 2020 г.

„Когато една млада жена има висока квалификация и може да даде много повече на работното си място, гледа дете, а друг безработен, който няма тази висока квалификация и не може да заеме нейното място, също не се реализира на пазара на труда. С тази мярка се получава двоен ефект. И двамата работят това, което могат най-добре”, обясни шефът на АИКБ Васил Велев. Габриела Христова подчерта също, че на жените да бъде предоставено добро обучение и подборът за тях да бъде много добър.

Заетостта на жените между 15 и 29 г. е много по-ниска от тази при мъжете. Ако при мъжете в тази възрастова група работят почти половината – 48%, то при жените заети са едва 36%, каза Зорница Русинова.

„Това е програма, която цели да осигури заетост и връщане на родители, не само майки, много често са и бащи, които нямат възможност да запишат децата си в ясла или детска градина. Целта е този потенциал от неактивни, безработни, които нямат възможност да се реализират на пазара на труда, да се върнат на работа”, посочи тя.

По думите й в момента има около 90 000 безработни жени в България, които са неактивни, а около 56 000 от тях са извън системата на Бюрата по труда. Нашата цел е да ги подпомогнем да се върнат на работа, каза зам.-министърът.