Учим децата да получават, не и да бъдат щастливи

| от Стела Христова |


Много родители обръщат голямо внимание на това да научат децата си да си чистят стаята. Както и да се държат отговорно и да пишат домашните си. Тези отговорности наистина са важни, но има едно нещо, което много от нас напълно забравят: как да се радваме на живота.

Разбира се, това изглежда като нещо, което децата правят естествено. Защо обаче толкова много щастливи деца порастват и стават нещастни възрастни. Има разлика между това да се наслаждаваш на живота като малко дете и да си готов да се наслаждаваш на живота като възрастен.

Децата лесно могат да получат грешно послание за щастието и как да са щастливи

Според моя опит хората са най-щастливи, когато животът им включва някакъв вид смислена, продуктивна дейност. За съжаление, непрекъснато сме бомбардирани с посланието, че щастието идва от консумацията.

Когато рекламодателите ни казват да се „поглезим“ с техните продукти, те се опитват да ни накарат да вярваме, че купуването на продукти и услуги е най-голямата награда. Че ще бъдем щастливи само ако притежаваме по-луксозна кола или по-голяма къща.

Как се отвръща на това? Не си създавайте навик да водите децата си в магазини, където те могат да тичат наоколо и да казват „Искам това“ и „Искам онова“.

Дори детето ви да не е изложено директно на много реклами, то може да бъде изложено на културата, която рекламната индустрия е създала. Техен приятел им показва някаква невероятна нова играчка, която е получил току-що и ще си играе с нея, докато не получи друга играчка. Или пък детето посещава рожден ден на приятелче, който е организиран помпозно колкото корпоративно коледно парти.

Вижте още: Знаете ли, че… детските рождени дни могат и да не бъдат мутробарок банкети?

Най-щастливите деца ценят преживяванията повече от материалните придобивки

Не насърчавайте детето си да вярва, че притежаването на вещи носи щастие, като му давате твърде много подаръци.

Концепцията, че изразявате любовта си към някого, като му правите подарък, е хубава на идейно ниво. В днешно време обаче твърде много деца получават толкова много вещи, че доброто намерение за мил жест бързо се превръща в излишък.

Що се отнася до собствения ви рожден ден, използвайте го като възможност да затвърдите ценностите си. Съпругът ми например не иска подаръци за поводите си. Вместо това моли хората в семейството да бъдем креативни и да измислим някаква активност, която да правим заедно по повода, или творческо изпълнение, или кутия за спомени от хубави съвместни моменти.

Можете също така да помогнете на децата си да измислят подаръци за членове на семейството ви. Например: ръчно изработена картичка, домашно изпечена торта или рецитиране на стихотворение.

Не е трудно децата да разберат, че парите могат да им дадат възможности, но не могат да извървят пътя им към щастието.

Играйте игри с децата си, за да демонстрирате колко забавно може да се изкара с обикновено тесте карти. Направете къщичка на дърво или изпечете сладкиш заедно, за да покажете удоволствието от една продуктивна дейност. Отидете в музей, за да им покажете удоволствието от една интелектуална дейност.

Ако можете да научите децата си на стойността на тези малки неща, шансовете им за щастие ще се увеличат неизмеримо.

Вижте още:

Майсторски клас по щастие: Как го правят финландците


Повече информация Виж всички