Среща с шарката отблизо

| от Мария Панайотова |


Рано или късно детето ви заболява от шарка. Особено ако е между пет и десет годишно и активно посещава детска градина.

Един прекрасен ден се събуждате и откривате първите пъпки, те могат да са малки или големи, с връхче или без. Обикновено се появяват първо по корема, а след това бързо се разпространяват и по цялото тяло.

Недейте да експериментирате и при първите данни за обрив, заведете детето на лекар. Той ще прецени най-добре какво точно има детето и ще ви даде нужните напътствия. Защото не всеки обрив означава шарка, а ако имате шарка, положението е сериозно.

Вярно е, че понякога и лекарите бъркат. Затова не е лошо да имате представа кои са най-срещаните шарки и какво да правите, ако детето се разболее.

Защо в България няма ваксина за варицела?

Започваме с варицелата, още повече че в момента в София има бум на този вид шарка. „Варицела има непрекъснато и всякога трябва да сме готови да я посрещнем“ – твърди д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София.

Бърз рисърч в интернет показва, че другите европейски страни отдавна са се преборили с варицелата, даже и Македония. Просто има ваксина, с която може да се имунизира детето. Тя струва около 50 евро и някои пътуват в чужбина именно с такава цел.

Най-вероятно причината България да е единствената държава в ЕС, в която няма ваксина срещу варицела е отново финансова. Здравната каса няма пари.

Затова заболеваемостта у нас е доста сериозна – между 25 000 и 35 000 заболели всяка година.

Варицелата е силно заразна. Ако влезете в стая, където има болен, вероятността да се заразите е почти 90%.

Възрастните прекарват много тежко болестта с много висока температура.

Обикновено заболяването започва с висока температура, болки в гърлото и обрив. Сърбежите са много големи.

Започват от главата и бързо се разпространяват по тялото и по крайниците. Почти не се среща по длани и ходила. Задължително се намира по окосмената част на главата. Не са пощадени лигавиците.

Известно е, че децата не трябва да се чешат, защото може да им останат белези. При деца и леко протичащо заболяване достатъчно е да се изписват симптоматични медикаменти срещу сърбежа и парацетамол за сваляне на температурата.


Рубеола

За разлика от преди десетина години вече има ваксина срещу рубеолата, така че вероятността детето ви да се разболее е доста малка. Ваксината се поставя, когато детето е на 13 месеца. Рубеолата е с доста по-малки пъпки.

Рубеолата е особено опасна при бременни жени, защото за разлика от варицелата, болестта се предава от майката към плода. В следствие на това детето се ражда със сериозни малформации, в повечето случаи.

Скарлатина- шарката, която повтаря

Основно правило при шарката е, че не повтаря. Скарлатината обаче се причинява от стрептококова бактерия и човек може да се зарази два пъти.

Затова при съмнение за скарлатина, искайте да вземат гърлен секрет на детето. Така ще сте сигурни, че става дума именно за това.

Скарлатината не е толкова заразна, като останалите шарки. Лекарите оценяват възприемчивостта й на 40 % .

Започва отново с болки в гърлото, температура и повръщане. Характерен е обривът по лицето -получава се триъгълник около устата.

Сливиците са уголемени, ярко червени и са покрити много често с гнойни налепи.

Друга опасна шарка е морбили. Но за нея също има ваксина. При нея има и конюктивит, а петната са жълтеникаво-бели. Температурата може да достигне и до 40 градуса.

Розеола

Розеолата е по-различна от останалите шарки. Тя се среща при по-малки деца и се познава по високата температура, която се вдига от три до пет дни без други симптоми. След спадането на температурата, се появява обривът. Той е ситен, розов, най-вече по корема и крачетата. Обикновено не сърби и преминава доста бързо.

Петата шарка

Петата болест, или „еритема инфекциозум“, както е нейното научно название, е доста разпространено вирусно заболяване сред децата между 5- и 15-годишна възраст. Наподобява шарка, но за разлика от нея протича бързо и без усложнения.

Тя се причинява от специфичния вирус – парвовирус B19. Проявява се под формата на ясно изразен червен обрив на лицето. Може да се появи обрив и в горната част на ръцете и краката. Обривът сърби и може да продължи от няколко дни до няколко седмици, но веднъж появил се вече не е заразен за околните.

За съжаление, горната класация не е успокояваща, още повече ако детето ви е с такава диагноза. Но не се плашете, трудното е само първите дни. После просто ще си седите и ще пазите дома, ще ви е нужен дълъг отпуск по възможност, защото детето е със силно отслабнала имунна система.

Някои родители дори нарочно водят детето при заразени, за да изкара шарката като малко. Повечето лекари обаче не препоръчват подобно поведение, шарките може да предизвикат сериозни усложнения.

Затова ако имате шарка, използвайте това време за вас и за детето. Сега ви е паднало. И се молете вие или мъжът ви да не се заразите, ако не сте боледували. Иначе лоша работа.